THY'de 'çağrı merkezi' krizi

THY'de 'çağrı merkezi' krizi

THY'de 'çağrı merkezi' krizi   THY’nin çağrı hizmetini Asisst ve Vodatech isimli şirketlere vermesi, kurumun çağrı...

A+A-

THY'de 'çağrı merkezi' krizi THY'de 'çağrı merkezi' krizi 
 
THY’nin çağrı hizmetini Asisst ve Vodatech isimli şirketlere vermesi, kurumun çağrı merkezindeki 550 çalışanı ve bağlı oldukları Hava-İş Sendikası’nı rahatsız etti.

Türk Hava Yolları (THY) yönetiminin geçtiğimiz hafta aldığı çağrı merkezi hizmetini dışarıdan alma kararı ve akabinde bu hizmetin Assistt ve Vodatech isimli şirketle verilmesi, THY’de örgütlü Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ve çalışanları harekete geçirdi. “THY çağrı merkezi kapatılmasın. Burada insan var” sloganıyla 444 08 49 çağrı merkezi numarasını destek hattına çeviren sendika, çağrı merkezinin kapatılması ve 550 çalışanın işsiz bırakılmasının “THY yönetiminin yüzkarası” olduğunu iddia etti.

Çağrı merkezi durur

27 Eylül-8 Ekim arasında bu hatta destek mesajı beklediklerini anlatan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin ise zarar etmeyen, THY’ye uluslararası alanda ödüller kazandıran çağrı merkezinin kapatılmasına anlam veremediklerini söyledi.

Atilay Ayçin, “Çağrı merkezi zarar eder, kuruma külfettir kapatırsınız, anlarız. Ama burayı daha dün büyütmek için yoğun çaba sarfettiniz, çalışanları eğitimlere gönderdiniz. 120 personeli 550’ye çıktı. Sonunda uluslararası çapta ödüller alan, bugün başka şirketlere hizmet verecek bir hale getirdiniz. Şimdi kalkıp altın yumurtlayan tavuğu başkasına veriyorsunuz. Bunun mantıklı bir açıklaması yok. Merkezin verildiği şirketler politikacıların yakınlarının şirketleridir” diye konuştu.

Bayram dönemine denk geldiği için THY’de konuşacak yönetici bulamadıklarına da dikkat çeken Ayçin, bayramdan sonra atılan bu yanlış adımın geri alınması için yönetimle görüşeceklerini vurguladı. Ayçin, “550 kişinin iş akdi Aralık sonunda bitiyor. THY yönetimi çağrımıza olumlu yanıt vermez ve ortak çözüm üretme yoluna gitmezse bu iş durur. İşi tırmandırırlarsa sonuçlarına da katlanırlar” dedi.

THY’nin işleri devrettiğini söylediği Assistt firmasının 2008 yılına kadar dekoratif aydınlatmayla uğraştığını, Telekom özelleştirmesiyle birlikte Telekom’un ortak olduğunu iddia eden Hava-İş, şirketin Genel Müdürü Adil Zembat’ın ise AKP İstanbul eski İl Başkan Yardımcısı olduğuna dikkat çekti.

Dün protesto ettiler

Sendika tarafından gazetelere verilen ilanlarda, şu noktalara dikkat çekildi: “THY çağrı merkezi çalışanları sadece telefona bakan kişiler değildir. Müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesinin odağını oluşturmaktadırlar. Havayolu müşterileri, onlara kredi kartı bilgilerini, Miles&Miles bilgilerini THY personeli olduğu için güvenle teslim ediyorlar. Tüm yolcularımız bu bilgileri artık şirket aidiyeti olan THY çalışanlarından değil üçüncü şahıslardan alacaktır. 550 çalışanla hizmet veren bu merkezin kapatılmasına tepki gösteren çalışanlar, THY yönetiminin kararına karşı meşru haklarını korumak amacıyla çağrı merkezinde özverilerini askıya aldı. Bu nedenle problemler yaşanmaya başladı. Bu hizmetlerin aksamasının sorumluluğu bu insanlık dışı kararı alan THY yönetimidir. THY’de yönetimin asıl hedefi çalışanların sendikalı toplu sözleşmeli haklarını ortadan kaldırmaktır.”

Bu arada 500 kişilik sendika üyesi, dün THY Çağrı Merkezi önünde kararı protesto etti.

Müdür AKP’nin eski il başkan yardımcısı

THY yönetimi, 22 Eylül’de borsaya yaptığı açıklamada bünyesindeki çağrı merkezi hizmetini 5 yıl boyunca Assistt Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş. ve Vodatech firmalarından alacağını bildirdi. Türk Telekom’u alan, Dubai merkezli, Lübnan kökenli Oger Telecom’a ait olan Assistt’in Genel Müdürü eski AKP İl Başkan Yardımcısı Adil Zembat. Oger Telekom’un yönetim kurulu üyesi ve küçük ortağı olan Boulos H.B. Doany başkanlığında Ekim 2007’de kurulan Assistt, şu anda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ADSL, TTNet’e hizmet veriyor.

Necla DALAN - VATAN - 02 Ekim 2008

***

THY’de mücadele hazırlığı

AKP eski İstanbul İl başkanının yönetim kurulu başkanı olduğu Asissit şirketine devredilen THY çağrı merkezi çalışanları taşeronlaştırmayı kabul etmeyeceklerini ifade ettiler.

Çağrı merkezi çalışanları Atatürk Havalimanı Call Center binası önünde toplanarak, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attılar.

Buradaki eylemde konuşan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY yönetimi ve AKP Hükümeti’ni sert bir dille eleştirdi. Türkiye’nin en iyi çağrı merkezi seçilen THY çağrı merkezinin Asissit ve Vodatech şirketlerine peşkeş çekildiğini söyleyen Ayçin, bunun AKP’nin ve THY yönetimin THY’yi özelleştirme politikalarının bir parçası olduğu ifade etti. THY Genel Müdürü Temel Kotil’in personelle bayramlaşırken, “biz ne olacağız” diye soran çağrı merkezi çalışanlarına “Allah Yardımcınız olsun” cevabı verdiğini aktaran Ayçin, bunun hangi yönetici anlayışı ile bağdaştığını sordu.

‘İş bırakırız’

THY yöneticileri ile yaptıkları görüşmede, iki şirketle yapılan görüşmede personelle ilgili herhangi bir şartname olmadığını öğrendiklerini söyleyen Ayçin, “Memleketlerinden KPSS sınavını kazanarak kadro vaadi ile İstanbul’a getirilen 550 personelin ortada işsiz kalmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Bu taşeronlaştırmanın aynı zamanda 2009 yılı sözleşme görüşmelerinde Hava-İş’i zor durumda bırakmak için de yapıldığını söyleyen Ayçin, bu anlayışı geçen dönem yendikleri gibi bu dönem de yeneceklerini ifade etti. Çağrı merkezi çalışanlarına seslenen Ayçin, önümüzdeki günlerde gerekirse iş bırakacaklarını belirterek, “Siz birlikteliğinizi bozmadığınız sürece mücadeleyi kazanacak olan sizlersiniz” dedi. Ayçin, tüm havayolu çalışanlarının da çağrı merkezi çalışanlarının mücadelesine destek vereceklerini söyledi.

(İstanbul/EVRENSEL) - 02 Ekim 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.