THY'den cemaate sponsor olur mu?

THY'den cemaate sponsor olur mu?

THY'den cemaate sponsor olur mu?THY'nin İstanbul'da düzenlenen Said-i Nursi toplantısına sponsor olması tartışma yaratırken, CHP konuyu...

A+A-

THY'den cemaate sponsor olur mu?THY'den cemaate sponsor olur mu?

THY'nin İstanbul'da düzenlenen Said-i Nursi toplantısına sponsor olması tartışma yaratırken, CHP konuyu Meclis'e taşıdı

CHP, İstanbul'da düzenlenen ve Said-i Nursi'nin öğretilerini konu alan uluslararası sempozyuma THY'nin sponsor olduğu yolundaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bir kamu kurumu olan THY'nin, kamu olanaklarını kullanarak bir cemaat toplantısına sponsor olması sizce doğru mudur?" diye sordu.

Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergesinde, 20 Mayıs 1933'te Atatürk önderliğinde kurulan THY'nin bugüne kadar Türkiye'yi gökyüzünde başarıyla temsil ettiğini anımsattı.

Gerekçe nedir?

Anadol, Erdoğan'dan şu sorulara yanıt istedi:

  • THY'nin, 1925'teki Şeyh Said isyanı nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve sürgün edilen Said-i Nursi'nin kurucusu olduğu dini cemaatin öğretilerini konu alan toplantıya sponsor olmasının gerekçesi nedir?
  • Bir kamu kurumu olan THY'nin, kamu olanaklarını kullanarak bir cemaat toplantısına sponsor olması sizce doğru mudur?
  • Bu uluslararası cemaat toplantısına sponsorluğun THY'ye maliyeti kaç YTL olmuştur?
  • THY son 5 yılda kimlere ve hangi toplantılara sponsor olmuştur?
  • Kamu kurum ve kuruluşlarının bu tür etkinliklere sponsor olmalarıyla ilgili kriterler nelerdir?
  • Bu kriterler arasında dini toplantılara sponsor olmak var mıdır?
  • Son 5 yılda THY'ye sponsor olarak başvuran ve başvuruları reddedilen firma, kurum ve kuruluşlar hangileridir? Sponsorluk taleplerinin reddedilmesinin nedenleri nelerdir?

ANKARA Milliyet

Toplantıya kimler katıldı?

Eski milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, İngiltere'den Durham Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Colin Turner, Vatikan Dinlerarası Diyalog Sekreteri Prof. Dr. Thomas Michel konuşmacı olarak toplantıya katıldı. Eski bakanlardan Rıza Akçalı, eski milletvekili Ali Yüksel Kavuştu, Turkuaz Hareketi Lideri Ali Müfit Gürtuna ile Yeni Asya gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular'ın yanı sıra Nur cemaatinin önde gelen isimleri ile Said-i Nursi'nin yaşayan talebelerinden Mustafa Sungur ve Abdullah Yeğin de toplantıya katılanlar arasındaydı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da sempozyuma mesaj gönderdi.

Tartışılan toplantı

Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul Gösteri Merkezi'nde 18 Kasım'da başlayan Said -i Nursi sempozyumu, 19 - 20 Kasım 2007 tarihlerinde Kumburgaz Marine Princess Otel'de devam etti. "İnsanlık onuruna layık bir dünya için adalet" konulu uluslararası sempozyuma 30 ülkeden 150'yi aşkın akademisyen katıldı.

Atatürk karşıtı şeriatçı

1873'te Bitlis'te doğan Said-i Nursi, 31 Mart Olayı'na karışmaktan idamla yargılanıp beraat etti. 1925'teki Şeyh Said İsyanı nedeniyle hakkında soruşturma açıldı. 23 Mart 1960'ta Şanlıurfa'da öldü. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra naaşı alınıp açıklanmayan bir yere götürüldü. Said - i Nursi, Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi'nde "Yapıtlarıyla çağdaş uygarlığın, laikliğin karşısında yer aldı" diye tanıtılıyor. Atatürk'e deccal diye saldıran Said-i Nursi, radyo, otomobil, elektrik gibi buluşları cin ve meleklerle açıkladı. Said-i Nursi'nin bazı görüşleri şöyle:

  • Laik bir devlet düzeni şeriata aykırıdır.
  • Devrim kanunları Hıristiyan kanunlarıdır.
  • Müslümanlara Kuran dışında bir anayasa lazım değildir.

İSTANBUL Milliyet
21.11.2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.