TKP'de 'büyük dönüşüm' hamlesi

TKP'de 'büyük dönüşüm' hamlesi

TKP'de 'büyük dönüşüm' hamlesiTürkiye Komünist Partisi'nin, dört temel belgenin onaylandığı ve yönetici...

A+A-

TKP'de 'büyük dönüşüm' hamlesiTKP'de 'büyük dönüşüm' hamlesi

Türkiye Komünist Partisi'nin, dört temel belgenin onaylandığı ve yönetici kurulların ele alındığı Türkiye Konferansı dünkü geniş katılımlı toplantı ile sona erdi. Konferans'ta sınıfın aklı, halkın vicdanı, gençliğin iradesi olma kararlılığı sergilendi.

soL (HABER MERKEZİ) "Sınıfın Aklı, Halkın Vicdanı, Gençliğin İradesi" sloganıyla yola çıkan Türkiye Komünist Partisi 9. Kongre Türkiye Konferansı, dün İstanbul Gösteri Merkezi'nde gerçekleşen geniş katılımlı ve coşkulu toplantıyla sona erdi. Bir önceki gün delegelerle toplanan Türkiye Konferansı'nda, bu hafta Ankara'da yapılacak olan 9. Kongre'ye önerilmek üzere yeni bir Merkez Komitesi bileşimi belirlendi. Gerçekleştirilecek tüzük değişikliğiyle birlikte, TKP'nin yeni Merkez Komitesi, 27 kişi olacak. Önümüzdeki dönemde partinin merkezi kurullarının arasına 85 kişilik bir Parti Konseyi de katıldı. Konferans'ta birçok siyasi ve örgütsel kararın alındığı açıklandı.

9. Kongre'nin bu hafta tamamlanacak çalışmalarıyla birlikte, Türkiye Komünist Partisi'nin "kolektif önderliği" sıfatıyla görev yapan Siyasi Büro'nun da 3 kişiden 7 kişiye çıkarılacağı ilan edildi. Uzun bir süredir TKP'de eşit sorumlulukla çalışan Süleyman Baba, Aydemir Güler ve Kemal Okuyan'ın önümüzdeki dönem de Siyasi Büro'da görev üstlenecekleri, kurula Erkan Baş, Erhan Nalçacı, Kurtuluş Kılçer ve Mehmet Kuzulugil'in yeni üyeler olarak katılacağı duyuruldu. Kongre sürecinin sonunda Genel Başkan Aydemir Güler ve Genel Sekreter Kemal Okuyan bu görevlerini bırakırken, Erkan Baş genel başkanlık için tek aday olarak belirlendi. Erkan Baş, bu hafta yapılacak kongre sonrası görevine başlayacak.

9. Kongre'nin dün öğleden sonra İstanbul Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantısı, şair Nihat Behram'ın okuduğu şiirle kongreyi selamlamasıyla başladı. Ayakta alkışlanan Behram'ın ardından TKP Genel Başkanı Aydemir Güler ilk konuşmayı yaptı.
 
Güler, konuşmasında, TKP'nin yaptığı işi bir "yeniden kuruluş" olarak niteleyerek, Türkiye'de komünist hareketin inşa edildiğini söyledi.  TKP'nin yurtseverlik ve sosyalizm arasında kurduğu bağa dikkat çekerek "yurtseverlikle sosyalist devrim programının uyumlu bir biçimde bir araya getirilmesi, bu topraklarda tarihsel bir kazanımdır" dedi. AKP karşıtı mücadelenin önemini vurgulayan Güler, AKP'nin düzen içi "alternatifleri"ne karşı durmanın da bir o kadar önemli olduğunun altını çizdi. TKP'nin Kongre'nin ardından seçim çalışmalarını hızlandıracağının işaretini veren Güler, seçimlerde ortak çalışmaların devrimci ilkeler doğrultusunda yapılacağını vurguladı.
 
Türkiye'nin büyük bir dönüşümle karşı karşıya olduğu bir dönemde TKP'nin yeniliği, coşkuyu, heyecanı, devrimi göstermesi gerektiğini söyleyen Güler, temel ihtiyacın gençliğin iradesini ortaya koymak olduğunu ve TKP'nin 9. Kongresi'nin bunu yapmaya başladığını dile getirdi.
 
Daha sonra söz alan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, TKP'nin 1980 darbesi ve Sovyetler Birliği'nin çözülüşü sonrası koşullarda geçirdiği kuruluş sürecini anlattı. Bu siyasal hareketin umutların azaldığı bir dönemde çok şey başardığına ve Türkiye'de ilkeli ve toplumsallaşmaya aday bir komünist parti yarattığına dikkat çeken Kemal Okuyan, kuruluş sürecinin tamamlandığının ve yeni dönemde genç kadrolarla çok daha büyük işler başarılacağının altını çizdi. TKP'nin kolektif kültürünün önemine değinerek, sosyalizm mücadelesinde "sorumlulukların" değil koyulan katkının önemli olduğunu ve bu açıdan partinin bugüne kadarki kolektif önderliğinin içinin rahat olduğunu söyledi. 
 
Toplantı sırasında diğer ülkelerin komünist ve sol partilerinin temsilcileri kürsüye çıkarak kongreyi selamladılar. Temsilciler, daha önce ilan edildiği üzere, son dönemde en çok sayıda yeni üye kazandıran parti örgütüne üye olanlara parti rozetlerini taktılar.
 
Konferans konuklarından Küba Komünist Partisi Merkez Komite üyesi Oscar Martinez bir konuşma yaptı. Martinez, Türkiyeli komünistlerle dayanışmalarını ve Filistin'deki direnişe destek mesajlarını iletti.
 
Toplantıda TKP 9. Kongre Türkiye Konferansı'nda seçilen yeni 7 kişilik Siyasi Büro, 27 kişilik Merkez Komitesi ve 85 kişilik Parti Konseyi'nin bileşimi duyuruldu ve Kongre Kararları okundu.
 
Konferans'ın son konuşmasını TKP'nin önümüzdeki dönem genel başkanı olacak Erkan Baş yaptı. Türkiye'nin en eski partisinin 29 yaşında genç bir genel başkan seçmesinin önemine işaret eden Baş, partiyi bugüne getirenlere teşekkür etti. Baş, felaketin eşiğindeki bir Türkiye'de, komünistlerin partisinin "ne yapmalı?", "nasıl örgütlenmeli?" sorularına yanıt vermesi gerektiğini belirtti.  Türkiye'nin önündeki tek seçeneğin sosyalizm olduğuna işaret eden Baş, bunu yapacak olanın da gençlik olduğunu vurguladı.
 
Kongre'de Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda parti ve örgüt temsilci hazır bulunurken, katılamayan bazı parti ve örgütler de mesaj yolladı. Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, İşçi Kardeşliği Partisi temsilcisi, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı, Bank-Sen Yönetim Kurulu üyeleri ve direnişteki Sinter işçileri, 78'liler  Girişimi, Demokratik Haklar Federasyonu temsilcileri Kongre'ye katıldılar. Halkevleri yönetimi, DİSK örgütlenme sekreteri Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Divriği Kültür Derneği, Anadolu Kültür Derneği ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder de kongreye mesajlarını yolladılar. ,Yılmaz Onay, Metin Coşkun, Renan Bilek, İsmail Hakkı Demircioğlu, Kemal Özer gibi dost sanatçıların yanı sıra, TKP üyesi Yusuf Ziya Bahadınlı, Orhan Aydın gibi sanatçılar da katıldı.
 
Hindistan Komünist Partisi, Hırvatistan Sosyalist İşçi Partisi, Yeni Yugoslavya Komünist Partisi, AKEL, Malta Komünist Partisi, Hindistan Komünist Partisi (Marksist), Belçika Emek Partisi, Macaristan Komünist Partisi, Yunanistan Komünist Partisi, Meksikalı Komünistlerin Partisi, Venezuela Komünist Partisi, Küba Komünist Partisi, İspanyol Halklarının Komünist Partisi, Portekiz Komünist Partisi, Brezilya Komünist Partisi, İtalyan Komünistlerinin Partisi, Rusya Komünist İşçi Partisi, Litvanya Sosyalist Partisi, Letonya Sosyalist Partisi, Cezayir Demokratik Sosyalizm Partisi, Suriye Komünist Partisi (Bakdash), Filistin Komünist Partisi, Bohemya ve Moravya Komünist Partisi, Filistin Halk Partisi, Suriye Komünist Partisi Vietnam Komünist Partisi temsilcileri, kongreye katılarak destek verdiler. 30'a yakın parti, mesajlarıyla kongreyi selamladılar.
 
TKP 9. Kongresi Türkiye Konferansı, Nazım Kumpanya'nın seslendirdiği şarkılarla ve salonun bir ağızdan söylediği marşlarla sona erdi.

Türkiye Komünist Partisi 9. Kongresi Türkiye Konferansı'nda, dört temel belge de tartışılarak kabul edildi. Parti Programı'nın "Giriş" bölümü değiştirilirken, "Çalışma Kılavuzu" da yenilendi. Ayrıca güncel siyasi gelişmelere ilişkin bir siyasi raporla, çeşitli konularda somut kararları içeren bir metin de onaylandı. Bütün bu belgeler, bu hafta yapılacak Kongre'de onaylanarak yürürlüğe girecek.

SOL HABER - 2 Şubat 2009 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.