TMMOB : Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Aldatmacadır

TMMOB : Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Aldatmacadır

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 17 Aralık 2007 tarihinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile ilgili bir basın...

A+A-

TMMOB : Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası AldatmacadırTMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 17 Aralık 2007 tarihinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE…

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASA TASARISI’NA “REFORM” DEMEK, SADECE BİR ALDATMACADIR…

Anayasa Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile ilgili iptal kararı bu alandaki düzenlemeleri, toplumun olurunu da alarak “gerçek bir reform”a dönüştürmek için fırsat yaratmışken, AKP iptal edilen 5510 Sayılı Yasa’dan da geri bir yasa taslağı ile ortaya çıkmıştır.

AKP, emekten ve halktan yana düzenlemeler yerine IMF ve sermayeden yana uygulamalarını ısrarla sürdürmektedir. Çalışanların kazanılmış haklarını ortan kaldıran siyasal iktidar, taslak metinde TBMM Başkanı, Başbakan, milletvekillerine özel bir düzenleme ile temsil tazminatı adı altında aylık bağlamak istemektedir. Yasama organını temsil eden milletvekilleri ve dolayısıyla yakınlarının geleceği garanti altına alınırken, çalışan kesimin geleceğinin piyasanın eline teslim edilmesi toplumda adalet duygusunu yok edecektir.

“Yeni” diye sunulan taslak metinde siyasal iktidar, “sosyal devlet” anlayışının yerine “piyasacı zihniyeti” koymaktadır. Emekçilerin sosyal güvenlik haklarını tırpanlarken, sağlık haklarını elinden alırken, özel hastanelere; ilaç tekellerine aktaracağı payı artırmaktadır.

AKP'nin hazırladığı bu tasarının yasalaşması durumunda sağlık ve sosyal güvenlik haklarında önemli kayıplar oluşacaktır.

Tasarının yasalaşması durumunda;

• Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar hem de erkekler için 65'e çıkarılacaktır

• Emekliliğe hak kazanmak için halen 7.000 gün prim ödemek gerekirken 9.000 gün prim ödemek gerekecektir.

• Emekli aylığı bağlama oranlarında “alt sınır” kaldırılarak, emekli aylıkları düşürülecektir.

• Ağır şartlar altında çalışan emekçilerin çalışmadaki yıpranma payı diğer deyişle fiili hizmet süresi zammı kaldırılacaktır. 

• Yeniden çalışmaya başlayan emeklilerin, emekli aylıkları kesilecektir.

• Aylık geliri 139,6 YTL'den fazla olan bütün vatandaşlar her ay 73 ila 475 YTL Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacaktır.

• Hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince “katılım payı” adı altında para ödenecek, bütün sağlık hizmetleri paralı olacaktır.

• Hastalanan, doğum yapan, kaza geçiren sigortalılara verilen geçici iş göremezlik ödeneği yatarak tedavide azalacaktır.

• Ölüm aylığı bağlanması için 900 gün yerine, 1800 gün prim ödenmiş olması gerekecektir.

5510 Sayılı Yasa ve bu değişiklik tasarısı ile yapılmak istenen, siyasal iktidarın sık sık ifade ettiği gibi sosyal güvenlik sistemini iyileştirmek değil, sosyal devleti ortadan kaldırmaktır. IMF’nin, sermaye çevrelerinin istekleri doğrultusunda sosyal hakları piyasalaştırmaya çalışan AKP, üstüne üstlük bunları “reform” olarak sunmaktadır.

AKP’nin bu tasarısına “reform” demek sadece bir aldatmacadır.

TMMOB, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ilk gündeme geldiği andan itibaren emek ve meslek örgütleriyle birlikte sürdürdüğü karşı duruşuna ve ortaklaşa yürüttüğü mücadelesine bundan sonra da devam edecektir. 

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı
www.tmmob.org.tr

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.