Tokat ta anayasa paneli

Tokat ta anayasa paneli

Tokat’ta anayasa paneli Emek Partisi Tokat İl Örgütü’nün düzenlediği “Halk için Demokratik Anayasa Paneli”ne...

A+A-

Tokat’ta anayasa paneli Tokat’ta anayasa paneli

Emek Partisi Tokat İl Örgütü’nün düzenlediği “Halk için Demokratik Anayasa Paneli”ne katılanlar özgürlükçü anayasa istediler.

Tokat Öğretmenevi Ballıca Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen panele vatandaşların ilgisi yoğundu. Çeşitli kitle örgütü yöneticilerinin de katıldığı, Emek Partisi Tokat İl Örgütü’nün gerçekleştirdiği panelde, Evrensel Gazetesi Köşe Yazarı Av. Kamil Tekin Sürek ve Üretici Köylü Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak konuşmacı olarak yer aldı.

AKP Hükümeti’nin çıkarmaya çalıştığı yeni anayasa ile örgütlenme ve düşünceyi ifade özgürlüğü konularının 82 Anayasası ile aynı mantık üzerinden şekillendiğini belirten Sürek, “Temel hak ve özgürlükler üzerinde bir karşı duruş göstermezsek geriye savruluş yaşayacağız. Siyasi partilere kapatma davaları açılıyor, insanlar düşüncelerini ifade ettiği için yargılanıyor” diye konuştu.

Köylü üretimden uzaklaştırılıyor

Başkavak ise “Ülkede gerçekleştirilen tarım politikaları tamamen emperyalist tekellerin çıkarlarına göre gerçekleşiyor. Tütünde, şekerde ve pamukta yürütülen tarım politikaları ile köylünün üretimden bilinçli olarak uzaklaştırılarak KİT’lerin satışının zemini hazırlanıyor. Özelleştirmelerle ülke kaynakları yağmalanıyor, istihdam alanları daraltılıyor. Yoksullaştırılan insanlarımızın sosyal hakları gasp edilerek köleci bir düzen oluşturuluyor. Toplumsal muhalefetin en gerekli olduğu süreçlerden birini yaşıyoruz. Bu yağma mantığına bu kötü gidişe dur demenin zamanıdır” dedi.

Tek Gıda-İş Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya, ülkenin geleceği ile oynandığına dikkat çekti. TEKEL’de yapılamak istenenin yarın tütünde ve diğer alanlarda da yapılacağının altını çizen Karlıkaya, “Tabandan güçlü bir dayanışma ile bu sermaye saldırılarına dur demeliyiz. Emekçilere her alanda bir saldırı var. Özelleştirme, yeni sosyal güvenlik yasa tasarısı ve asgari ücrete biçilen komik rakamlar tamamen bir sömürü düzeninin inşasıdır” diye konuştu. Bugün yapacakları özelleştirme karşıtı eyleme tüm Tokatlıları davet eden Karlıkaya “Güç birleşen yürekli halkalardadır” ifadesini kullandı.

ÖDP Tokat İl Başkanı Cemalettin Yıldız da emek güçlerinin birleşerek toplumsal muhalefeti örgütlemesi gerektiğini belirtti. Toprakların satıldığını, insanların köleleştirildiğini dile getiren Yıldız, “Demokratik haklar gasp ediliyor. Emek, Barış Demokrasi Bloku bu saldırılara karşı en güçlü cephe olacaktır” diye konuştu.

PSAKD Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan ise AKP’nin kendine muhalif tüm yapıları revize etmeye ya da kendine benzetmeye çalıştığının altını çizdi. Alevi dedelerine maaş bağlama projesinin de buna en bariz örnek olduğunu hatırlatan Erkan, “Alevi yurttaşları Sünnileştirmeye çalışan ve aynı zamanda laiklik batağı içine sokan bir mantıktır bu. Ülkenin laik olması için devletinin dine olan desteğini çekmesi gerekirken Alevi yurttaşlarımıza yönelik bu girişim devleti dinle daha içli dışlı yapma çabasıdır. Bugüne değin Alevi yurttaşlarımız nasıl sürdürmüşse dini inancını Sünni yurttaşlarımız da öyle sürdürsün. Devlet dine yatırımdan vazgeçsin. Demokrasinin temel zorunluluklarından biri de laikliktir” dedi.

Üniversite öğrencilerinin de demokratik bir anayasa taleplerini dile getirdiği panele yaklaşık 130 kişi katıldı.

(Tokat / EVRENSEL)
EVRENSEL - 1 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.