TOKİ camiine şeyh ismi!

TOKİ camiine şeyh ismi!

TOKİ camiine şeyh ismi!Türkiye çapında 240 cami inşaatı yürüten TOKİ’nin Ankara Eryaman’da inşa ettiği camiye Nakşibendi...

A+A-

TOKİ camiine şeyh ismi!TOKİ camiine şeyh ismi!

Türkiye çapında 240 cami inşaatı yürüten TOKİ’nin Ankara Eryaman’da inşa ettiği camiye Nakşibendi şeyhi Mehmet Zahid Kotku’nun ismi verildi. TOKİ Başkanı, ‘Cami isimlerini cemaat koyuyor. Cemaate karışmak doğru değil’ diye konuştu

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Ankara’da yaptırılan camiye Nakşibendi tarikatı şeyhlerinden Mehmet Zahid Kotku’nun adı verildi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ tarafından yapılan camilerin isimlerinin cemaat tarafından verildiğini belirterek, “Cemaate karışmak doğru değil ki” dedi.

Konut ihtiyacının karşılanması konusunda görevli olan TOKİ, cami yapımına gösterdiği hassasiyetle de dikkat çekiyor. Türkiye çapında 240 cami inşaatı yürüten TOKİ, Ankara’nın Eryaman semtinde bir camiyi de bu yıl içinde tamamladı. Eryaman’ın tenha bir yerleşim bölgesine inşa edilen iki katlı cami, ilginç tasarımı ve yeşil renginin yanı sıra ismiyle de dikkat çekti. Camiye, Nakşibendi tarikatının uzantısı olan İskender Paşa dergâhının şeyhlerinden Mehmet Zahid Kotku’nun adı verildi. Henüz resmi imam ataması yapılmayan camiye, cemaatten kişiler imamlık yapıyor. Bölgede cami yapımı için bir dernek kurulduğu, cami yapım talebini TOKİ’ye bu derneğin ilettiği öğrenildi.

TOKİ camiine şeyh ismi!TOKİ tarafından yaptırılan cami, Dikmen’de bulunan Mehmet Zahid Kotku Camii’nden sonra Ankara’nın ikinci Kotku camisi oldu. Dikmen’deki cami, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin büyük başarı kazandığı 2002 seçimlerinden hemen sonra ilk cuma namazını kıldığı cami olarak biliniyor.

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Bayraktar, başında olduğu idare tarafından 240 cami yapıldığını, söz konusu caminin de mahallelinin isteği ile inşa edildiğini söyledi. Bayraktar, caminin ismine ilişkin olarak, “Hiçbir camiye bir isim koymuş değiliz biz. Cemaat koyuyor. Cemaate karışmak doğru değil ki” dedi. Bayraktar, şöyle devam etti: “İsmi, mahalle sakinleri belirliyor. Onlar talep ettiler, biz de camiyi yaptık. Cami isimlerine hiç karışmayız biz. Resmi kayıtlarda bununla ilgili en ufak bir işlemimiz yok. Bizden birisine ne şifahi ne yazılı giden bir şey yok. Bizim herhangi bir girişimimiz yok bu konuda. Bir talebimiz ya da bize gelen bir talep yok. Bize soran da yok.”

AKP’de Nakşi ağırlığı iddiası

İslami tarikatlar içinde en çok kollara ayrılan ve en kalabalık tarikat tartışmasız Nakşibendiler. Ülkemizde Nakşi tarikatların içinde en önemlileri olan İskenderpaşa, İsmailağa ve Adıyaman Menzil kollarına mensup pek çok siyasi var. Nakşibendi cemaatiyle yakın ilişkisi bulunan siyasiler arasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in de olduğu biliniyor.

TOKİ camiine şeyh ismi!Mehmet Zahid Kotku kimdir?

Nakşi şeyhi Mehmet Zahid Kotku, 1897 yılında Bursa’da doğdu. Kafkasya kökenli olan Kotku, Nakşibendiliğin Gümüşhanevi dergâhında dini eğitim aldı. Anadolu’da çeşitli köy ve kasabalarda imamlık yaptıktan sonra 1958 yılında İstanbul Fatih’teki İskenderpaşa Camii imamlığına tayin edildi. Vefatına kadar da bu caminin imamlığını sürdürdü. 13 Kasım 1980 yılında vefat etti ve Süleymaniye Camii’nin haziresine defnedildi.

Nakşilerin en önemli isimlerinden biri olan Kotku’nun rahle-i tedrisinden pek çok siyasi geçti. Genelde üniversite talebelerine ders veren Kotku, bu sayede hem bürokraside hem de politikada tanınmış öğrencilere sahipti. Bir dönem Milli Selamet Partisi (MSP) ve Adalet Partisi (AP) içinde sözü dinlenir bir güce sahip oldu. İskenderpaşa cemaatinin ilk şeyhi olan Kotku’nun yetiştirdiği talebeler arasında Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Recai Kutan, Korkut Özal gibi Türk siyasi hayatına damga vurmuş ünlüler var.

MİTHAT YURDAKUL Ankara
MİLLİYET - 10 Mayıs 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.