Topbaş'a Alevi Davası

Topbaş'a Alevi Davası

Topbaş'a Alevi Davası  Darülaceze Müdürlüğü’nün İstanbul Kayışdağı’ndaki tesislerinde cami, sinagog ve...

A+A-

Topbaş'a Alevi DavasıTopbaş'a Alevi Davası 

Darülaceze Müdürlüğü’nün İstanbul Kayışdağı’ndaki tesislerinde cami, sinagog ve kilise bulunduğundan yola çıkarak Aleviler için de cemevi açılması talebi İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş tarafından reddedilmişti. İBB Meclis üyesi Hüseyin Sağ’ın Darülaceze’ye cemevi yapılması konulu önergesine, İstanbul İl Müftülüğü’nden alınan “Alevilik’in İslam’dan ayrı bir din olmadığı ve cemevi adıyla farklı bir ibadethane bulunmadığı, cemevlerinin ibadethane sıfatıyla açılmasının dinen mümkün olmadığı” görüşleriyle karşı çıkan Topbaş, dün önerge sahibi Hüseyin Sağ tarafından İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde dava edildi.

‘YAPILAN LAİKLİK DEĞİL’

Topbaş’dan gelen yanıtla Alevileri yüzyıllardır ‘öteki’ yapan zihniyet arasındaki benzerliğe dikkat çeken Hüseyin Sağ, laik devlet olmanın gerekliliklerinden en önemlisinin bütün dinlere eşit mesafede durmak olduğunu söyleyerek, yapılanların laiklikle bağdaşmayacağının altını çizdi. Topbaş’a açtığı davayla ilgili açıklama yapan Sağ “Topbaş müftülükten gelen bu cevaba yetkisini kullanarak müdehale edebilirdi ancak bunu yapmayarak 20 milyon Aleviye hakaret etti. Her şeyden önce bir Alevi olarak şunu söylemek istiyorum: Bizim ibadet yerimiz cami değil cemevi, inancımız da İslam değil Aleviliktir. Ne inancımızı, ne de ibadethanemizi kimseye onaylatma ihtiyacı duymayız. Ayrıca onay vermek de kimsenin haddine değil. Topbaş’dan gelen yanıt Türkiye’nin imzaladığı uluslararası birçok anlaşmaya ve insan haklarına aykırı düşüyor. Topbaş’ın bu tavrı da tıpkı AKP’ninki gibi samimiyetten uzak bir ‘Alevi açılımı’ yaptıklarını kanıtlıyor. Kamuoyunun gözünü boyarken bazı yerlerden işte böyle makyaj akıyor, ve ben de açtığım bu davayla bu makyajın altındaki yüzü göstermekte kararlıyım” dedi.

ONURKAN AVCI / BİRGÜN - 22 Temmuz 2008 

Topbaş’a ayrımcılık davası 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Kayışdağı Darülaceze Tesisleri’nde cemevi yapılmasına izin vermeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Sağ, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ocak ayı toplantısında Kayışdağı Darülaceze Tesisleri’nde kalan Aleviler’in ibadetlerini yapabilmeleri için tesis içinde cemevi yapılmasını isteyen bir önerge verdi. Başkan Topbaş, İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı’nın "Cemevleri tarihsel birikim, tecrübe ve bilimsel kriterler göz önünde bulundurulduğunda camilerin muadili olarak kabul edilemez ve ibadethane sıfatıyla açılmasının dinen mümkün görülmez" açıklamasını gerekçe göstererek, talebi reddetti. Cevabın inkarcı ve Aleviler’i yok sayan bir görüş olduğunu belirten Sağ, ayrımcılık yaptığı iddiasıyla Topbaş hakkında İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 

Şenol COŞKUNER / HÜRRİYET - 22 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.