Toplumsal uzlaşma metni olmalı

Toplumsal uzlaşma metni olmalı

Toplumsal uzlaşma metni olmalı Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından “Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz” konulu sempozyum düzenlendi. İstanbul Barosu...

A+A-

Toplumsal uzlaşma metni olmalı Toplumsal uzlaşma metni olmalı

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından “Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz” konulu sempozyum düzenlendi. İstanbul Barosu eski başkanı Yücel Sayman, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, anayasaların toplum kurguları olduğunu belirterek, Türkiye’de kurgulanmaya çalışılan yeni anayasanın insan odaklı olması gerektiğini söyledi.

Hazırlıkları devam eden anayasanın, bireyin maddi ve manevi varlığını geliştirebilmesini sağlayacak, hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmadığı ve kendi kaderini tayin edebildiği bir toplumsal uzlaşma metni olması gerektiğini ifade eden Sayman, “Yeni anayasada bireyin farklılıkları korunmalı. Egemenlik ise bireylerin toplumsallaşmış egemenliği olmalı. Hak ve özgürlükler sınırlandırılmamalı, kaldırılmamalıdır. Çünkü özgürlükler bireylerin kendi kaderini tayin etme araçlarıdır. Anayasa, tüm farklılıkların bir arada, eşit ve özgürce yaşamasını sağlamalıdır” dedi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da anayasaların yenilenmesinin toplumların yeni bir başlangıç yapma isteği olduğunu fakat yapılan çalışmanın yeni ve sivil bir anayasa hazırlığı olmadığını söyledi.

07/10/2007 - Evrensel
(HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.