Toprak: AABF olarak sosyal yaşama ve sosyal barışa katkı sunacağız

Toprak: AABF olarak sosyal yaşama ve sosyal barışa katkı sunacağız

Toprak: AABF olarak sosyal yaşama ve sosyal barışa katkı sunacağız Almanya’da yaşayan göçmenlerin sorunlarının masaya yatırıldığı...

A+A-

Toprak: AABF olarak sosyal yaşama ve sosyal barışa katkı sunacağızToprak: AABF olarak sosyal yaşama ve sosyal barışa katkı sunacağız

Almanya’da yaşayan göçmenlerin sorunlarının masaya yatırıldığı Uyum Zirvesi’nin üçüncüsü Perşembe günü Berlin’de düzenlenecek.

Siyaset, ekonomi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı Uyum Zirvesi’nde, göçmenlerin topluma dahi iyi entegre olabilmelerini sağlamak için çözüm önerileri sunulacak.

Yeni Göç Yasası’nı protesto eden bazı Türk kuruluşları geçen sen yapılan Zirveyi boykot ederek katılmamışlardı. Fakat bu örgütler yaptıkları açıklamalarda, bu hafta yapılacak Uyum Zirvesi’ne aktılacaklarını açıkladılar. Perşembe günü Berlin’de düzenlenecek Uyum Zirvesi’ne çağrılan göçmen örgütlerinden biri de Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu.

Almanya Başkanı Angela Merkel, 6 Kasım’da düzenlenecek olan ‘3. Uyum Zirvesine’ Almanya Alevi Birlikleri Federasyonunu resmen davet etti. Çeşitli göçmen kuruluşlarının katıldığı zirveye, AABF adına Genel Sekreter Ali Ertan Toprak katılacak. Toprak konuyla ilgili YOL TV’nin sorularını yanıtladı.

G.F.: Göçmenlerin sorunlarının masaya yatırıldığı ‘Uyum Zirvesi’ne AABF de davet edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bu daveti AABF açısından ne anlama geliyor?

Toprak: Tabiki bu davetin anlamı bizim açımızdan çok büyük. Yaklaşık iki sene önce, 2006 yılında Federal Hükümet, artık Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu kabul ederek, Uyum Zirvesi’ni ve İslam Zirvesi’ni gerçekleştirdi. Bizi de sadece inanç örgütü olarak gördükleri için, 2006 senesinde sadece İslam Zirvesi’ne davet etmişlerdi.Ve bizde son iki yıldaki çalışmalarımız, diplomatik çalışmalarımız sayesinde, Federasyonumuzun, ABBF’nin Uyum Zirvesi’ne davet edilmemesinin bir hata olduğunu hükümete kabul ettirdik. Federal hükümet bu hatanın farkına vardı. Bu hafta sayın Angela Merkel’den, Almanya Başbakanı’ndan, Uyum Zirvesi’ne katılmak için davet aldım. AABF inanç örgütü kimliğinin yanı sıra, Almanya’daki göçmen Alevilerin de siyasi temsilcisi olduğunu Federal hükümet kabul etmiş bulunmaktadır. Bu nedenle de tabiki önemi bizim açımızdan çok büyük.

G.F.: Bundan önceki Uyum Zirvesi’ne katılan göçmen örgütleri, sorunların çözümü için bir takım öneriler sundular. AABF olarak zirveye hangi amaçlarla gidiyorsunuz, göçmenlerin yaşadıkları sorunlar konusunda ne gibi çözçüm önerileri sunacaksınız?

Toprak: Şimdi tabi Federal Hükümet, Uyum Zirvesi’nde Federal Uyum Planı hazırladı ve buna değişik göçmen örgütlerini de dahil etti. Yani hükümet, göçmenlere yönelik uyum politikalarında artık göçmenleri de muhatap alarak, birlikte Federal Almanya’nın Uyum Planı gerçekleştirmek istiyor, bu Uyum Zirvesi’nde. Zaten Almanya’da yaşayan Alevi göçmenler, en az sorun çıkarak göçmen grupları arasında. Yani, diğer farklı göçmen topluluklarıyla karşılaştırdığımızda, Aleviler bir çok alanda uyum sağlamış. Mesala, bunun en somut göstergesi de; şu an Federal Meclis’te Türkiyeli 5 milletvekili var. Bunların üçü Alevi kökenli. Hessen Eyalet Parlamentosu’nda Türkiyeli iki kişi seçildi. Bunlardan biri Almanya Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Mürvet Öztürk, diğeri ise Turgut Yüksel arkadaşımız, Frankfurt Alevi Kültür Merekzi üyesi. Bir çok yerel parlamentoda Alevi kimlikli arkadaşlarımız siyaset yapmakta. Bence bu, uyumun en önemli göstergelerinden bir tanesi. Ama, hayatın diğer alanlarında da Aleviler, Almanya’ya uyum sağlamış ve bir çok alanda da en iyi uyum sağlayan topluluklar arasında. Bundan yola çıkarak Federal Hükümet, yani Alevileri bu uyuma katıkılarından dolayı da bir nevi ödüllendirmek istedi. Bizi muhatap alarak, ‘Uyum Zirvesi’ne davet ederek.

Biz kendi deneyimlerimizden ve kendi çalışmalarımızdan da yola çıkarak, Uyum Zirvesi’ne çok önemli katıklar sunacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki dönem için bir çok yeni proje sunduk. Bu projeler konusunda şimdiden hükümetten yeşik ışık alıyoruz. Mesela, bunlardan bir tanesi çok büyük bir proje… Türkiye ile Almanya arasında olacak bir proje. Gelecek sene ön ‘Uyum Kursları‘ düzenleyeceğiz. Türkiye’den Almanya’ya göç etmek isteyenlere Federasyonumuz Türkiye’de kurslar verecek. Almanya’yı tanıtan uyum kursları verecek. Bunun yanı sıra derneklerimizde kadınlarıa yönelik, bilhassa küçük çocukların dil öğrenimine yönelik kurslarımız olacak. Bu tür kurslar yer yer bazı Alevi Kültür Merkezleri’nde başladı. Bunu daha da büyüterek tüm Alevi Kültür Merkezleri’ne yaymayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra bir proje daha hazırlandı ve onu Alman Hükümeti’ne sunduk. Bu da dernek yöneticilerimizin, Alevi Kültür Merkezi yöneticilerinin eğitimi. Yani, dernekler nasıl yönetilir, diplomasi ve kamouyu çalışması nasıl yapılır. Bu tür çalışmaları da bu Uyum Zirvesi’ne sunacağız. Çünkü, AABF kendisini sadece inançla sınırlı tutamaz. Göçmen örgütü olarak Almanya’daki sosyal yaşama, sosyal barışa da katkı sunmak zorunda. Ve bunu da ancak kendi kadrolarımızı yetiştirerek eğiterek yapabiliriz. Diplomatlar yetiştirmemiz lazım, bilgili eğitimli yöneticiler yetiştirmemiz lazım. Gelecek seneden itibaren de bu doğrultu da kurslarımız olacak.

G.F.: Bu yıl Uyum Zirvesi’nin üçüncüsü yapılıyor. Bazı Türk göçmen kuruluşları geçen yıl yapılan Zirveyi boykot etmişlerdi. Boykot etmelerindeki temel neden ise, Yeni Göç Yasası’ydı. Hatta bu kuruluşlar, yeni Göç Yasası’nın ayrımcı bir yapıya sahip olduğunu ifade etmiş ve Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerinin sinyalini vermişlerdi. Siz, bu eleşetiriler hakkında neler düşünüyorsunuz. Sizce, bu eleştirler de haklılık payı var mı?

Toprak: Sadece DİTİB ve Almanya Türk Toplumu bundan önceki Zirveyi boykot etme kararı almışlardı. Bunun yanlış olduğunu en kısa zamanda fark ederek, bu yanlış kararlarından döndüler ve bu sene ki zirveye katılacaklarını açıkladılar. Çünkü siz, bir şeyi boykot ederseniz dışarda kalırsınız. Dışarda kalırsanız da da katkı sunamazsınız. O nedenle de bazı haklı gerekçeleri olsa bile, bu boykot kararının doğru olmadığını kendileri de anladılar. O nedenle önümüzdeki zirveye katılacaklar. Biz, AABF olarak bağımsız doğru çizgimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Çünkü böyle saygınlık kazandık Almanya’da. Eleştirilerimizi direkt hükümetin düzenlediği toplantıda, hükümete bire bir anlatacağız. Yani, dışarda kalarak onları boykot ederek değil. Toplantıya bizzat katılarak, göçmen uyum konusunda Almanya şimdiye kadar hangi hataları yaptı bunları anlatacağız. Uyum Zirvesi‘nden önce Başbakanla 45 dakika biraraya geleceiz. Orada yüz yüze görüştüğümüzde, kendisine uyuma ilişkin Almanya‘daki Alevi örgütlenmesi olarak görüşlerimizi aktaracağız. Şimdiye kadar Almanya son 40- 50 yılda ne tür hatalar yaptı. Almanya’daki uyumu daha sağlıklı bir biçimde, göçmenlerin eşit haklarını nasıl sağlayabilecekleri konusunda da önerilerimizi kendisine sunacağız.

G.F.: Peki, Zirveden beklentileriniz neler?

Toprak: Yani, zirveyi şu açıdan önemsiyorum. Almanya şimdiye kadar, son 40-50 yılda bir göç ülkesi olduğunu kabullenmek te zorlanıyordu. Uyum Zirvesi ve İslam Zirvesi’ni hayata geçirerek, artık göç ülkesi olduğunu kabul etmiş durumda. Ve ilk defa göçmenleri temsil eden kurumlarla, örgütlerlerle, aynı göz hizasında birlikte toplanıyorlar. Bu çok önemli. Şimdiye kadar, birbirimiz hakkında konuşurduk. İşte devlet yetkilileri, siyasetçiler göçmenler hakkında fikir yürütüyordu, göçmenler de eleştirilerini basın üzerinden kamuoyu açıklaması yaparak, yürüyüşlerle, toplantılarla söylüyorlardı. Ama şimdi devlet bizi, göçmenlerin temsilcileri olarak muhatap almakta. Bu açıdan da bu toplantıyı, bu zirveyi önemsiyoruz.

GÜNAY FIRAT / YOL HABER - Alevi.com - 4 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.