Törenlerin Sahibi Kim?

Törenlerin Sahibi Kim?

Törenlerin Sahibi Kim?Mustafa ÖZCİVAN46. yılında Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri sahipsiz, Hacıbektaş Turizm Derneği'nin Alevi olmanın...

A+A-

Törenlerin Sahibi Kim?Törenlerin Sahibi Kim?

Mustafa ÖZCİVAN

46. yılında Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri sahipsiz, Hacıbektaş Turizm Derneği'nin Alevi olmanın en zor ve sıkıntılı yıllarında 17 yıl düzenlediği anma törenleri 12 Eylül askeri darbesi ile turizm derneğinin elinden alınarak önce kaymakamlığa, sonra (bir dönem) Kültür Bakanlığına ve daha sonrada belediye başkanlığına bırakılarak, Alevi örgütlerini, Hacıbektaş da ki sivil toplum kuruluşlarını devre dışı bırakmış, 10 yıl Ali Eğer'in 10 yılda benim başkanlık dönemimde son 5 yılda Ali Rıza Selmanpakoğlu başkanlığında törenler organize edilmiştir.

1994 yılından 2003 yılına kadar Alevi örgütlerinin, Hacıbektaş’ta ki sivil toplum kuruluşlarının da katkı ve desteği ile organize edilen anma törenleri, 2004 ten itibaren emir komuta zincirine geçmiş sizin yerinize ben yaparım, sizin yerinize ben konuşurum, sizin yerinize ben düşünürüm, siz sadece alkışlayın mantığı ile Alevi- Bektaşi örgütlülüğünü ve geçmişte emeği geçenleri dışlayarak belediye bünyesinde yürütülmeye çalışılmıştır.

2009 yerel seçimlerinden sonra belediye meclis çoğunluğunu kaybeden belediye başkanı  törenlerle ilgili yaptığı toplantıya Hacıbektaş halkının seçtiği 6 CHP li meclis üyesini davet etmemiş yasak savma düşüncesi ile davet ettiği Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği başkanının ve sekreterinin yapmış olduğu konuşmalarda dernek başkanına ve sekreterine yapılan hakaret ve söz kesmelere seyirci kalarak gülmüş, dernek başkanımız sayın Nafiz Ünlüyurt'un törenleri kim düzenliyor sorusuna ben ve arkadaşlarım yanıtını vermiş, yani belediyemi düzenliyor? diye sorulduğunda hayır diyerek, yanındaki arkadaşlarını göstererek biz düzenliyoruz demiştir.

Yani belediye düzenlemiyor çünki Hacıbektaş halkının oyları ile seçilmiş CHP'li Belediye Meclis üyeleri toplantıya davet edilmemiş. Kendisine biat etmeyenleri yok sayan belediye başkanı kendi demokrasi anlayışı ile CHP'li belediye meclis üyelerini de yok saymış nasıl ki yanında bulunan ve benimde belediye meclis üyeliğimi de yapanların gözlerinin içine bakarak, 1994-2004 yıllarını yok sayıyorsa..!

O halde Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinin sahibi kim? meclissiz ve üyesiz belediye mi? 1964'te kurulan ve en zor şartlarda 17 yıl bu törenleri organize eden Hacıbektaş Turizm Derneği mi? 1992'de kurulan ve 2004'e kadar törenlerin organizasyonunda görev alan Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği mi? Alevi-Bektaşi inancının ve sorunlarının gündeme gelmesini sağlayan, yıllardır inançla, dirençle mücadelesini sürdüren Alevi-Bektaşi örgütleri mi? Yoksa hiçbir şeyden habersiz Hacıbektaş halkı mı?

Ortak akıl hepsi diyor, ama nasıl bir zihniyet ki, nasıl bir ego, nasıl bir mantık ki yanındaki 3-4 kişiyi göstererek "biz" diyebiliyor. Bu hareket Hacıbektaş halkına, Alevi-Bektaşi örgütlerine ve Alevi-Bektaşi inancına hakaret değil mi?

1994'ten beri her yıl 15 Ağustos'ta Hacıbektaş'ta toplanan Alevi-Bektaşi örgütleri son 5 yıldır bölücü, yıkıcı ve hain ilan edildiler. Alevi- Bektaşi kurum ve kuruluşları bu toplumun sorunlarını herkesin Serçeşme kabul ettiği Hacıbektaş'ta tartışmayıp ta nerede tartışacaklar, Hacıbektaş'ta konuşmayıp ta nerede konuşacaklar dediğimiz zaman belediye başkanı kendi zihniyetine göre bizleri de bölücü örgütlerin Hacıbektaş temsilcisi ilan ediyor ve zannediyor ki ADD yöneticisi olduğu halde, ADD'nin düzenlediği Cumhuriyet Mitingine katılamayan korkaklardan zannediyor. Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği görevini yapıyor yapmaya da devam edecek

Sayın başkan bugüne kadar bölücü ilan ettiği derneklere ve özellikle yöneticilerine davetiye gönderdi, sadece Hacıbektaş’ta ki Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği'ne göndermedi, bu demektir ki Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği doğru ve birleştirici bir çizgi izliyor.

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği'nin Nevşehir Valisini ziyaretinde, sayın valinin ( Konya'dan Nevşehir'e geldi) Konya'da Mevlana Törenlerinin artık kurumsallaştığını, Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinin de kurumsallaşması gerektiğini söyledi. 45 yıldır yapılan törenler 46. yılında bırakın kurumsallaşmayı kişiselleşti ve ARS'nin törenleri olma yolunda belediye meclis üyelerini yok sayarak ilk adımını attı.

Alevi-Bektaşi olmayanların Aleviliği tartıştığı, Alevilerin ve Alevi örgütlülüğünün dışlandığı, Alevi- Bektaşi inancının Sünni islamın içinde asimile edilmeye çalışıldığı, Alevi-Bektaşi inancının bilimsellikten ve çağdaşlıktan uzaklaştırılarak dogmatizmin içine sokulduğu ve yeni bir Alevi şeriatı yaratılmaya çalışılan bir anma töreni yapılmaktadır.

Bırakın Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği'ni, yeni oluşturulacak bir dernek veya vakıf önderliğinde (seçilen belediye başkanının vakfın veya derneğin doğal üyesi hatta başkanı, atanan kaymakamın doğal üyesi olduğu) Hacıbektaş'ta ki sivil toplum kurumlarının, Türkiye'de ve Avrupa'da ki Alevi-Bektaşi kurumlarının, Alevi-Bektaşi inancı konusunda araştırma yapan, emeği geçen insanların katılımı ile yıl boyunca yapılacak bir çalışma ile katılımcıların arasından seçilerek oluşturulan bir yürütme kurulu ile yapılacak bir Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerini kim nasıl eleştirir ki, böyle bir çalışma birkaç yıl içerisinde kurumsallaşarak Alevi-Bektaşi toplumunun etkin bir gücü olmaz mı?  

Eleştirenlerin düşman ilan edildiği ve ötekileştirildiği bir zihniyet, gözü kapalı bir yandaş gurubu, hiçbir şeyden habersiz bir halk, söylenen her şeye itiraz eden bir zihniyet bu topluma ne verebilir ki?   

Mustafa ÖZCİVAN
İnş. Mühendisi
Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkan Yrd.
      
Alevihaber.com - 2 Ağustos 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.