Troya seyirciyle buluştu

Troya seyirciyle buluştu

Troya seyirciyle buluştu “Bir Anadolu efsanesi anayurdunda canlanıyor” söylemiyle yaşam bulan ‘ Troya’ nın ilkgösterimi, önceki...

A+A-

Troya seyirciyle buluştu
Troya seyirciyle buluştu

Bir Anadolu efsanesi anayurdunda canlanıyor” söylemiyle yaşam bulan ‘ Troya’ nın ilkgösterimi, önceki gece İstanbul Gösteri Merkezi’nde yapıldı.

Genel sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ ın yaptığı, 120 dansçının görev aldığı gösteride ileri teknoloji kullanıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Erdoğan, “1999 yılında sizlere bir söz vermiştim. Anadolu Ateşi tüm dünyada Türkiye’nin zengin mirasının tanıtımını yapacaktı. Bu sözümüzü gerçekleştirdik. Mısır’dan ABD’ye kadar her yerde Anadolu Ateşi sergilendi” dedi. Chicago müzikalinde de görev yapan Christopher Ash’ ın ışık tasarımını yaptığı Troya’nın müziklerini dünyaca ünlü müzisyenler Gheorghe Zamfir, Civan Gasparyan ve Vassilis Saleas üstlendi. Tarihi bir efsane olan gösterime, Troya kazılarını da yürüten arkeolog Doç. Dr. Rüstem Aslan katkıda bulundu. Topluluğun gösterileri 16, 17 ve 18 Nisan’da İstanbul Gösteri Merkezi’nde izlenebilecek.


"Troya" ilk gösterisi için gün sayıyor

Genel Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan'ın yaptığı ''Anadolu Ateşi'' dans topluluğunun yeni gösterisi Troya, 8 Nisan'da seyirciyle buluşacak.

TROYA

"Anadolu Ateşi"nin, "Bir Anadolu Efsanesi, Anadolu'nun Dans Diliyle Anayurdunda Canlanıyor" sloganıyla hayat verdiği Troya, 8 Nisan'da yapılacak gala gösterisi öncesinde İstanbul Gösteri Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, bir Anadolu efsanesini hayata geçirdiklerini belirterek, gösterinin yapılması için ilk düşüncelerin 1999 yılında ortaya çıktığını, 4 yıldır da gösteri için hazırlandıklarını söyledi.

Erdoğan, Troya'nın, Anadolu halkına ait bir efsane olduğunu anlatarak, "Anadolu Ateşi'nin 120 dansçısının görev yaptığı, dünyanın en ileri teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen, insanlık tarihinin en eski ve en bilinen öyküsü Troya, ilk kez anayurdunda sahnelenecek" dedi.

Mustafa Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Dünyadaki tüm Troya yorumları karşı taraftan bakılarak yazıldı. Biz buradan, üzerine bastığımız topraklardan hareketle buralı bir hikayeyi, içeriğine en yakın şekilde yorumlayıp tüm dünyaya anlatmak istiyoruz.

Türkiye'ye layık bir eser oldu. Aşılması, taklit edilmesi ve benzerinin yapılması bizim açımızdan bile çok zor. Troya, gelmiş geçmiş en güzel sahne eserlerinden biri olacak ve bir dünya klasiğine dönüşecek."

Barışı hedefleyen Anadolu dayanışması

Erdoğan, gösteride, efsanenin daha çok barışı hedefleyen Anadolu dayanışması yönünün öne çıkarıldığını ifade ederek, "Anadolu'dan tüm dünyaya gerçek bir Troya yorumu ile çıkıyoruz. Referans noktamız yine Anadolu. Bize ait bu insanlık mirasının, yine bizim kültür kodlarımızla gerçeklik bulması tarihi bir sorumluluk" diye konuştu.

Troya'nın ilk gösteriminin 8 Nisanda İstanbul Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirileceğini anlatan Erdoğan, İstanbul'daki gösterilerin ardından Antalya Aspendos Tiyatrosu'da, sonbaharda da yine İstanbul'da sahneleneceğini bildirdi.

Türkiye'de bir yıl sürecek gösterimlerin ardından Troya'nın yurtdışında da sergileneceğini kaydeden Erdoğan, Pekin Olimpiyatları'nda da gösteri sunacaklarını vurguladı.

Erdoğan, Troya'nın sahnelenmesinde destek veren aralarında Garanti Bankası, Vodafone, Vestel ve Gloria Hotels&Resort'un da bulunduğu sponsorlara teşekkür etti.

Bir Anadolu efsanesi "Troya"

Troya oyunu hakkında bilgi veren Mustafa Erdoğan, gösteride, Anadolu Ateşi'nin 120 dansçısının rol aldığını, 30 idari ve 250 teknik elemanın görev yaptığını, 2 perdelik oyunda Homeros'un yazdıklarına sadık kalarak arkeolojik bulgulardan da yola çıkarak hazırlanan özgün koreografilerin kullanıldığını söyledi.

Erdoğan, Troya'nın müziklerinde dünya çapında starların imzası bulunduğunu ifade ederek, Yücel Arzen'in yaptığı müziklere Prag Flarmoni Orkestrası'nın eşlik ettiğini bildirdi.

80 kişilik kadrosuyla Troya'ya müzik ve vokal yapan gruba, Türkiye'den de alanında uzman 70 müzisyenin eşlik ettiğini belirten Erdoğan, dünyanın en önemli virtüözlerinden Gheorhe Zamfir, Civan Gasparyan ve Vassilis Saleas'ın da Troya'nın müziklerine katkıda bulunduğunu kaydetti.

Mustafa Erdoğan, oyunun kostümlerini Serdar Başbuğ'un tasarladığını, bütün bu çalışmalar sırasında Troya'nın tarih danışmanlığını Troya kazılarını da yürüten arkeolog Doç. Dr. Rüstem Aslan'ın yaptığını ifade etti.

Troya'nın ışık sistemleri için Chicago müzikalinin de ışığını yapan Christopher Ash'ın Türkiye'ye geldiğini belirten Erdoğan, oyundaki, Türkiye'de ilk kez kullanılan uçuş sistemlerini, Cirgue de Soleil'in uçuş sistemlerini yapan Ted Moore'ın gerçekleştirdiğini vurguladı.

3,5 milyon euro

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Troya oyununa Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destek verildiğini belirterek, Bakan Ertuğrul Günay'a teşekkür etti.

Erdoğan, Troya'nın yaklaşık 3,5 milyon euro'ya mal olduğunu, her gösterimde değişiklikler yaşanacağını kaydetti.

Mustafa Erdoğan, Troya filminin oyuncularını davet edip etmedikleri yönündeki bir soru üzerine, bunun gerçekleşmediğini belirterek, "Ama bir gün mutlaka bilet alıp oyunumuza gelecekler" dedi.

Erdoğan, Troya'yı gerçek atlar kullanarak, gerçek mekanında oynamak istediklerini sözlerine ekledi.

CNNTÜRK - 5 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.