TRT, Dink skandalında yapımcı şirketi suçladı

TRT, Dink skandalında yapımcı şirketi suçladı

TRT, Dink skandalında yapımcı şirketi suçladı  TRT, 1978’de Maraş Katliamı’nı düzenleyenler arasında, öldürülen...

A+A-

TRT, Dink skandalında yapımcı şirketi suçladıTRT, Dink skandalında yapımcı şirketi suçladı
 
TRT, 1978’de Maraş Katliamı’nı düzenleyenler arasında, öldürülen gazeteci Hrant Dink’in de olduğu iddiasının yer aldığı "Şahların Labirenti" belgeseline yönelik eleştiriler karşısında sorumluluğu yapımcının üstüne attı.

Kamuoyundan tepki çeken ve ağır bir dille eleştirilen belgesel için TRT yönetimi, "Dışarıdan alınan bir yapım. Sorumluluk yapımcıya aittir" dedi.

TRT 1’de yayınlanan 13 bölümlük Şahların Labirenti belgeselinin 24 Aralık Çarşamba günkü gösteriminde, tartışma yaratacak görüntülere yer verildi. 111 kişinin öldüğü Maraş Katliamı’nın anlatıldığı bölümde, olayların bir numaralı ülkücü sanığı Ökkeş (Kenger) Şendiller’in görüşleri aktarıldı. Şendiller, "Maraş’ta yaşananlar, bir Alevi-Sünni çatışması değildi. Dink ve arkadaşlarının örgütleri bu işleri yaptı. Zaten ölenlerin arasında altı-yedi tane sünnetsiz cesedi vardı" dedi.

Dink’in fotoğrafını ekrana getirdiler

Şendiller’in bu iddiasındın ardından Dink’in fotoğrafları ekrana getirildi. Belgeselin, Sait Bey Polat’ın sahibi olduğu Bey Yapım’a ait olduğunu kaydeden TRT yetkilileri, belgeselden de yapımcı firmanın sorumlu olduğunu savundular. Yetkililer, şunları söylediler:

"Bunlar, TRT’nin görüşü değil. Programın hedefi, Hrant Dink değil. Dönemle ilgili birçok siyasi konu işleniyor. Bunlardan birisi de Maraş olayları. Belgeselde yüzlerlerce insanla röportaj yapılıyor. Şendiller de bunlardan birisi. O da birkaç cümle söylüyor. Bu bir iddiadır ve gazetecilik yapılıyor. Dink’in avukatı veya ailesinden birileri de karşı görüş söylerlerse, onlar da yayınlanır. Böyle bir görüş, farklı bir kanalda, farklı bir açık oturumda da ortaya atılabilirdi. Ancak devlet kanalı olduğu için TRT çok tepki görüyor. Denetleme Kurulu, her şeyi ayrıntılarıyla denetlemeye kalkır ve engellerse yayıncılık yapamazsınız."

Laçiner: O insanlık suçu işlemiş bir adam

Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner de TRT’yi eleştirdi. Laçiner, şunları söyledi: "TRT’nin böyle bir adamı delil yetersizliğinden veya başka nedenlerden, bu ağır insanlık suçunu işlemiş bir adamdan, kendisini temize çıkartıcı biçimde başkalarının itham ettiği biçimde bir beyanat almasını ve bunu yayınlamış olmasını şiddetle kınıyorum. Bu insan hesap vermekten bir şekilde kurtulmuştur. Alevi mahallerine saldıran onlardı. Şimdi kalkıp ’Olayları onlar başlattı’ diyor. Peki Alevi mahallerine saldıranlar kimlerdi?

Umut ERDEM / ANKARA
HÜRRİYET - ANKARA - 28 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.