TRT Tarikatlara Değil Türkiye'ye Hizmet Etmelidir

TRT Tarikatlara Değil Türkiye'ye Hizmet Etmelidir

TRT Tarikatlara Değil Türkiye'ye Hizmet Etmelidir KESK / Haber -Sen tarafından yapılan "TRT'deki tarikatçı kadrolaşma ve dinci...

A+A-

TRT Tarikatlara Değil Türkiye'ye Hizmet EtmelidirTRT Tarikatlara Değil Türkiye'ye Hizmet Etmelidir

KESK / Haber -Sen tarafından yapılan "TRT'deki tarikatçı kadrolaşma ve dinci yayın çizgisi" ile ilgili basın açıklamasını aktarıyoruz:

2004 yılından bu yana yayın içeriği ile tarikat destekli yayın kurumlarını bile geride bırakan TRT artık bir tarikatın kontrolüne girdi.

TRT ekranları Fethullahçılar tarafından işgal edildi.

TRT ekranlarına çıkmak, program sunmak için Fethullah hakkında kalem oynatmak ya da Fethullahçı yayın organlarından geçmiş olmak gerekiyor.

TRT’nin deneyimli isimleri, AKP yandaşlarına yer açmak için hiçbir gerekçe gösterilmeden ekrandan çekiliyor.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Kurumu adeta AKP’nin çiftliğine çevirdi. AKP yandaşlarını, AKP’nin propagandistlerini TRT’ye dolduruldu.

İŞTE PROGRAMLAR VE SUNUCULARI:

Gündeme Dair: TRT-1'de pazartesi günleri saat 13.30'da yayımlanıyor. Programda, Gazeteci Emre Aköz ve AKP'li Özlem Türköne'nin esi Mümtazer Türköne haftanın olaylarını yorumluyor. Zaman Gazetesinde yazıları yayınlanan Mümtazer Türköne, 25–27 Ekim 2007 tarihlerinde London Scholl of Economics de düzenlenen “Değişen İslam Dünyası ve Gülen Hareketinin Katkıları” isimli konferansın editoryal kurulunda yer alan isimlerden biriydi.

Enine Boyuna: TRT-1'de Cuma günleri 23.05'te yayımlanan programı Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Yöneticisi Dr. İbrahim Kalın sunuyor. Kalın ayni zamanda Zaman ve Today's Zaman Gazetelerinde yazıyor.

Programın danışmanlarından Doç. Dr. Talip Küçükcan zaman zaman sunuculuk da yapıyor. Küçükcan ‘da İngiltere'de "Fethullah Gülen hareketi" konulu bir kongrede sunduğu bir tebliğiyle gündeme geldi. Küçükcan'ın sunduğu tebliğ, "Gülen hareketinin sosyal ve manevi sermayesi" konuluydu. Doç. Dr. Talip Küçükcan, aynı zamanda yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın dört danışmanından biri.

Sen-Siz Olmaz/ Olur mu? : Çarşamba günleri 21.55'te TRT 1'de canlı olarak ekrana gelen programda Dr. Önder Aytaç, konuklarla sohbet ediyor. Taraf Gazetesi köşe yazarlarından Dr. Önder Aytaç, Polis Akademisi'nden 4 öğretim üyesi ile birlikte TESEV için hazırladığı Türkiye Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim adlı raporla tepki çekmişti.

Ezberbozan: TRT 1'de salı günleri saat 22.55'te yayımlanıyor. Daha önce Zaman ve şimdi de Yeni Şafak gazetelerinde köşe yazan Tamer Korkmaz programda güncel konulara ilişkin soruları yanıtlıyor.

Felsefe Konuşmaları: Programda Prof. Dr. Teoman Duralı belirlenen bir konu üzerinde konuşuyor. Teoman Duralı’nın yazıları Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde yayımlanıyor.

Rengâhenk: İlker Gültekin tarafından sunulan program TRT-2'de Hafta içi her gün saat 20.30'da yayımlanıyor. İlker Gültekin cemaat tarafından yakından tanınan bir isim. Gültekin, Fethullah Gülen’in yazdığı metinleri seslendiriyor. İlker Gültekin tarafından seslendirilen metinler Fethullah Gülen adına açılan internet sayfalarında yayınlanıyor.

Şenlik Var: TRT-1’de Pazar günleri yayınlanan program daha önce Samanyolu TV'de Maceracı adlı programı hazırlayan Murat Yeni tarafından sunuluyor.

Bedirhan Gökçe ile Gecenin Kıyısında: Çarşamba günleri TRT 1'de yayımlanan programı, daha önce Kanal 7'de program yapan Bedirhan Gökçe sunuyor. Gökçe, Fethullah Gülen’in şiirlerini de seslendiriyor.

Düşünce İklimi: TRT-2’de Perşembe günleri yayınlanan programda çeşitli kavramlar dini açıdan ele alınıyor. Programın sunuculuğunu ve danışmanlığını Abant Platformu’nun koordinatörlerinden Prof. Dr. Kenan Gürsoy yapıyor. Abant Palatformu Fethullah Gülen’in onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından düzenleniyor.

SABAH HABERLERİNE NE OLDU?

Sabah Haberleri programının sunucusu Gülden Özel hiçbir gerekçe gösterilmeden programdan alındı ve yerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Basın Müşavirliği’ni yapan Tunç Tuncel getirildi.

Tunç Tuncel, TGRT ve Kanal A televizyon kanallarında haber bültenleri sundu. Son olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda basın müşaviri olarak görev yapan Tunç Tuncel’in eşi Mine Tuncel de Sağlık Bakanlığı’nda basın müşaviri olarak çalışıyor.

İbrahim Şahin’in Genel Müdür olmasından sonra programda okunan gazetelerin sıralaması değişti. Daha önce gazeteler gündeme ilişkin haberlere göre sıralanırken şimdi her gün Zaman gazetesi birinci sırada okunuyor. Programda okunan gazeteler arasına Milli Gazete ve Vakit katılırken Radikal gazetesi artık okunmuyor.

Beş yıldır Sabah Haberleri programını başarıyla sunan Gülden Özel’in programdan niçin alındığı kamuoyuna açıklanmalıdır.

SİPARİŞ PROGRAMLAR

İbrahim Şahin ve ekibinin, televizyon prodüktörlerinden yeni dönemde yapılmasını istediği programlar da TRT’nin tarikat televizyonuna dönüştürüldüğünün işaretlerini veriyor.

Program sipariş listesinden aynen alınan programlardan bazı örnekler aşağıda sıralanmıştır (Bilgiler sipariş program listesinden aynen yazıldığı şekliyle alınmıştır. Parantez içindeki bilgiler bize aittir).

Deniz Arcak ve Halil Necipoğlu (Camideki Adam adlı bir albüm hazırlayan Kılıç Ali Paşa Cami İmamı) gibi isimlerin birlikte sunacağı haftalık canlı müzik programı.

Bir sunucu ile Fıkıh konusunda etkin isimin yer alacağı interaktif canlı stüdyo programı.

Kutsal kitaplardan kıssalar ve meseller...

Şair Cahit Zarifoğlu'nun yaşamını, düşünce dünyasını ve eserlerini konu alan belgesel program…

Necip Fazıl Kısakürek'in yaşamını, düşünce dünyasını ve eserlerini konu alan belgesel program…

Nuri Pakdil'in yaşamını, düşünce dünyasını ve eserlerini konu alan belgesel program

Cat Stevens'ın yaşamını, sanatçılık kariyerini ve eserlerini konu alan belgesel program.

Yaşlı bir karı-kocanın Hac başvurularından, seyahatlerine ve Hac'da yaşadıklarına kadar ki tüm aşamaları tarihsel bir süreç ile işleyen belgesel program.

Prof.Dr. Hüseyin Hatemi ile hayvan sevgisi ve hayvan hakları üzerine sohbet programı.

Osmanlı İmparatorluğu’nda tahta çıkan padişahları ve dönemlerini tarihsel süreçte anlatan belgesel.

Şair Sezai Karakoç'un yaşamı ve şiirlerinin konu edildiği belgesel program...

Cemalnur Sargut ile gerçekleştirilecek sohbet programı...

Ömer Tuğrul İnançer (Kamuoyunda Cerrahi Tarkitatı’nın lideri olarak biliniyor) ile gerçekleştirilecek sohbet programı...

Abdülhamit dönemini anlatan belgesel.

Doğu-İslam bilgeleri ve düşünürlerini konu alan belgesel

“Kurban” olgusunu işleyen belgesel program.

Ayrıca, Martin Luther King, Bob Marley, Beatles, Bob Dylan, John Baez, Romy Schneider gibi isimlere ilişkin belgesel programların da TRT yapımcıları tarafından hazırlanması istenmektedir.

Bu önerilerin halkın hangi ihtiyaçları yüzünden talep edildiği, ne tür bir araştırma ile bu ihtiyaçların belirlendiğini ise meçhul.

TRT Genel Müdürü bir yandan İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar ve Tarkan gibi popüler isimlerle halkı uyuturken diğer yandan tarikat mensupları ve AKP yandaşları ile mesajlarını aktarıyor.

İbrahim Şahin’in göreve başlamasından sonra, türbanlılar, türban üstü peruklular programların vazgeçilmez konukları haline geldi.

TRT GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ŞAHİN’E SORULAR:

“BBC gibi TRT” istediğinizi söylemiştiniz. Siz hiç hayatınızda BBC izlediniz mi?

“Özerklik, tarafsızlık ve editoryal bağımsızlık” ne demektir? Bu konulardaki düşünceleriniz nedir?

TRT’yi, AKP yandaşları ve tarikat mensupları ile doldurarak mı saygın bir yayın kurumu haline getirmeyi düşünüyorsunuz?

Çokseslilikten anladığınız bu mu?

Bu sipariş programların belirlenmesinde Sadık Yalsızuçanlar takma adıyla Sadi Nursi hakkında kitaplar yazan bir TRT prodüktörünün etkisi var mı?

Yukarıda ismi sayılan kişilere program başına kaç lira veriliyor?

TRT olanakları kullanılarak hazırlanan Alaturka programı için yapımcı şirkete ve jüri üyelerine kaç lira veriliyor?

Bu program TRT olanakları ile yapılamaz mı?

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin;

TRT, ne sizin ne de AKP’nin özel malı. Sizin maaşınızı AKP ya da tarikatlar vermiyor. Siz maaşınızı emekçi halkımızın her ay çoluk çocuğunun rızkından keserek TRT’ye verdiği paralardan alıyorsunuz. Bu nedenle AKP’ye veya tarikatlara değil halka karşı sorumlusunuz. Harcadığınız her kuruşun, yaptığınız her işin hesabını kamuoyuna vermelisiniz.

8 Nisan 2008

KESK/Haber-Sen
Ankara Şube Yönetim Kurulu

ALEVİ HABER AJANSI - 8 Nisan 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.