'TRT, Zaman'ın İzinden Gidiyor'

'TRT, Zaman'ın İzinden Gidiyor'

'TRT, Zaman'ın İzinden Gidiyor' Alevi mitingi ile ilgili yapılan karalama yayınlarının bire bir aynı olması dikkat çekti.Alevi...

A+A-

'TRT, Zaman'ın İzinden Gidiyor''TRT, Zaman'ın İzinden Gidiyor'
 
Alevi mitingi ile ilgili yapılan karalama yayınlarının bire bir aynı olması dikkat çekti.

Alevi örgütlerinin Ankara’da yaptıkları miting sonrasında TRT’de yapılan eleştirel yayında Zaman gazetesinde yer alan demeçler aynen kullanıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ‘‘TRT bir devlet kurumu olarak habercilik ilkelerini görmemiştir, yok saymıştır. TRT’nin artık AKP’nin, Fethullah Gülen’in sesi haline geldiğini görüyoruz” dedi.

Ülke genelinden on binlerce Alevi yurttaşın katılımıyla 9 Kasım’da Ankara’da düzenlenen miting TRT ile Alevileri karşı karşıya getirdi. Mitingin yapıldığı gün yayımlanan TRT 1 ana haber bülteninde, aynı gün Zaman gazetesinde yer alan haberin demeçlerle ilgili bölümleri noktasına virgülüne dokunulmadan izleyiciye sunuldu. Mitingi düzenleyen Alevi örgütleri TRT’ye yönelik tepkilerini “TRT’nin haberleri artık Zaman’da mı yazılıyor” sözleriyle dile getirdi.

TRT’nin haber bülteninde, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen grupların Ankara Garı’ndan Sıhhiye Meydanı’na yürüdüğü belirtildi. Alevilerin başlıca isteklerine yer verilen haberde bazı Alevi federasyon ve derneklerinin tepki göstererek mitinge katılmadıkları belirtildi. Haberde, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın, “Nasıl Kürt hareketi desteklenip çocuklar kullanılarak sokak hareketi başlatılıyorsa şimdi Alevileri de buna eklemek istiyorlar” ve Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun’un, “İnancı reddeden Alevi olamaz. Biz, ‘Alevilik İslamın özüdür. Kuran’ın, Ehl-i Beyt’in, Resulullah’ın buyruklarıdır’ diyoruz. Bunlar bunu kabul etmiyor. Böyle olunca da bize de düşmanca davranıyorlar. Alevi olmayanın Aleviliğin sorunlarından bahsetmesini doğru bulmuyoruz” sözlerine yer verildi.

Ancak aynı gün Zaman gazetesinde mitingi karalamaya dönük haberi okuyanlar, TRT’nin ana haber bültenindeki bu haber karşısında şaşkınlık içerisinde kaldı. Çünkü Zaman gazetesiyle TRT ilginç bir tesadüf sonucu aynı kişilerden görüş almış, bunun da ötesinde bu kişiler, noktasını virgülünü değiştirmeden aynı cümleleri kurmuştu. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Zaman gazetesinin mitinge gölge düşürmek amacıyla bir haber yaptığını belirterek şöyle konuştu: “Demek ki ya TRT’nin haberleri Zaman’da yazılıyor ya da birbirlerine haber gönderiyorlar. Biz bu haber metninin çözümlemesini inceleyip gereğini yapacağız. TRT bir devlet kurumu olarak habercilik ilkelerini görmemiştir, yok saymıştır. TRT’nin artık AKP’nin, Fethullah Gülen’in sesi haline geldiğini görüyoruz.”

TRT Haber Dairesi Başkanı Ahmet Çavuşoğlu ise haberde görüşleri alınan 3 kişinin görüntülü görüşme için arandığını ancak bu kişilerin yoğun oldukları gerekçesiyle davetlerini kabul etmediğini söyledi. Aynı kişilerin gazetelere yansıyan görüşlerinin kullanılabileceği yönündeki izinlerinin ardından böyle bir yola başvurduklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Bu görüşler yalnızca Zaman’da değil 3 gazetede vardı” dedi.

FIRAT KOZOK / Cumhuriyet - 18 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.