TTK Başkanı Halaçoğlu tatildiyken görevden alındı

TTK Başkanı Halaçoğlu tatildiyken görevden alındı

TTK Başkanı Halaçoğlu tatildiyken görevden alındıBilimsel açıklamalarından çok, tartışma yaratan sözlerle gündeme gelen...

A+A-

TTK Başkanı Halaçoğlu tatildiyken görevden alındıTTK Başkanı Halaçoğlu tatildiyken görevden alındı

Bilimsel açıklamalarından çok, tartışma yaratan sözlerle gündeme gelen Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Halaçoğlu’nun görevine tatildeyken son verildi

ANKARA - Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığı’na getirildiği Eylül 1993’ten başta bilim dünyası birçok kesimin tepkisini toplayan çıkışlarıyla gündeme gelen Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun görevine son verildi. Halaçoğlu’nun görevden alınmasında geçen yaz ortaya attığı Türkiye’deki Kürtlerin yüzde 30’unun Türkmen, oranını vermediği bir kısmının ise ‘Ermeni dönmesi’ olduğu iddiasının da etkili olduğu ileri sürülüyor. Halaçoğlu, elinde ‘dönmelerin listesi’ olduğunu söylemesinin ardından ‘ırkçılık yapmakla’ itham edilmişti. Kararı tatil yaptığı Bodrum’da öğrenen Halaçoğlu, görevden alınmadan önce kensinine bir uyarı yapılmadığını söyledi. Halaçoğlu, “Görev süremi uzatmaya gerek duymadılar. Kırgın değilim. Ama haber verme nezaketini göstermeleri daha doğru olurdu” dedi.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan atama kararına göre, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’na bağlı olan TTK’nın Başkanı Prof. Halaçoğlu, Gazi Üniversitesi’ndeki asli görevine iade edilmek üzere bu görevinden alındı. Kararın duyurusunda, Halaçoğlu’nun neden görevden alındığına ilişkin bilgi verilmedi. Halaçoğlu’nun yerine Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Birinci’nin adı geçiyor.

Görevden alındığını Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesinde tatil yaparken öğrenen Halaçoğlu, başkanlık görevini her yıl birer yıl uzatılması sayesinde devam ettirdiğini ancak bu yıl görev süresinin altı ay uzatıldığını ifade etti. Başta ‘Ermeni dönmeler’ iddiası olmak üzere pek çok tartışmalı konuda isminin geçtiğinin hatırlatılması üzerine Halaçoğlu, “Görevden alınma gerekçemi bilmiyorum. Bu nedenden dolayı (Ermeni dönmeler) olduğunu sanmıyorum. Neden olsun ki?” dedi. Halaçoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Görev süremi uzatmaya gerek duymadılar. Kimseye kırgın değilim. Haber verme nezaketini göstermeleri daha doğru olurdu. Ama göstermedilerse bu onların sorunu. TTK gibi bir kurumun başkanı olmak gerçekten çok güzel bir şey. Ama ben bir bilim adamıyım. Bugün devletin şu görevini yaparsınız, yarın bilim adamı olarak gö-revinize başka bir yerde devam edersiniz. Bunları normal karşılıyorum. Bir şeyhülislam, ‘Elimize ayakkabımızı almış insanlarız, her zaman için bulunduğumuz yerden başka yere gidebiliriz’ diyor. Ben de aynı düşüncedeyim.”

Ankara kulislerinde konuşulanlara göre Halaçoğlu’nun görevden alınmasında Kürtlerin yüzde 30’unun Türkmen, Kürt-Alevilerin de bir bölümünün Ermeni asıllı olduğu yönündeki açıklaması ile Ermeni dönmelerin listesinin elinde bulunduğu iddiasının kopardığı fırtına da etkili oldu. Bir kaynak, Halaçoğlu’nun bu açıklamalarının o dönem hükümette ‘ciddi’ rahatsızlık yarattığını, ancak Halaçoğlu’nun görevden alınmasında başka nedenlerin de etkili olduğunu söyledi. “Başka nedenler” hakkında bilgi vermekten kaçınan aynı kaynak, Halaçoğlu’nun neden o dönem görevden alınmadığını ise, “Getirdiği götürdüğünden fazla olurdu” sözleri ile açıkladı. 

Hrant Dink’e sahip çıkanları suçlamıştı

TKK’nın 15 yıl boyunca bir numaralı ismi olan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, yaptığı bilimsel değerlendirmelerden tepki toplayan açıklamalarıyla gündeme geldi:  

* 2005’in ocak ayında Atatürk’ün boşandığı eşi Latife Hanım’ın TTK’ya devredilen, özel mektuplarının açıklanacağını duyurdu. Bazı çevreler buna sert tepki gösterince Halaçoğlu, Latife Hanım’ın ailesinin isteği üzerine mektupların açıklanmasından vazgeçildiğini duyurdu.

* 2004’te İsviçre’nin Winterthur kentinde bir konferansa katılan Halaçoğlu, 1.5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğü iddiasını yalanladı. İsviçre’nin Halaçoğlu hakkında tutuklama kararı verdiği haberleri büyük gürültü kopardı ancak, iddianın asılsız olduğu ortaya çıktı.

* Halaçoğlu, Türkiye’nin 1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürt’ü katlettiğini ileri süren yazar Orhan Pamuk’a Nisan 2005’de çok ağır ithamda bulundu: Bu tiplere yumurtacı deniyor. Çeşitli ülkeler ve kuruluşlar bazı kişileri alıp daha sonra kullanmak üzere yetiştirir, öyle bir hale getirir ki ihtiyaç duyulduğunda piyasaya çıkarır. Zamanı geldiğinde yumurta çatlar. Civciv çıkar. O kişiyi sürekli destekler, ün sahibi yapar.”

* 2007 Şubat’ında ise Halaçoğlu’nun gündeminde Hrant Dink’in cenazesine katılanlar vardı. ‘Hepimiz Ermeniyiz’ diyenler, belli bir ideolojinin mensupları olduklarını ortaya koydular. 40 bin kişiydi, 50 bin kişiydi, ama bunlar çok iyi örgütlenmişlerdi. Sanki bu ölüm onlar tarafından önceden biliniyormuş gibi hemen sloganlar, elde kafa biçiminde hazırlanmış pankartlar hazırdı” diyen Halaçoğlu yine büyük tepki topladı.

TARIK IŞIK / RADİKAL - 24 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.