TUDEF'ten kitlesel protesto: 'Barajlara Dur De!'

TUDEF'ten kitlesel protesto: 'Barajlara Dur De!'

TUDEF'ten kitlesel protesto: 'Barajlara Dur De!' "MUNZUR'UN İNTİKAMI ACI OLUR"Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), 13 Eylül...

A+A-

TUDEF'ten kitlesel protesto: 'Barajlara Dur De!' TUDEF'ten kitlesel protesto: 'Barajlara Dur De!'

"MUNZUR'UN İNTİKAMI ACI OLUR"

Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), 13 Eylül Pazar günü Türkiye ve Avrupa'da eşzamanlı eylemler gerçekleştirdi. 'Barajlara Dur De!' yürüyüşleri İstanbul, Ankara, İzmir, Dersim, Adana gibi Dersimlilerin yoğun yaşadığı şehirlerde gerçekleşirken, Avrupa da yaşayan Dersimliler Almanya'nın Köln kentinde bir araya geldi.

Eylemler Türkiye'de Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Avrupa'da ise Avrupa Dersim Federasyonu (FDG) tarafından organize edildi.

İstanbul'da, Beyoğlu Tünel'de bir araya gelen binlerce kişi, 'Uzunçayır Barajı utanç gölüdür' ana pankartı arkasında yürüdüler. 'Munzur özgürlüktür', 'Siyonürlü altın işletmeciliğine hayır', 'Munzur masaldır' dövizlerinin açıldığı yürüyüşe, TUDEF'e bağlı dernekler de kendi pankartları ile katıldı. Eylemde ayrıca, üzerinde 'Barajlara geçit vermeyeceğiz', 'Koruculuk sistemine hayır', 'OHAL uygulanmasına son verilsin', 'Ormanları yakanlar halk düşmanıdır' yazılı bulunan tabutlar da taşındı.

Tünel'de kortejler oluşturularak, 'Direne direne kazanacağız!', 'Kapaklar açılsın Munzur'a özgürlük!', 'Munzur'da baraj istemiyoruz!', 'Munzur özgürdür özgür akacak!', 'Munzur onurdur onuruna sahip çık!', 'Munzur Çayı barajı utanç gölüdür!' sloganları eşliğinde, Taksim Tramvay Durağı'na yüründü. Yürüyüş sırasında oturma eylemleri de yapılarak, 'Çavbella' marşı söylendi.

Yürüyüşün sonunda, Tramvay Durağı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklaması öncesinde, Tunceli Dernekleri Federasyonu Başkanı Özkan Tacar, bir konuşma gerçekleştirdi. Tacar konuşmasında, Dersimlilerin dillerinin, dinlerinin ve kültürlerinin Osmanlı tarihinden beridir yok sayıldığını belirterek, darbelerle birlikte devrimci harekete dönük saldırılara ve 'sel felaketi'ne değindi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu ise konuşmasında, birlikte mücadelenin önemine değinerek, Başbakan Erdoğan'ın sel felaketi'ne ilişkin, 'Derenin intikamı acı olur' sözlerine atıfta bulundu, 'Munzurun intikamı acı olur' dedi. Kenanoğlu'nun konuşması kitle tarafından, 'Munzur'un intikamı korkunç olacak!' sloganı ile karşılandı.

Eyleme katılarak destek veren Ferhat Tunç da konuşmasında, Dersimlilerin yıllardır dilleri, dinleri ve kültürleri için vermiş olduğu mücadeleye değindi.

Yapılan konuşmaların ardından, TUDEF Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen basın açıklamasını gerçekleştirdi. Şen yaptığı açıklamada, Dersim'in yeni bir kuşatma planının uygulanmasına tanıklık ettiğini belirterek, henüz ÇED raporu hazırlanmamış, arıtma tesisleri yapılmamış olmasına rağmen Uzunçayır barajı ve hidroelektrik santrali baraj kapaklarının kapatılmasıyla su tutmaya başladığını söyledi. 1967 yılından bugüne uygulanan kısa vadeli politikalarla Munzur'da sadece suyun değil, doğanın, insanın kirlenmesi, yok edilmesi için büyük bir adım atıldığını söyleyen Şen şunları söyledi: '7 barajdan biri olan Uzunçayır bilinmelidir ki çevreye vereceği zararlarla beraber kolera, tifo, sıtma, dizanteri gibi hastalıkların da çagricisi olacaktır. Dersim il merkezinden 20 km uzakta olan baraj yakın gelecekte Munzur'un suyuna set çektigi kadar insan yaşamının parçası olan kültürün yok edilişine de tanıklık edecektir. Ne gariptir ki ülkeye hizmet etmekle övünenler, politikacılar bilimsel verilere, yapılan tüm çagrilara kulaklarını tıkamışlardır. Yıllardır göçe zorlanan yöre insanı şimdilerde sahip olduğu zengin doğasını, sözlü kültürünü, inanç merkezlerini kaybetmek üzeredir.'

Basın açıklaması şu sözlerle son buldu: 'Dersim'i seven ve bu sevgiyle geçmişlerine sahip çıkmayı ilke edinen Dersimlilerle demokratik eylemler yapacağımızı duyuruyoruz. Bu eylemlere destek verecek Türkiye kamuoyu ve dünya kamuoyunun bizi sonuca götüreceğine inanıyoruz. Unutmayalım, 'Uzunçayır Barajı Utanç Gölü'ne kayıtsız kalanların, mücadelemize katkı sunmayanların, görmezden gelenlerin asla gelecekleri olmayacaktır.'

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, çevre örgütleri ve çok sayıda ilerici, devrimci, kurum eyleme katılarak destek verdi.

Kesfetmekicinbak.com - 14.09.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.