Tüm Alevilerin Yüreği Köln'de Olacak

Tüm Alevilerin Yüreği Köln'de Olacak

YAPILAN HAKARETİ KINAMAK İÇİN SAAT 13:00 DE KÖLN'DE DOM MEYDANINDA BULUŞUYORUZAlman devlet kanalı ARD'de yayınlanan Alevilere yönelik...

A+A-

Tüm Alevilerin Yüreği Köln'de OlacakYAPILAN HAKARETİ KINAMAK İÇİN SAAT 13:00 DE KÖLN'DE DOM MEYDANINDA BULUŞUYORUZ

Alman devlet kanalı ARD'de yayınlanan Alevilere yönelik çirkin iftiraların işlendiği Tatort dizisi, bugün (Pazar) Köln kentinin Dom Meydanı'nda protesto ediliyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan AABF Genel Başkanı Öker: "Tepkimiz genişleyerek sürecek" dedi. Dizinin yönetmeni ise Alevilerden özür dilemek istedi. 

ALMANYA AABF Genel Başkanı Turgut Öker, Alman Birinci Kanalı ARD'den özür beklediklerini söyledi. ARD televizyonuna konuyu Tages Themen haber programında gündeme getirmeleri teklifinde bulunduklarını belirterek, "Bu programda Alevileri rencide eden Tatort dizisinden ötürü tüm Aleviler'den özür dilenmelidir. Aleviler'den özür dileninceye kadar tepkimizi genişleterek, sürdüreceğiz. Yaptıkları suçlamanın bertaraf edilmesi için gerçek Alevilikle ilgili programlar yapılmalıdır" dedi.

Kendisine dizinin yönetmeni Angelina Maccarone'nin AABF üzerinden özür dilemek için ulaşmaya çalıştığını belirten Turgut Öker, "Kendisiyle görüşmedim. Kendisinden bu özürü yazılı olarak yapmasını istedik. Bizim kimseyle kişisel bir sorunumuz yok. Hakaret bir topluma yapılmıştır. Benden değil Alevi toplumundan özür dilemelidir ve bunu mutlaka yazılı olarak yapmalıdır. Bunu kendisine bildirdik" dedi.

Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, ARD kanalında yayınlanan Tatort dizisine Almanya genelinde Alevi derneklerinin tepkilerinin genişleyerek süreceğini belirterek, "ARD'den konuyu Tages Themen haber programında işlemelerini ve tüm Aleviler'den özür dilemelerini istedik. O zamana kadar derneklerimiz bu televizyon kanallarının bulunduğu yerlere giderek siyah çelenk bırakacaklar" dedi.

Dizinin Avusturya'da ORF kanalında da gösterildiğini ve Avusturya Alevi Federasyonu'nun bu cuma günü televizyon kanalı önüne giderek, kanalın yayın politikasını portesto edeceğini ifade eden AABF Başkanı Öker, "Hollanda'da da benzer bir kınama gösterisi yapılacak. Aleviler'den özür dileninceye kadar tepkimiz genişleyerek sürecek" dedi.

SENARYONUN ARKASINDAKİ GİZLİ PARMAK KİM

Aleviler'in tarih boyunca aydınlık saçan, insanlığı kucaklayan, bütün inançlara, bütün öğretilere hoşgörüyle, saygıyla yakalaşan bir inanç yapısı olduğunu ifade eden Turgut Öker, "Türkiye'de ve tarih boyunca Aleviler bu tür iftiralara maruz kaldı. Bugün bu iftaralara çocuklarımızın Almanya'da maruz kalması ve bu iftiralarla çocuklarımızın zehirlenmek istenmesi kabul edilir bir durum değildir. Bu nedenle Avrupa'da yaşayan Aleviler'in çığ gibi büyüyen tepkisi mutlaka hedefine ulaşacaktır. Bundan böyle asılsız, gerçek dışı karalamalar inaçları birbirleriyle çatıştırmaya yönelik davranışlar bir daha gündeme gelmeyecektir" dedi.

Bütün farklı inaçların ve kimliklerin barış ve hoşgörü içresinde yaşamasını isteyenleri, cumartesi günü Köln'de yapılacak mitinge katılmasını beklediklerini kaydeden Turgut Öker, "Biz asıl bu senaryonun arkasındaki gizli parmağı merak ediyoruz. Bu gizli parmak kim asıl bunun ortaya çıkarılması gerekir? Bu senaryonun, bu senaristin kafasından çıkmadığı çok açık bir şekilde ortada. Bu senariste bu bilgileri veren güçler bilsinler ki Aleviliğin bir güneş gibi Avrupa'da doğmasını, Avrupa kamuoyuna kendisini tanıtmasını her alanda eşit haklara sahip olmasını bu iğrenç yöntemlerle engelleyemeyeceklerdir. Aleviliğin, Avrupa'nın zenginleştirilmiş inanç yapısının bir parçası olmasını engelleyemeyeceklerdir" şeklinde konuştu.

Öker, konfederasyona bağlı Alevi federasyonlarının bulundukları ülkelerdeki Alman büyükelçiliklerine önümüzdeki günlerde siyah çelenk bırakacaklarını belirterek, siyah çelenk eylemlerinin başta Hollanda ve Danimarka olmak üzere İsveç, İsviçre ve Fransa'da gerçekleştirileceğini söyledi.

AVUSTURYA'DA PAZAR GÜNÜ YAYINLANDI

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Çankaya, Alevileri rencide eden Tatort dizisinin pazar günü saat 23.00'te ORF kanalında da yayınlandığını söyledi.

ORF kanalının önünde toplanarak bir basın bildirisiyle diziyi ve sorumlularını kınayacaklarını belirten Çankaya, "Alevileri çirkin iftiralarla üzmeye, küçük düşürmeye kimsenin hakkı yok. Senaryo çok maksatlı" dedi.

Ortak açıklamayla Tatort dizisine kınama

Hamburg'ta faaliyet gösteren beş dernek yöneticisi ortak bir açıklamayla Tatort dizisini kınadılar.

Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Remzi Jasim, Almanya Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Selçuk Han, Cem Vakfı Avrupa Dedeler Birliği Başkanı Dede İsmail Aslandoğan, Hamburg Malatyalılar Derneği Başkanı Müştak Akgül ve Avrupa Sivaslılar Birliği Başkanvekili Haydar Kalkan (soldan sağa) ortak açıklamada şöye dediler:

"Bu konu Türk toplumunun tamamına yapılmış bir saygısızlıktır. Türk toplumunun bir parçası olan Alevi kardeşlerimize yapılan bu çirkin karalamayı esefle kınıyoruz. Alevi toplumunun temel felsefesi Hacı Bektaş Veli'nin söylediği gibi 'Eline, beline, diline hakim ol' cümlesinde ifadesini bulmuştur. Alevi toplumu buna göre hareket eden ve tüm güzellikleri içinde barındıran bir toplumdur. Biz Alevi, Sunni ayrımı yapmaksızın toplumumuzun bir parçasına yapılan bir saldırıyı tüm topluma yapılmış kabul ediyor ve önyargılarla dolu çirkin filmi şiddetle kınıyoruz. Film hayal ürünü demekle bu skandal kapatılamaz. ARD televizyonu yayın sorumlusu hem özür dilemeli, hem de istifa etmeli.'

Aleviler NDR’ye siyah çelenk bırakacak

ARD kanalında yayınlanan ve Alevilere karşı önyargıları körükleyen 'Tatort' dizine tepkiler çığ gibi büyüyor.

Hannover’de bir araya gelen Alevi dernekleri yöneticileri, Alevileri hedef alan 'Tatort'  adlı diziyi yayınlayan ARD ile yapımcılığını yapan NDR kanallarını sert şekilde eleştirip 'Özür' beklediklerini söylediler.

Kuzey Almanya Alevi Dernekleri Bölge Başkanı Ali Yağcı, ARD’nin 20 milyon insanın inanç ve onuruyla oynadığını söyledi. Hannover Alevi Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Özer, dernek olarak imza kampanyası başlattıklarını anlattı ve, 'ARD kötü niyetli bir dizi yaptı. Bunun kasıtlı olduğu inancındayız. Dernek olarak hem topluca, hem de ferdi olarak ARD hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bunun için imza kampanyası başlattık. ARD bizden özür dileyenciye kadar tepkilerimiz devam edecek. İnancımız ve onurumuzla kimsenin oynamaya hakkı yok' diye konuştu.

HAKİM BULUNAMADI

BAAKM-Cemevi İkinci Başkanı Halit Büyükgöl dizinin durdurulması için polise şikayette bulunduklarını fakat polisin, nöbetçi hakim bulamadıkları gerekçesiyle dilekçelerini işleme koymadığını söyledi. Büyükgöl 'Biz sanata karşı değiliz. Fakat sanat yapılırken belli bir toplumu zan altında bulundurmak, onların değer yargılarını aşağılama hakkına kimse sahip değil. Alman dostlarımızı kutsal günlerinden huzursuz etmemek için tepkimizi bugün koyuyoruz. 2 bin kişiyle siyah çelenk koyacağız' dedi. 

HUKUK KOMİSYONU

BAAKM-Cemevi Berlin'deki avukatlardan oluşan bir hukuk komisyonu oluşturdu. 20 avukattan oluşan hukuk komisyonu dosyayı inceleyip açılacak davayı yürütecek. Büyükgöl 'Berlin'de 20 avukat dava dosyası üzerinde çalışacak. İncelemeler başladı. Konunun peşini bırakmayacağız' dedi.

Yapılan küstahlık

TDU Başkanı Remzi Kaplan: ARD'de yayınlanan Tatort dizisinde Alevilere yönelik yapılan saldırıya Berlin Brandenburg Türk-Alman İşadamları Derneği TDU Başkanı Remzi Kaplan'da tepki gösterdi. TDU Başkanı Kaplan 'Diziye böylesi bir bölüm neden eklendi aklım almıyor. Farklı dinden ve inançtan olan insanlara yönelik önyargıları körükleyecek bir dizinin yapılması anlaşılır değil. Bir toplumu zan altında bulundurmak ve onları yanlış tanıtmak toplumsal barışı zedeler. Birlikte yaşamanın koşullarını ve zeminini hazırlamak gerekirken, tam tersine ARD gibi kamu televizyonu önyargıları körüklüyor. Bu küstahlıktır. Kabul edilmez' dedi.

Bilkay Öney'den Tatort'a tepki

Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Bilkay Öney, Tatort dizisinin yayınlandığı televizyon kurumuna bir mektup yazarak, diziyi eleştirdi. Kendisinin de eski bir televizyon redaktörü olduğunu hatırlatan Öney, dizinin bir çok insanı rencide ettiğini belirtti.

Göçmenlerle ilgili olarak her konunun ele alınabileceğini söyleyen Öney, 'Ancak Alevi bir ailedeki ensest ilişkinin konu olarak işlenmesi asla kabul edilemez. Türkiye'de yıllar boyu bu konu dedikodu şeklinde yayıldığı için, Aleviler bu konuda oldukça hassaslar. Redaktörlerin bu konuyu bilmesi gerekirdi. Ya da bu konuyu çok iyi bilen uzmanlara danışması gerekirdi. Ben kamusal televizyon ve radyo kurumlarının kapılarını göçmenlere açmasına destek veriyorum. Ancak böyle hassas davranılmayacaksa göçmenlerle ilgili konulara girmeseler bile olur' dedi.

Alboğa: Biz kardeşiz

Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) adına bir açıklama yapan Bekir Alboğa şunları söyledi:

'Kurban bayramının arefesinde Müslümanların manevi duygularının coştuğu bir ortamda böyle bir dizinin yayınlanması bizleri çok üzmüştür. Duyguları rencide edilen herkes demokratik hak ve hürriyet çerçevesinde elbette ki duygularını dışa vurmalıdır. Bu tepki doğaldır. Biz Alevisiyle Sünnisiyle hepimiz Müslümanız ve hepimiz kardeşiz. Hiçbir kardeşimizin dini ve manevi duygularının rencide edilmesine göz yumamayız. Bu konuda yetkilileri hassas olmaya ve durumu idrak etmeye davet ediyorum.'
 
www.hurriyet.de - 29 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.