Tüm dünyadan Aleviler kasımda Türkiye'de buluşacak

Tüm dünyadan Aleviler kasımda Türkiye'de buluşacak

Tüm dünyadan Aleviler kasımda Türkiye'de buluşacakANKARA - Alevilerin değişik ülkelerde yaşadığı sorunlar, eşit yurttaşlık hakkı...

A+A-

Tüm dünyadan Aleviler kasımda Türkiye'de buluşacakTüm dünyadan Aleviler kasımda Türkiye'de buluşacak

ANKARA - Alevilerin değişik ülkelerde yaşadığı sorunlar, eşit yurttaşlık hakkı ve Alevi inancının tanınması konuları kasım ayında Ankara’da yapılacak Dünya Alevi Kurultayı’nda masaya yatırılacak. 

Eşit yurttaşlık, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve inanç özgürlüğü talepleriyle yola çıkan Aleviler, Ankara’da büyük bir kurultay toplamaya hazırlanıyor. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğünde Kasım ayında toplanacak olan kurultayın çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

‘Biz kimiz’ manifestosu

Kurultaya Avrupa, Kanada, Lübnan, İran, Irak gibi değişik ülkelerde yaşayan Alevilerin temsilcileri katılacak. Türkiye’de yaşayan Ermeni, Rum, Süryani gibi dini azınlıkların temsilcileri de kurultaya davet edildi. Vakıf Başkanı Ercan Geçmez, Kurultay’ın amacını şöyle anlattı:

Aleviler Türkiye’de olduğu gibi, yaşadıkları bütün ülkelerde benzeri sorunlarla karşı karşıya. Biz artık eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Bu nedenle tüm dünyadaki Aleviler, sorunlarını birlikte tartışarak kararlar almak istiyor. Ana hedefimiz, tüm dünyada bize eşit yurttaşlık hakkının verilmesi ve Alevi inanç ve kültürünün tanınması. Bu kurultayda Alevilerin sorunlarını geniş çaplı tartışacağız. Orada bu hükümetin baskıcı uygulamalarını bir kez de orada dile getireceğiz ve kurultay sonrası dünyaya ‘biz de varız’ diyeceğiz.”

Geçmez’in verdiği bilgiye göre kurultaya dünyadaki en büyük konfederasyon olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu da destek verecek. Kurultay sonunda da dünya Alevi manifestosu yayınlanacak. “Biz kimiz ve ne istiyoruz” sorularının yanıtının yer alacağı manifestoda, Alevi inancının tanınması, asimilasyon girişimlerinden vazgeçilmesi, Hacı Bektaş Dergahı ve diğer Alevi Bektaşi inancı için önemi olan ibadet yerlerinin Alevilere teslim edilmesi, inanç özgürlüğü sağlanması için yasalarda yer alan engelleyici düzenlemelerin kaldırılması gibi talepler yer alacak.

Avrupa ve ABD’ye taşınacak

Ayrıca manifestoda değişik ülkelerde yaşayan Alevilerin ortak sorunlarına ve çözüm önerilerine işaret edilecek. Kurultayda ayrıca, Alevi sorunlarını kamuoyuna taşımak için yapılacak eylem ve girişimler de masaya yatırılacak. 

Kurultay sonrası, uluslararası girişimler de hayata geçirilecek. Açıklanacak manifesto, Alevilerin yaşadığı ülkelerin parlamentolarının yanı sıra, ABD Danışma Meclisi ile Avrupa Parlamentosuna da sunulacak. Ardından bu parlamentolar ziyaret edilecek.

RADİKAL - RİFAT BAŞARAN - 11.10.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.