Tüm Liseler İmam Hatip Oluyor

Tüm Liseler İmam Hatip Oluyor

Tüm Liseler İmam Hatip Oluyor YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, “İlköğretim ve Ortaöğretimde, din bilgisi dersini getirebiliriz....

A+A-

Tüm Liseler İmam Hatip OluyorTüm Liseler İmam Hatip Oluyor
 
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, “İlköğretim ve Ortaöğretimde, din bilgisi dersini getirebiliriz. Kuran namaz hadisleri ayetler gibi, İslam’ın temel prensiplerini verebiliriz. Onu karşıladıktan sonra, imam hatiplerin bir anlamı olmayabilir” dedi

Danıştay'ın YÖK'ün itirazını reddetmesinin ardından, dün bir açıklama YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "İmam hatipleri genel liselere çevirebiliriz. İlköğretim ve Ortaöğretimde, Din ve Ahlak Bilgisi dersini kaldırabiliriz, din bilgisi dersini getirebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Özcan, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'ndeki sosyal tesislerde düzenlediği basın toplantısında bazı Danıştay'ın kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özcan, birçok olasılığı daha önce değerlendirdiklerini belirterek, "B planımız var, C planımız var, D ve E'ye kadar planlarımız var. Bunu baştan biliyorduk. Her şeye hazırlandık" dedi. Konuyla ilgili son kararın, 17 Aralıkta yapılacak YÖK Genel Kurulunda alınacağını bildiren Özcan, o tarihte ayrıntılı açıklama yapılacağını belirtti.

'İMAM HATİPLERİ KAPANABİLİR'

YÖK Başkanı Özcan imam hatiplerle ilgili şöyle konuştu:

"İmam hatipleri genel liselere çevirebiliriz. İlköğretim ve Ortaöğretimde, Din ve Ahlak Bilgisi dersini kaldırabiliriz, din bilgisi dersini getirebiliriz. Kuran namaz hadisleri ayetler gibi, İslam’ın temel prensiplerini verebiliriz. Onu karşıladıktan sonra, imam hatipleri tutmanın bir anlamı olmayabilir. İlköğretim ve ortaöğretime ciddi bir din dersi olabilir. Tabi kamuoyu buna ne der bilmiyorum. Bu radikal bir değişiklik olur. Mesela Alevi öğrencilerin Alevi bilgileri. Böyle bir çözüm olabilir. Başka çözümler de olabilir."

KATSAYI SÜRECİ

İstanbul Barosu’nun açtığı dava sonucu Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün katsayı kararının yürütmesini oybirliği ile durdurmuştu. YÖK de bu karara itiraz etmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, önceki günkü toplantısında YÖK’ün itirazını reddetti.

YÖK, “Katsayı kararının alınma sebebi ideolojik sebepler olmayıp, ekonomik ve sosyal sebeplerdir. Lise farkı gözetmeksizin tek bir katsayı belirlenmek suretiyle yapay puan farklılaştırması uygulamasından vazgeçilmiş gerçek başarıyı esas alan bin puanlama sistemi getirilerek, eşitlik ve adalet ilkesine uygun davranılmıştır” itirazında bulunmuştu. İşleyen sınav takvimi nedeniyle Danıştay, esasa ilişkin kararını da en kısa sürede verecek.

“İran’da eğitim bakanı olsun”

YÖK Başkanı Özcan’ın açıklamaları birçok kesimde tepkiyle karşılandı. İşte  Özcan’ın açıklamalarına tepkiler:

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: Yusuf Ziya Özcan’ın “İmam hatipleri genel liselere çevirebiliriz. İlköğretim ve Ortaöğretimde, Din ve Ahlak Bilgisi dersini kaldırabiliriz, din bilgisi dersini getirebiliriz.” açıklamaları gösteriyor ki AKP, eğitimin ve Yüksek Öğretimin dinselleştirilmesi konusunda ciddi bir çaba içerisindedir.  Özcan ve ekibinin göreve geldiği günden beri yaptığı şey, AKP’nin direktifleri doğrultusunda YÖK’te düzenlemeler yapmaktır. İlk ve Orta Öğretime dair düzenlemeler Yüksek Öğretim’i doğrudan ilgilendiriyor.  İmam Hatip Liselerinin genel lise haline dönüştürülmesi demek, genel liselerin imam hatipleştirilmesi demektir.Yusuf Ziya Özcan ve ekibinin misyonu, AKP’nin politik kararlarlarını direktif olarak görmek ve yerine getirmektir. YÖK politikleşmiştir. Eğer gençlerin eğitimi konusunda kaygılı isek eğitimcilere düşen görev YÖK’ün kaldırılması noktasında gayret göstermektir. YÖK mutlaka kaldırılmalıdır. Laiklik ilkesi gereği devlet ve din işleri eğitim sürecinde birbirinden ayrılmalıdır.

Pir sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Yusuf Ziya Özcan laik bir devletin kurumunun başkanı gibi değil, İslam devletinin başkanı gibi konuşuyor. YÖK Başkanı’nın görevi, ilk ve orta öğretimde çocukların din eğitimi almasını istemek değil; düşünmeyi, anlamayı, yorumlamayı gerektirecek bilimsel program önerilerinde bulunmaktır. Başkanın son açıklamaları da göstermiştir ki AKP gericiliği devletin her kurumuna sirayet etmektedir. Laik bir ülkede İmam Hatip gibi okulların bulunmaması gerekir. YÖK Başkanı’nın bu görüşlere sahip olması dolayısıyla görevi bırakması ve Suudi Arabistan ya da İran’da eğitim bakanı olması gerekir.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: AKP işbaşına geldiğinden beri eğitimi dinselleştirmeye çalışıyor. YÖK Başkanı’nın İmam Hatip Okulları hakkındaki görüşleri de AKP’nin eğitimi gericileştirmesine yönelik bir hamledir.

Eğitim-İş Başkanı Yüksel Adıbelli: "Eğer söyledikleri şekilde bu planlarını gerçekleştirirlerse, imam hatip liseleri, genel liseye değil, bütün genel liseler, imam hatip lisesine dönüşecektir. Özcan'ın öne sürdüğü sistem laik eğitim anlayışı ile taban tabana zıttır. Gerçekleşmesi halinde bir kez daha yargıdan dönmeye mahkumdur."

BirGün - 12 Aralık 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.