Tunceli'de meşaleli yürüyüş düzenlendi

Tunceli'de meşaleli yürüyüş düzenlendi

TUNCELİ'DE, SİVAS OLAYLARININ 15. YILDÖNÜMÜMDE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞTunceli Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri...

A+A-

Tunceli'de meşaleli yürüyüş düzenlendi
TUNCELİ'DE, SİVAS OLAYLARININ 15. YILDÖNÜMÜMDE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

Tunceli Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri tarafından düzenlenen Sivas olaylarını anma gösterileri ve meşaleli yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Belediye Yer altı Çarşısı üzerinde yapılan etkinlik, saat 19.30'da ilk olarak Sivas'ta yakılan Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden 33 kişinin resimlerinin bulunduğu panonun önünde 33 mumun yakılmasıyla başladı. Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'in konuşmasının ardından Sivas olayları konulu şiirler okundu. Belediye Semah ekibi tarafından sunulan semah ve slayt gösterisinin ardından meşaleli yürüyüş yapıldı. Yürüyüş Munzur Çayı'na karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

Tunceli Belediyesi öncülüğünde düzenlenen etkinlikle Sivas katliamı lanetlendi

Tunceli Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen ve binlerce kişiyi bir araya getiren etkinlikle 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta yaşamını yitiren 35 kişinin diri diri yakıldığı katliam lanetlendi.

Belediye Yer altı Çarşısı üstünde düzenlenen etkinlik, Sivas şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Belediye Başkanımız Songül Erol Abdil ve emek ve demokrasi platformu üyeleri tarafından Sivas’ta yaşamını yitiren 35 kişinin fotoğraflarının bulunduğu panonun önüne 35 karanfil bırakılıp 35 mum yakıldı. Belediye Başkanımız Songül Erol Abdil’in de konuşması ile devam eden etkinlik, Belediyemiz Gençlik Kültür Merkezi Semah ekibinin gösterisi ve Sivas katliamı ile ilgili şiir ve deyişlerden oluşan dinleti ile devam etti. Etkinliğe katılanlar daha sonra Munzur Nehri kıyısındaki Mavi köprüye kadar ellerinde meşalelerle yürüyerek nehre katliamda hayatını kaybeden 35 kişi anısına karanfil bıraktılar.

Tunceli Belediyesi Belediye Başkanı Songül Erol Abdil’in konuşması:

2 TEMMUZ SİVAS KATLİAMI

Sevgili canlar…
Pir sultanla başlamak istiyorum..

Kadılar Müftüler fetva yazarsa
İşte Kement işte boynum asarsa
İşte hançer işte başım keserse
Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Hallacı Mansur olduk Bağdat caddelerinde parçaladılar, Şeh Bedrettin olduk Serez çarşısında kıydılar, Pir Sultan olduk Sivas’ta astılar, Sanatçı olduk, Aydın olduk, ölüm yıldönümünde Pir Sultanı anmak için yaktılar, Sivas’ta.

1993 yılında Sivas katliamı yaşanırken dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı unutulmayacak sözler sarf etmişlerdir. Bu sözler katliamın arkasındaki güçleri ve zihniyeti açığa çıkarmıştır

Katiller Madımak otelini kuşatmış, insanlar içeride çığlıklarla yardım beklerken, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Vali ve Emniyet Müdürünü sık sık arayarak;
Vatandaşla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeyin !” demiştir.

Yine Dönemin Başbakanı Tansu Çiller;

Oteli saran vatandaşlarımıza bir şey olmamıştır

Söylemi ile katillerin burunlarının dahi kanamadığını en yetkili ağız olarak, sevinerek ifade etmiştir.

12 Eylüllerle beslenerek gelen bu zihniyetin günümüzde de değişmeden devam ettiğine tanık olmaktayız.

Şimdiki Başbakan Recep Tayip Erdoğan da Diyarbakır da karanlık güçler tarafından Koşuyolu’nda yapılan katliama karşılık sokağa dökülen insanlarımızın Özgürlük taleplerini ve Demokratik tepkilerini adeta aynı yöntemlerle ve hafızalarımıza kazınan ünlü söylemiyle;

Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacak” diyerek aynı anlayışın temsilcisi olduğunu kanıtlamıştır

Aynı anlayış 12 Eylül sonrası Dersimde, Dersimin Alevi köylerine Cem evleri yerine cami yaptırmış, hırsını alamayarak köylerini boşaltmış, ormanlarını yakmış ve son dönemlerde adeta Aleviliğin içini boşaltacak faşizan bir uygulama olan kardeşi kardeşe kırdırtacak Koruculuk uygulamasını başlatmak istemiştir.

Çok ilginçtir ki, son dönemlerde İlimizin çeşitli mahallelerinde aynı anlayışın bileşenlerinin katıldığı zikir ve ayinlerin yapıldığı, basına yansımış ve bu durum halkımız arasında ciddi kaygılara neden olmuştur.

Bu durum bizde benzer katliamların devam edeceği endişesi ve kaygısı uyandırmaktadır.
Irkçılığa dayalı şeriat düzenini kurmak için çalışan gerici ve yobaz çevrelerin etkileri devam ettiği sürece yeni Sivas’ların yaşanması çokta uzak bir ihtimal değildir.

Sevgili dostlar..

Unutulmasın ki bu anlayışa karşı duran insanlar yakılsa da, katliamlardan geçse de, darağacında asılsa da, Barış ve Özgürlükler mücadelesi devam edecek;

Sıvasın Işığı Sönmeyecek
 
ALEVİ HABER AJANSI - 3 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.