Tunceli'de 'seçim rüşveti' protestosu

Tunceli'de 'seçim rüşveti' protestosu

Tunceli'de 'seçim rüşveti' protestosu TUNCELİ Valiliği’nin yerel seçim öncesi bedeli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma...

A+A-

Tunceli'de 'seçim rüşveti' protestosuTunceli'de 'seçim rüşveti' protestosu

TUNCELİ Valiliği’nin yerel seçim öncesi bedeli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan karşılanan beyaz eşya dağıtımına bugün Nazimiye İlçesi’ne bağlı yarım metre kar altındaki Doluca Köyü’nde başlandı. Sivil toplum örgütleri ise ‘seçim rüşveti’ olarak niteledikleri beyaz eşya dağıtımını protesto gösterisi yaparak, AKP il binası önüne buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve televizyon bıraktı.

Valilik tarafından ‘Her eve bir beyaz eşya’ projesi hazırlanarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan 5 milyon liralık beyaz eşya ve mobilya halı dağıtımı, gösterilen tepkilere karşın devam ediyor. Önceki gün mobilya ve diğer ev eşyası dağıtımı yapılırken bugün ilk kez beyaz eşyanın dağıtımına Nazimiye’nin Doluca Köyü’nden başlandı. Sabah saatlerinde beyaz eşya ve diğer malzemenin depolandığı Nazimiye Spor Salonu'ndan 15 fırın ve 20 çamaşır makinesi kamyonetlere yüklenerek Doluca Köyü’ne götürüldü. Nazimiye İlçesi'ne 40 kilometre uzaklıkta ve yarım metre kar altındaki Doluca Köyü'ne getirilen beyaz eşya, isimleri önceden belirlenen köylülere imza karşılığı teslim edildi.

Dağıtımı yapan görevliler kamyonetlerden sırtlarına aldıkları fırın ve çamaşır makinalarını yarım metre karda güçlükle evlere kadar taşıdı. Doluca Köyü'nde beyaz eşya verilen köylülerden bazıları oyylarını bu yardıma göre vereceklerini söylerken, bazıları ise yardımın devlet tarafından yapılan bir yardım olduğunu belirterek, bunun oyunun rengini etkilemeyeceğini söyledi.

Köyde evlerinde mobilya ve çek- yatları bulunan bazı ailelere de mobilya dağıtımı yapıldığı dikkati çekti. Dağıtımda kendilerine bir şey verilmeyen köylüler ise tepki gösterirken, görevliler de hava koşullarının el verdiği sürece yardım dağıtımının süreceğini belirtti.

AKP ÖNÜNDE PROTESTO GÖSTERİSİ

Sivil toplum örgütleri bugün Dersim Demokratik Haklar Federasyonu öncülüğünde, seçim öncesi Tunceli Valiliği'nin beyaz eşya dağıtımının ‘secim rüşveti’ olduğu gerekçesiyle kent merkezinde protesto gösterisi düzenledi.

Bugün öğle saatlerinde Sanat Sokağı’nda toplanan yaklaşık 800 kişi, ‘Dersim AKP’ye mezar olacak’, ‘AKP eşyanı al başına çal’ sloganları atarak 500 metre mesafedeki AKP il binası önüne yürüdü. Burada Dersim Demokratik Haklar Federasyonu üyesi bir grup Başbakan Recep Tayyip Erdogan’ın bu güne kadar yaptığı bazı gafları skeçlerle gündeme getirdi. Skeçte, protestocular arasında bulunan bir genç temsili olarak Başbakan Erdoğan’ı oynayan oyuncuya ayakkabı fırlattı.

Dersim Demokratik Haklar Federasyonu üyesi Murat Kur, protestocular adına yaptığı açıklamada, AKP'nin 29 Mart seçiminde Tunceli halkından gereken cevabı alacağını söyledi. Murat Kur, şunları söyledi:

“Dersim halkı eşyalarla satın alınacak bir halk değildir. İnsanlık onuru, eşyayla satın alınmaz. Bugün kendilerini eşya ile mevki ile para ile satanlar, halkı da bu tür malzemelerle satın alacağını sanıyorlar. Esas burada satılmışlar kendileridir, gözlerini daha fazla para kazanma hırsı bürümüş bu kişilerin yaptıkları geleceğe onursuz bir kültür bırakmaktır. Biz Dersim Demokratik Halk Dayanışması olarak geleceğimizi, kültürümüzü bu gerici anlayışın temsilcilerine ve onların taşeronlarına teslim etmeyeceğiz.”

Cevrede geniş güvenlik önlemi alan polis müdahalede bulunmazken, protestocular daha sonra yanlarında getirdikleri kullanılmış birer buzbodalı, çamaşır makinesi, fırın ve televizyonu AKP il binasının önüne bırakarak dağıldı.

Tunceli'de 'seçim rüşveti' protestosu

MAĞAZANIN AÇILIŞINI VALİ YAPMIŞ

Tunceli’de Valiliği'nin, seçim öncesi ücretsiz dağıtılan 5 milyon liralık beyaz eşya ve mobilyaların yaklaşık 1 milyon liralık bölümünü Tunceli kent merkezindeki iki ayrı bayiiden alındığı saptandı.

Valilik tarafından beyaz eşyaların alındığı Murat Kılıç’a ait mağazanın açılışını 8 Kasım 2007 tarihinde Tunceli Valisi Mustafa Yaman’ın yaptığı ortaya çıktı. Açılışa Vali Yaman’ın yanı sıra dönemin AKP İl Başkanı ve 289 Mart yerel seçimlerinde AKP Tunceli Belediye Başkan adayı olan Cihan Açıkgöz ile bazı vali yardımcılarının da katılması dikkati çekti.

DİĞER BAYİLER İSYAN ETTİ

Tunceli’de halı ve mobilya satışı yapan bir mağaza sahibi olan Mahir Çalan, mobilya ve beyaz eşya alınmında kent esnafı arasında haksızlık yapıldığını söyledi.

Çağdaş, 10 kişi çalıştırdığını ancak bir yıldır yaşanan kriz nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtirek, “İşyerimizi sabah açıp akşam kapatıyoruz. Kriz bizi çok etkiledi, eleman çıkarmamak büyük bir uğraş içindeyiz. Şu ana kadar valiliğin alıp dağıttığı mobilya ve halılar sadece tek bayiden alınmış ve ayrıca bu mağazanın sahibi hem Tuncelili değil hem de malları Elazığ’dan getiriyor” dedi.

Konuya ilişkin Vali Yardımcısı ile görüştüğünü ve kendisine “Malı kimden aldıkları sizi ilgilendirmez” dediğini söyleyen Mahir Çalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama kendisine ‘Biz de insanız, krizde ayakta duramıyoruz, borçluyuz ne yapalım borçlarımızı ödeyemiyoruz kapatıp gidelim mi’ dedim. Vali yardımcısı, ‘Kapat git bana ne’ dedi. Şu anda yapılan iş adaletli değil. Tek bir mağazadan alınmış. Neden ondan alınmış? AKP’li olduğu için ondan alınmış. Oysa o mağaza sahibinin Tunceli’de oy kullanma hakkı bile yok. Şu durumda ben bu mallar dağıtılırsa 5 yıl iş yapamam artık mağazamı kapatmak için yöntem arayacağım. Valilik adaletli bir alış yapar bizi de insan yerine koyarsa, hiç olmazsa bu krizde biraz işimize yarar. Sayın Vali burada insanları resmen kaosa sürüklenmiş durumda. Herkes huzursuz durumda. Şu an halı ve mobilya dağıtımı yapan mağazanın Tunceli’de şubesi var. Elazığ’a kayıtlı oradan getirip malları burada dağıtıyorlar, bunu ispatlarız da. Burada Tunceli esnafına işyerini kapat git deniliyor.”

“ADIMI YAZDILAR AMA ALMAYACAĞIM”

Eşi köyde mayına basarak ayağı kopan işsiz Kazım Çiftçi, kendisine de verilecek olan bu yardımı kabul etmediğini söyledi. Eşinin kopan ayağı için tazminat istediğini ancak ödenmediğini belirten Kazım Çiftçi, “Şimdi bu yardımları veriyorlar. Kabul etmeyeceğim. Bana bir çamaşır makinesi, 2 çekyat ve buzdolabı verilecek. Ben şimdi bu eşyayı alayım iyi tamam da bu buzdolabının içini nasıl dolduracağım. Buzdolabının içine ne koyayım” diye konuştu.

Buzdolabına koyacak yiyecek, elektrik faturasını ödeyecek para bulamadığını kaydeden Kazım Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bana bunu şimdi yapacağına 2005 yılında Tunceli’de sel baskını oldu benim evimde sel altında kaldı müracaat ettim sonuç almadım. Başbakan geldi bu evrakı Başbakan'a da verdim. Valiliği de verdim. Bana ‘inceleyeceğiz’ dediler ama şu ana kadar bir sonuç çıkmadı. Şimdi AKP bu eşyaları dağıtarak sorunları mı çözecek? Eğer yapacaksa iş versin çalışalım. Fabrika açsın işsizler çalışsın. Amaç bu eşyayı dağıtıp oy almak. Ne yaparsa yapsınlar AKP Tunceli’de oy alamaz. Ben bu eşyayı reddettim, almayacağım benim sorunuma çözüm bulmayanlar bu eşyalarla beni avutamaz.”

SEZER DÖNEMİNDE VEKİLDİ

Tunceli dar gelirli ailelere yaptığı beyaz eşya ve mobilyea yardımıyla gündeme gelen Tunceli Valisi Mustafa Yaman, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Vekilliği’nden 18 Mayıs 2007 tarihinde bu göreve vekaleten atandı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in valiliğini onaylamadığı Yaman’ın 19 Eylül 2007 tarihinde de Tunceli Valiliği’ne asaleten ataması gerçekleştirildi.

Ferit DEMİR- Ferit ASLAN/TUNCELİ, (DHA)
HÜRRİYET - 6 Şubat 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.