Tunceli'de 'Seyid Rıza' gerginliği

Tunceli'de 'Seyid Rıza' gerginliği

Tunceli'de 'Seyid Rıza' gerginliği Tunceli isyanına öncülük ettiği için idam edilen Seyid Rıza’nın afişinin kent...

A+A-

Tunceli'de 'Seyid Rıza' gerginliği Tunceli'de 'Seyid Rıza' gerginliği

Tunceli isyanına öncülük ettiği için idam edilen Seyid Rıza’nın afişinin kent merkezine asılması, ardından polislerce indirilmesi kentte gerginliğe yol açtı. Gerginlik, kalabalığın dağılmasıyla son buldu

TUNCELİ - Tunceli isyanına öncülük ettiği için idam edilen Seyid Rıza’nın afişinin Tunceli kent merkezindeki Kışla Meydanı'na asılması gerginliğe yol açtı. Afişin polislerce indirilmesine tepki gösteren bir grup, olayı basın açıklamasıyla kınadı. Gerginlik, kalabalığın dağılmasıyla son buldu.

Tunceli isyanına öncülük ettiği için idam edilen Seyid Rıza’nın mezarının bulunması için, Tunceli Dernekleri Federasyonu ile Avrupa Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun başlattığı imza kampanyası çerçevesinde kent merkezine Seyid Rıza posteri asıldı. Asılan poster, polis ekipleri tarafından ‘Suçu ve suçluyu övmek’ kapsamına girdiği gerekçesiyle indirilirken, bu durumu protesto etmek için Yeraltı Çarşısı önünde biraraya gelen kalabalık, basın açıklamasıyla polisin tutumunu kınadı. Kalabalık daha sonra, ellerinde Seyid Rıza ve Tunceli isyanına katılan diğer bazı kişilerin posterleriyle Kışla meydanına kadar yürüdü. Kalabalık sık sık, ‘Seyid’ler onurdur, onuruna sahip çık’ sloganları attı.

Yapılan yürüyüş sonrası basın açıklaması yapan TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacar, Seyit Rıza’nın posterinin usulsuz bir şekilde polisler tarafından indirilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu. Seyit Rıza’nın idam edilmesinden dolayı Tuncelilerden özür dilenmesi gerektiğini iddia eden Tacar, “Biz özür beklerken, Seyit Rıza, posteri indirilerek ikinci kez idam edildi” dedi.

"TÜRKİYE’NİN TARAF OLDUĞU SÖZLEŞMELER VAR"

İHD Tunceli Temsilcisi Barış Yıldırım ise, 1938’li yıllarda Tuncelililere karşı soykırım uygulandığını iddia ederek “Bu soykırım uygulamalarına karşı Seyit Rıza meşru müdafa hakkını kullandı. Seyit Rıza olağan biçimde yargılanmadı. Kendisine verilen cezaya karşı üst makamlar temyiz hakkı vermedi. Daha önce de Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan’ın pankartı kaldırıldı” diye konuştu.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım şunları söyledi:

“Bu ülkede Deniz Gezmiş, Seyit Rıza, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya’ların hayatta olmamaları ve kendilerini savunma durumları olmamasına rağmen hangi akılla suçlu ilan ediliyorlar. Masum insanların üzerine bomba atanlar ‘iyi çocuklar’ denilerek korunuyor. Adnan Menderes’in ismini bir üniversiteye verecekseniz, Van’da 33 köylünün öldürülmesinden sorumlu generalin adını kışlaya vereceksiniz, bu suçu ve suçluyu övmek olmuyor, tek suçu ülkenin bağımsızlığını savunmak olanlar suçlu ilan ediliyor.” (dha)

Ferit DEMİR / RADİKAL – 30 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.