Turan Dursun anılıyor

Turan Dursun anılıyor

Turan Dursun anılıyorKATLEDİLİŞİNİN 18. YILDÖNÜMÜİstanbul-Koşuyolu’ndaki evinin yakınlarında silahlı saldırıya uğrayan araştırmacı-yazar Turan...

A+A-

Turan Dursun anılıyorTuran Dursun anılıyor

KATLEDİLİŞİNİN 18. YILDÖNÜMÜ

İstanbul-Koşuyolu’ndaki evinin yakınlarında silahlı saldırıya uğrayan araştırmacı-yazar Turan Dursun, ölümünün 18. yıldönümünde okurları ve ailesi tarafından anılıyor. Turan Dursun Sıvas’ın Şarkışla ilçesinin Gümüştepe köyünde 1934 yılında doğdu. İlkokula gönderilmedi. Çocukluk hayatı şeyhlerin ve din hocalarının yanlarında çeşitli tekke ve dergâhlarda geçti. Diyanet’te müftü olabilmek için ilkokulu dışarıdan bitirdi. İlk olarak köy imamlığı, sonra da müftülük yaptı. Atatürkçü davranışları nedeniyle sürgüne gönderildi. Yazılarıyla dinci kesimin tepkilerini çeken Dursun, 4 Eylül 1990’da evinin yakınlarında tabancayla vurularak öldürüldü. Cinayet sonrasında Dursun’un evinde, kütüphanesinin raflarında duran çok şeyin kaybolduğu anlaşıldı. Polisin ev arama tutanağında kitaplıktan alınanlar yer almadı. Yatağının üzerine ise “Kutsal Terör Hizbullah” kitabı bırakılmıştı.

CUMHURİYET - 5 Eylül 2008

Turan Dursun anılıyor

TURAN DURSUN (1934-1990)

Turan Dursun anılıyorYaşamı 

Turan Dursun, 1934'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Gümüştepe köyünde dünyaya geldi. Ailesinin sekiz çocuğundan biriydi. Henüz beş yaşındayken tüm ailesiyle birlikte Ağrı'nın Tutak ilçesinde dedesinden kalma yerlere tekrar sahip olmak ve oraları işletmek umuduyla göç etti. Babası aileyi geçindirmek üzere köylerde imamlık yapmaya başladı. Kıt kanaat geçinen babasının tek arzusu oğlunun Basra'da ve Küfe'de bulunmayacak derecede bir din alimi olmasıydı.

Babası kendisini yatılı din okullarına, Kur'an kurslarına, ünlü hocalarının yanına eğitim için verdi. Bu hocalardan dini eğitimi alabilmek için Ağrı'dan Muş'a, Adana'ya ve oradan da Türkiye'nin bir çok şehrine, kasabasına ve köyüne gitti. Biri hariç tüm hocalarında bedava eğitim gördü. İşte bu hocadan ders alabilmek için kendisinden istenilen zamanın parasıyla 100 TL'yi ödeyebilmek için hem esans satmaya, hem de hocalık yapmaya başladı. Kendisine hocalık yapan bu kişi ise daha sonraları Ankara Elmalıdağ Müftüsü oldu. Askerlik çağına ulaşana kadar Kürtçeyi, Çerkezceyi ve Arapçayı öğrendi. Aldığı dini eğitimi sayesinde İslam hukukçusu, İslam kelamcısı, hadis bilimcisi, usulü hadisçisi, doğu ve din etnoloğu oldu. Antropolojiyle de yakından ilgilendi.

Müftülük yılları

Müftülük sınavını kazandıktan sonra ilkokul diploması olmadığı için tayini yapılamadı. Bu yüzden İstanbul Mahmutpaşa İlkokulu'nu kısa sürede dışarıdan bitirdi. Sivas müftüsü iken de ortaokulu dışardan bitirdi ve en son liseyi tam bitirmek üzereyken ölümcül bir silahlı saldırıya hedef oldu.

İlk imamlık deneyimlerini askere alınmadan önce Tarsus'a bağlı Baltalı köyünde yaptı. Askerliğinden sonra, İstanbul'da bulunan İsmailağa ve Üçbaş medreselerinde hocalık yaptı. Daha sonra müftülük yılları başladı. İlk olarak Tekirdağ'da müftü yardımcısı olarak göreve başladı. Ardından Gemerek'te, Altındağ'da, Sivas'ta ve son olarak da Sinop'un Türkeli ilçesinde müftü olarak görevde bulundu. 1958 yıllında başlayan müftülük görevi 1966'da son buldu. Bu yıllar arasında birçok şeye tanık oldu ve sürgün edildi.

Müftü iken İslamı, Hıristiyanlığı ve Yahudiliği hem kendi kaynaklarından, hem de diğer kaynaklardan yararlanarak daha detaylı bir şekilde birbiriyle karşılaştırıp, kökenlerini aramaya yönelik bilimselliği tartışalan çalışmalar yürüttü. Bu çalışmanın yanında söylenceleri ve efsaneleri de okudu. Bu yoğun çalışmalar dini inancında sarsıntılar yarattı.

Prodüktörlük ve yazarlık yılları

Turan Dursun, yapmak istediği şeyler nedeniyle müftülükten istifa etti. Bir arkadaşının önerisiyle Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nde ambar memurluğu, malzeme memurluğu, koruma memurluğu ve evrak memurluğu gibi görevlerde çalıştı. Ardından prodüktör sınavlarına girdi ve başarılı oldu. Bundan sonra TRT Kültür Müdürlüğü'nde dinsel yayınların hazırlanmasında prodüktör olarak çalıştı ve bir çok yapıma imzasını attı. Bunlardan en çok yankı uyandıranlar ise şunlardır: Tarihte Türkler, Başlangıcından Bu Yana İnsanlık ve Akşama Doğru. Araştırmasını kendisinin yaptığı ama bir türlü yapımına izin verilmeyen Birinci Büyük Millet Meclisi Öncesi ve Sonrası adlı yapıtı vardır. TRT'deki 16 yıllık görevinden 1982 yılında emekliye ayrıldı.

1987 yılında Doğu Perinçek'le tanıştı ve onun yardımıyla 2000'e Doğru adlı dergide Din Bilgisi adında bir sayfada yazmaya başladı. Daha sonra Saçak, Teori ve Yüzyıl gibi dergilerde de yazdı. Bunun yanı sıra bir çok kitabı yayına hazırladı. İbn-i Haldun'un Mukaddime adlı eserini Türkçeye çevirdi.

Ölümü 

Turan Dursun, 4 Eylül 1990 tarihinde İstanbul'da evinden çıkıp işe giderken uğradığı bir silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Dört yıl sonra, İslami Hareket Örgütü'ne yönelik operasyonda cinayetin çözüldüğü açıklandı. Örgüt üyesi Arif kod adlı Tamer Aslan, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde verdiği ifadede Turan Dursun'un öldürülmesine nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı:

“ Mesut [kod adlı Mustafa Kayacan], yazarlık yapan ve yazdığı yazılarda Hz. Peygamber efendimizle kutsal Kuranikerim'i küçük düşüren Turan Dursun'un öldürülmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine benle kod adı Kemal olan kişiyle önce bu konuya itiraz ettik. Çünkü bu şahıs öldürüldüğünde basın bu olayı abartılı olarak halka yansıtacak bundan dolayı da şahsa kötülükten ziyade iyilik yapmış olacağız kanaati benle Kemal'de hakimdi. Biz bu görüşmüzü Mesut'a ilettiğimizde bizimle 15 gün görüşmedi. Mesut, tekrar Turan Dursun'un öldürülmesi olayını yinelemesi üzerine ben ve Kemal olayın istihbaratını yapmak üzere görev aldık.”

Ancak, yakalanan sanıklar daha sonra serbest bırakıldı. Gerçek katilleri ise hâlâ yakalanmadı.

Anısına her yıl Turan Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü verilmektedir.

Kitapları 

Allah

Din Bu 1: Tanrı ve Kur'an

Din Bu 2: Hz. Muhammed

Din Bu 3: İslamda Toplum ve Laiklik

Din Bu 4: Tabu Can Çekişiyor

Din ve Seks

Dua

Evren Bir Şaka mı?

İlhan Arsel'e Mektuplar

Kulleteyn

Kur'an

Kur'an Ansiklopedisi 1: Aba-Akıl

Kur'an Ansiklopedisi 2: Akra-Arab

Kur'an Ansiklopedisi 3: Arabu-Borç

Kur'an Ansiklopedisi 4: Boşa-Dua

Kur'an Ansiklopedisi 5: Dua-Hicret

Kur'an Ansiklopedisi 6: Hicret-Kafir

Kur'an Ansiklopedisi 7: Kalb-Kuşku

Kur'an Ansiklopedisi 8: Kuvvet-Mucize

Kutsal Kitapların Kaynakları 1

Kutsal Kitapların Kaynakları 2

Kutsal Kitapların Kaynakları 3

Müslümanlık ve Nurculuk (1971)

Şeriat Böyle

Ünlülere Mektuplar

Çevirileri 

İbn-i Haldun'un Mukaddime adlı eseri (2 cilt)

Hakkında yazılan kitaplar

Abit Dursun, Babam Turan Dursun

Abit Dursun, Turan Dursun ve Aydınlanma

İlhan Arsel, Turan Dursun'a Mektuplar

Şule Perinçek, Turan Dursun Hayatını Anlatıyor

KAYNAK : http://tr.wikipedia.org/wiki/Turan_Dursun

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.