Türban değişikliğine karşı ilk dava açıldı

Türban değişikliğine karşı ilk dava açıldı

Türban değişikliğine karşı ilk dava açıldıAnkara adliyesinde görev yapan Mahir Akkar, türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğinin...

A+A-

Türban değişikliğine karşı ilk dava açıldı  Türban değişikliğine karşı ilk dava açıldı

Ankara adliyesinde görev yapan Mahir Akkar, türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğinin iptalini istedi

Üniversitelerde türbanı serbest bırakan anayasa değişikliğinin iptali istemli ilk dava açıldı. Ankara adliyesindeki davalarda bilirkişi olarak görev yapan Mahir Akkar, değişikliklerin Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 1., 2. ve 4. maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini talep etti. Davayı Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi karara bağlayacak.

Akkar tarafından açılan davanın dilekçesinde Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerin Meclis Genel Kurulu'nda 411 oyla kabul edildiği anımsatıldı. Türbanın, tarikatların ve emperyalizmin bayrağı haline getirilmiş siyasi bir düşünce ve üniforma olduğu öne sürülen dilekçede, "Cumhuriyetin başına türban takarak nasıl tahrip edileceği, rejimin başına nasıl çuval geçirileceğini planlayan iktidarın, bu oyunu mutlaka bozulmalıdır. İktidar, cumhuriyetle hesaplaşmaya, laiklikle rövanş almaya kalkışmıştır. İktidarın samimi olmadığı, teklifte açıkça 'türban özgürlüğü' ifadelerini koymamasından anlaşılmaktadır" denildi.

Dilekçede teklife kabul oyu veren Meclis çoğunluğunun, anayasa değişikliklerinin öz yönünden incelenemeyeceğine, biçim yönünden de aranılan koşulların tamam olması nedeniyle el sürülemeyeceğine güvendikleri iddia edildi. Dilekçede, "Oysa Anayasa Mahkemesi devletin biçimi olan cumhuriyete yönelik değişiklikleri denetleyip iptal edebilir. Bunu önleyecek engel yoktur. İktidar ortaklarının Yüksek Mahkeme'nin son yapısına güvenmeleri de onların umutlarını boşa çıkarabilecektir" denildi.

TÜRKER KARAPINAR Ankara
MİLLİYET - 13 Şubat 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.