Türban her yerde serbest olsun eylemi

Türban her yerde serbest olsun eylemi

Türban her yerde serbest olsun eylemi   Konya'da yaklaşık 50 kişi, ellerinde `Başörtüsü Allahın emridir, örtünme...

A+A-

Türban her yerde serbest olsun eylemiTürban her yerde serbest olsun eylemi 
 
Konya'da yaklaşık 50 kişi, ellerinde `Başörtüsü Allahın emridir, örtünme inancına kimliğine sahip çık' yazılı parkart açarak eylem yaptı

Kayalıpark önünde 20'ye yakın sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek `İnaç Özgürlüğü Platformu' adı altında basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Mazlum- Der Konya Şube Başkanı Mustafa Akmeşe, türbanın bütün kamu kurumlarında da serbest olması gerektiğini söyledi. Tıp Fakültesi ikinci sınıftan türbanı nedeniyle ayrıldığını söyleyen Hediye Betül Apan, başörtüsü üzerinde oynanan oyunlara son verme vaadidinde bulunanların ve başörtüsüne yönelik dayatmaları kaldıracaklarını söyleyenlerin henüz somut bir adım atmadığını söyledi. Apan, "Bu konuda somut bir adım atılmadı. Şu an dile getirilen çözüm yolları da sorunu çözecek nitelik taşımıyor" dedi. Hizmet alan ile verenler arasında hiçbir farkın olmadığını, türbanın sadece üniversitelerde serbest olmasıyla sorunun daha karmaşık hale geleceğini anlatan Apan şöyle konuştu:

"Sadece üniversitelerdeki serbestlik sorunu daha karmaşık hale getirecektir. Eğitim üniversitelerden ibaret değildir. Bu alanda eğitimden sonra kişinin çalışma hakkı da vardır. Mevcut yasalarda başörtüsünü yasaklayan bir kanun yoktur. Bazı yönetmelik ve dayatmalar vardır. Bu haliyle sadece üniversitelerde yapılan bir düzenleme kabul edilemez. Başörtüsü kayıtsız şartsız bütün kurumlarda kaldırılmalı ya da hiçbir kanuni düzenleme yapılmadan fiilen dayatılan yasak aynı şekilde sonlandırılmalıdır."

Açıklamadan sonra grup sessizce dağıldı.

Van'da da türban eylemi

VAN'da 74 haftadan bu yana her cumartesi günü sürdürelen `Başörtüsüne özgürlük' eylemi kapsamında bugün basın açıklamasını okuyan Umut- Der üyesi Erhan Şengül, CHP'yi eleştirirken, AKP ve MHP'yi de `samimiyetsizlikle' suçladı.

Sanat Sokağı'nda Gökkuşağı, Umut-Der, İnsan-Der, Mazlum-Der, Memur-Sen ve Anadolu Gençlik Derneği üyesi yaklaşık 30 kişinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı platform adına Umut-Der üyesi Erhan Şengül okudu. Şengül, medyanın `başörtüsü', `türban' diyerek kavram kargaşası oluşturduğunu ve `enformatik bir terör estirdiğini' iddia etti. Şengül, şöyle dedi:

"Tüm alanlarda koşulsuz özgürlük temel talebimizdir. Sorunun çözümü Meclis'tir. Meclis kamu vicdanını rahatlatacak adımları kararlıkla atmalıdır. Meclis iradesini ipotek altına almaya yönelik yüksek yargının beyanatını kınıyoruz. AKP ve MHP önerileri yüzeysel ve tribünlere oynayan, samimiyetten uzak görüntü arz etmektedir. CHP, bildiğimiz gibi partide milletvekili sıfatı taşıyan bir yaratık, `Örtünmek ahl^aksızlıktır, açılın özgürleşin' diyerek CHP mantığını ortaya koymakta ve fazla söze hacet bırakmamaktadır. Bölge halkının hassasiyetlerini yansıtması gereken DTP'de ise kafalar karışık."

Grup üyeleri `Kahrolsun İsrail', `Başörtüsüne özgürlük' sloganları atarak dağıldı.
 
Özlem DOĞAN/KONYA,
Gülay ÖZEK- Erkan ÇOBANOĞLU/ VAN, (DHA)  - VATAN -  27 Ocak 2008

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.