Türban ilkokula girdi

Türban ilkokula girdi

Türban ilkokula girdiİlköğretime türbanıyla girdiMersin'de ilköğretim okuluna türbanla alınmadığı öne sürülen...

A+A-

Türban ilkokula girdiTürban ilkokula girdi

İlköğretime türbanıyla girdi

Mersin'de ilköğretim okuluna türbanla alınmadığı öne sürülen 8'inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki M.G., bugün 4 kez çevrildiği okula, 5'inci denemesinde alındı. Okul yönetimi M.G.'nin derslere türbanla girdiğini tutanak altına alırken, küçük kız sonuna kadar direneceğini söyledi.

BEŞİNCİ DENEMESİNDE DERSLERE TÜRBANLA GİRDİ

Merkez Akdeniz İlçesi'ndeki Sakarya İlköğretim Okulu'nun 8'inci sınıf öğrencisi M.G., bu eğitim öğretim dönemine türbanla başlamak istedi. Ancak, “Beni türbanla okula almazlar” diyerek 1 aydan bu yana kendi isteğiyle okula gitmedi. Ailesinin de telkiniyle dün türbanını takıp okula giden M.G okula alınmadı. Bu sabah yine türbanlı olarak okula giden M.G., sırada beklerken bir yönetici tarafından dışarı çıkartıldı. M.G., daha sonra sınıfına gitti. Ancak bu kez öğretmeni tarafından türbanlı olduğu gerekçesiyle sınıftan çıkartıldı. Klık-kıyafet yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle 4 kez okuldan gönderilen M.G., okula bu kez babası inşaat işçisi 46 yaşındaki Hasan G. ile geldi. Hasan G., okul yönetimine kızının türbanla derslere girmek istediğini iletti. Okul yönetimi öğrencinin türbanla derslere giremeyeceğini söyledi. Okuldaki gerginlik ardından M.G., türbanla sınıfa alındı. Okul yönetimi bu durumu tutanak altına alıp, konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdi.

'PROVOKASYON YAPMIYORUZ'

Şırnak'tan 1990 yılında Mersin'e göç eden 3'ü kız 6 çocuk babası olan Hasan G., kızının türbanla okula gitmek istemesinin tamamen kendi arzusu olduğunu, kimsenin etkisi altında kalmadıklarını, bir siyasi partinin de üyesi olmadığını söyledi. Okula giden tek çocuğunun M.G. olduğunu belirten baba G., Ak Parti yetkililerinin, kızının durumunu provakasyon olarak değerlendirmesine karşı çıkarak şöyle dedi:

“Bir oğlum Hakkari'de asker, diğeri benimle çalışıyor en küçüğü 2 yaşında. Kızımın biri evli, diğeri hasta okula gidemiyor. Tek çocuğum okula türbanla gitmek istiyor ama buna izin verilmiyor. Bu yıl türbanla okula gitmek istedi ama ‘okula almazlar' diye 1 aydır gelmiyordu. Dün ilk kez türbanla geldi ve okula alınmadı bugün de geldi. 4 kız okuldan gönderildi ama ısrarımız üzerine derse aldılar ama yarın ne olur bilmiyoruz.”

Baba Hasan G., tek isteklerinin bu duruma çare bulunması olduğunu anlatırken semtlerindeki polis karakolundan da çağrıldığını, nedenini bilmediğini belirtti.

“SONUNA KADAR DİRENECEĞİM”

Bu yıl okula türbanla gelmek istediğini, 1 aydan bu yana ‘almazlar’ diye okula gelemediğini vurgulayan M.G., “Dün başörtümü taktım okula geldim. Beklediğim gibi oldu okula alınmadım. Bugün de 4 kez çıkartılar ama ısrarımız üzerine derslere giriyorum. Yarın ne olacak bilmiyorum. Sonuna kadar direneceğim. Onlar kovacak ben geleceğim” diye konuştu. M.G., türbanla derslere girme isteğine arkadaşlarının da destek olduğunu öne sürdü.

Okul yönetimi konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Hürriyet - Mustafa İNSAN/MERSİN, (DHA) 20 Ekim 2010

Türbanla okula alımayan ilköğretim öğrencinin babası savcılığa başvurdu

ADANA’da türbanlı olarak derse girmesine izin verilmeyen ilköğretim okulu öğrencisi 13 yaşındaki T.Y., bugün de okula gitmezken, babası Hüseyin T.,, Okul Müdürü H.İ. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Dumlupınar Mahallesi’ndeki Kanuni İlköğretim Okulu’nda okuyan ve türban takarak derse girmek isteyen 8'inci sınıf öğrencisi T.Y., dün okula alınmadı. Türbanlı olarak 5 gündür okula girmek istediğini, ancak alınmadığını söyleyen T.Y., bu sabah saat 07.00’de fabrika işçisi babası Hüseyin Y. ile birlikte kendilerine ait evde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türban yasağının kalkmasını istediğini belirten T.Y., “Türban yasağının ilköğretim ve lisede de kalkmasını istiyorum. İsteyen okula türbanlı gitsin. Başbakan'dan türban yasağını kaldırmasını istiyorum. Tartışsınlar, çözümler arasınlar. Okumak istiyorum” diye konuştu.

Baba Hüseyin Y. ise kızının başını kendi isteği ile kapattığını, buna saygı duyduğunu söyledi. Okul yönetiminin 5 gündür kızını okula almadığını belirten Hüseyin Y., “Ben kızımın okumasını istiyorum. Kendisi de bunu istiyor. Kendi isteği ile başını kapattı. Biz de ona yanında olduğumuzu söyledik. 5 gündür okula alınmıyor. Okuldan devamsızlıktan sınıfta kalmaması için tutanak tutmalarını istedik. Okul yönetimi tutanak tutmayacaklarını söyleyerek ‘istediğin yere şikayet et’ dediler. Okula polis çağırarak onlardan tutanak tutmalarını istedik. Onlar da birşey yapamayacaklarını söylediler. Biz de savcılığa başvurduk” dedi.

Baba Hüseyin Y., kızının okula türbanla alınmaması halinde okula gönderip göndermeyeceklerinin sorulması üzerine, “Bu onun kararı, ‘ben bu şekilde okumak istiyorum’ diyor. Artık aklı ermeye başlamış. Dinimize göre bu çocuğun belli bir yaşa geldikten sonra örtünmesi gerektiğini o da bazı yerlerden öğrenebiliyor. Bunun yaş olarak üniversiteli olması ya da ilköğretim öğrencisi olması bir önem arzetmiyor. Şu an okula gitmiyor. Okula gitmesi için savcılığa başvurdaktan sonraki süreci bekleyeceğiz” diye konuştu.

Okul yönetiminin, kızını okula türbansız kabul ettiğini belirten Hüseyin Y., “Bu çocuğun kendi kararı. Bir seneden bu yana sıkılarak okula gidip geliyordu. Başını kapatmak istediğini bize uzun zamandır söylüyordu. Biz bu işi tak-çıkar olayına dönüştürmek istemiyoruz. Biz bunu dini açıdan ele alıyoruz. Taktıktan sonra çıkarmak olmaz. Bu yüzden okulun bu isteğini kabul etmedik. Herkes nasıl okumak istiyorsa o şekilde okusun. Tabi belli bir çerçeve içerisinde. Bugün insanlar başı açık okuyabiliyorsa, kapalı da okuyabilsin. Kapalı insanlar bizim insanlarımız değil mi? Biz onları dışlayarak bir yere varamayız” diye konuştu.

OKUL MÜDÜRÜNÜ ŞİKAYET ETTİ

T.Y.’nin babası Hüseyin T., gazetecilere yaptığı açıklama sonrası, adliyeye giderek, okul müdürü H.İ. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Hüseyin T., şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Kızım kendi hür iradesiyle ve dini inancının gereği olarak, İslami emirlere uygun giyinmektedir. 14.10.2010 tarihinde kızımı, eşim okula götürmüş. Kapıdaki şüpheli (Okul Müdürü H.İ.) hakaret edip, bağırıp, çağırarak çocuğun okula ve derse girmesini engellemiştir. Ertesi gün kızımı ben götürdüm. Kapıda yine bekliyordu. Bize bağırarak, okula, derse girmemizi engelledi. Tutanak tutmak istedik, ‘Tutanak tutmuyorum, yoklamada da yok sayacağım. Git bildiğin yere şikayet et’ diyerek bizi kovdu. Bugün de götürdük, kızımın eğitim öğretim hakkını engelleyince, polis çağırdık. Ancak, gelen polis, tutanak tutmadan ayrıldı. Şüpheli yasadışı davranışlarla kızımın eğitim-öğretim hakkını engellemekte. Bana, eşime ve çocuğuma hakaret etmektedir. Devletin verdiği görevi kötüye kullanıyor. Her gün okula gitmesine rağmen okula almıyor ve kızımı yok yazıyor. Biz eğitim ve hürriyeti engelleme, görevi kötüye kullanma, hakaret ve evrakta sahtecilik suçunu işlediğini düşündüğümüz şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın yapılıp, hakkında kamu davası açılması ve cezalandırılmasını talep ediyoruz.”

Milliyet - Süleyman CÜZDAN-Tahsin ÜLKER/ADANA,(DHA) - 20 Ekim 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.