Türban kamusal alana TRT den girdi

Türban kamusal alana TRT den girdi

Türban kamusal alana TRT’den girdiAK Parti ve MHP üniversite öğrencileri için türbanı serbest bırakmak amacıyla Anayasa değişikliği...

A+A-

Türban kamusal alana TRT den girdiTürban kamusal alana TRT’den girdi

AK Parti ve MHP üniversite öğrencileri için türbanı serbest bırakmak amacıyla Anayasa değişikliği hazırlarken, devlet televizyonu TRT, türbanlı sosyolog Fatma Barbarosoğlu’na ekranını açarak bir ilke imza attı.

İSTANBUL - TRT’de önceki gün yayınlanan “Enine Boyuna” adlı tartışma programında türban tartışıldı. Programa eski Refah Partisi milletvekili ve gazeteci Nazlı Ilıcak, sosyolog Tülin Bumin, Cumhuriyet Kadınları Derneği Üsküdar Şube Başkanı Fatma Çoban’ın yanı sıra türbanlı sosyolog-yazar Fatma Karabıyık Barbarosoğlu’nun da katılması nedeniyle TRT’nin telefonları kilitlendi.

Söz konusu programı haber yapan Yeni Şafak gazetesine göre; Ilıcak, Bumin ve Barbarosoğlu’nun türbanın “bir özgürlük sorunu” olduğunu ifade savunduğu programda, Cumhuriyet Kadınları Derneği temsilcisi Çoban ise “Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırı” olduğunu savundu. Çoban’ın, kadınların türban üzerinden siyasete alet edildiklerini ileri sürmesine tepki gösteren Barborosoğlu, şunları söyledi:

Türban kamusal alana TRT’den girdiBURASI KAMUSAL ALAN MI?

“Kendisi olmadan, antisi olan bir akımla karşı karşıyayız. Türbanizm yok ama anti-türbanizm var. Siz bizi karanlıkta mı zannediyorsunuz? Bizleri aydınlatma görevi olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Bize yukarıdan bakıyorsunuz, hakaret ediyorsunuz.”

Fatma Çoban, “Ben size hakaret etmiyorum, Cumhuriyet devrimlerine uymaya davet ediyorum” deyince türbanlı Barbarosoğlu, “Burası kamusal alan, bu sözlerle bize hakaret ediyorsunuz” diyerek ilginç bir yanıt verdi. Barbarosoğlu’nun bu sözlerini düzeltmek ise Nazlı Ilıcak’a düştü. Ilıcak, “Yok canım, burası kamusal alan değil” diye konuştu.

YENİ KONUKLAR YOLDA

TRT’nin önümüzdeki günlerde yeni anayasa tartışmalarının ele alınacağı bir program hazırlığı içinde olduğu öğrenildi. Türban serbestinin de ele alınacağı programlara türbanlı konukların davet edileceği de belirtildi.

NTV’DE KAMERALARDAN RAHATSIZ OLMUŞTU

Barbarosoğlu, geçen hafta NTV’de yayınlanan ‘Neden’ programına konuk olmuş, kameraların sürekli kendisini çekmesinden rahatsız olduğunu belirterek, kendisinin rating malzemesi olarak görüldüğünü iddia etmiş, “Sık sık kamera beni ‘zoom’luyor. Neden? Başörtüsü tartışmalarında başörtülü bir konuk reytingi artırıcı bir unsur mu?” diye tepki göstermişti.

NTV-MSNBC - 27 Ocak 2008 Pazar

Türban önce TRT’ye girdi

AKP ve MHP’nin türbana özgürlük çalışmaları adım adım ilerlerken, AKP’li Tuna’nın “türban yasağının kamuda da kaldırılması” talebi yeni bir tartışma başlattı. Her ne kadar Tuna, bu sözlerin kendisini bağladığına yönelik bir açıklama yapsa da, önceki gün TRT’de yayınlanan bir programa türbanlı bir sosyoloğun davet edilmesi, türbanın çoktan kamusal alana da girdiğini gözler önüne serdi.

Türban tartışmaları devam ederken, TRT elini çabuk tuttu ve tartışmalı bir ilke imza attı. TRT 1’de önceki gece yayınlanan “Enine Boyuna” adlı tartışma programının konukları arasında bir de türbanlı sosyolog-yazar yer aldı. TRT’nin canlı yayınlanan programı boyunca telefonları, tepki nedeniyle kilitlendi.

Türban konusunun ele alındığı tartışma programının konuğu olan sosyolog-yazar Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, türbanıyla TRT ekranlarında görünen ilk isim oldu. Programın diğer konukları ise, yazar Nazlı Ilıcak, sosyolog Tülin Bumin, Cumhuriyet Kadınları Derneği Üsküdar Şube Başkanı Fatma Çoban’dı. Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Saruhan’ın da telefonla bağlandığı programda karşılıklı atışmalar hakimdi.

ELEŞTİRİLERE TEPKİLİ

TRT ekranlarına türbanıyla çıkan sosyolog Barbarosoğlu, zaman zaman Fatma Çoban’la da “türban” polemiğine girdi. Ilıcak, Bumin ve Barbarosoğlu türbanın “bir özgürlük sorunu” olduğunu ifade etti. Cumhuriyet Kadınları Derneği temsilcilerinin, türban girişimini “Anayasa’nın laiklik ilkesine” aykırı bir girişim olarak değerlendirip AKP’yi yerel seçimler öncesi bu konuyu “siyasi araç” olarak kullanmakla suçlayan ifadelerine ve kadınların türban üzerinden siyasete alet edildiklerini ileri sürmelerine türbanlı konuk Barbarosoğlu’ndan tepki geldi.

KAMUSAL ALAN İTİRAFI

“Kendisi olmadan antisi olan bir akımla karşı karşıyayız” diyen Barbarosoğlu, “Türbanizm yok ama anti-türbanizm var. Siz bizi karanlıkta mı zannediyorsunuz? Bizleri aydınlatma görevi olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Bize yukarıdan bakıyorsunuz, hakaret ediyorsunuz” şeklinde konuştu. Bu sözler üzerine Fatma Çoban, “Ben size hakaret etmiyorum, Cumhuriyet devrimlerine uymaya davet ediyorum” deyince türbanlı Barbarosoğlu, “Burası kamusal alan, bu sözlerle bize hakaret ediyorsunuz” diyerek ilginç bir yanıt verdi. Barbarosoğlu’nun bu sözlerini düzeltmek ise Nazlı Ilıcak’a düştü. Ilıcak, “Yok canım, burası kamusal alan değil” diye konuştu.

YENİ KONUKLAR YOLDA

TRT’nin önümüzdeki günlerde yeni anayasa tartışmalarının ele alınacağı bir program hazırlığı içinde olduğu öğrenildi. Türban serbestinin de ele alınacağı programlara türbanlı konukların davet edileceği de belirtildi.

Kameralardan rahatsız olmuştu

FATMA Barbarosoğlu, kısa bir süre önce NTV’de katıldığı tartışma programında da stüdyoyu terk etmek istemesiyle gündeme gelmişti. Kameraların sürekli kendisini çekmesinden rahatsız olduğunu, kendisinin rating malzemesi olarak görüldüğünü belirten Barbarosoğlu, “Teknik olarak neden ben sonuncu konuşuyorum. Sık sık kamera beni ‘zoom’luyor. Neden? Çünkü başörtüsü tartışmalarında başörtülü bir konuk reytingi artırıcı bir unsur mu?” diye sormuş, Sunucu da, “programın gidişatı böyle” demişti.

Dilek GEDİK/ANKARA
AKŞAM - 27 Ocak 2008 Pazar

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.