Türban karmaşası sürüyor

Türban karmaşası sürüyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde bazı kız öğrenciler türbanla derse giriyorlar Türban karmaşası sürüyor Üniversitenin...

A+A-

Türban karmaşası sürüyor İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde bazı kız öğrenciler türbanla derse giriyorlar

Türban karmaşası sürüyor

Üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uras, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi iptal edene kadar da öğrencilerin derslere türban ile girebileceğini söyledi.

Danıştay'ın, üniversitelere türban serbestisi getiren YÖK'e ait genelgenin yürütmesini durdurmasına karşın İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğrenciler derslere türbanla giriyor.Üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Uras , türban ile ilgili düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi iptal edene kadar da öğrencilerin derslere türban ile girebileceğini söyledi.

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan 'ın rektörlere gönderdiği "Türbanı serbest bırakın" genelgesinin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasının ardından yaşanan karmaşa devam ediyor. Birçok üniversitede olduğu gibi İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğrenciler derslere türban ile girebiliyor.Prof. Uras, üniversitede derslere türban ile girildiğini doğrulayarak kendilerinin böyle bir karar aldıklarını, Anayasa Mahkemesi iptal edene kadar da öğrencilerin derslere türban ile girmelerinde bir sakınca görmediklerini belirtti.

Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer uygulamaya tepki göstererek Danıştay'ın kararının çok açık ve net ortada olduğunu belirtti. Dinçer, "Üniversite yönetimleri türbana göz yumarak suç işliyor. İlgilileri, suç işleyenler hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyorum" dedi.

Eğitim-İş Başkanı Yüksel Adıbelli ise türbanın bir özgürlük simgesi değil dini simge olduğunu ve AKP'nin türbanı siyasete alet ettiğini ifade ederek "YÖK'ün 17. maddesi değişmediği sürece Türkiye'de üniversitelere kimse türban ile giremez. Üniversitelerde türbana izin veren rektörler, YÖK'e, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve AKP hükümetine güveniyor" ifadesini kullandı.

'Türban yasal değil'

Üniversitelerden Sorumlu Eğitim-Sen 6 No'lu Şube Başkanı Dr. Timur Akçalı, üniversitelerde Danıştay'ın verdiği kararın uygulanması gerektiğini, bu konudaki tek yetkilinin ise rektörler olduğunu vurguladı. Akçalı, "YÜniversitelere türban ile girmek rahatsızlık verici bir durum. Bu durum ortadan kaldırılmalı en azından Anayasa Mahkemesi'nin kararı belli olana kadar hiçbir rektör, üniversitesine öğrencisini türban ile almamalıdır" yorumunda bulundu. Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selma Özuslu Ünal da "Danıştay eğer bir karar verdiyse üniversitelerin buna uyması gerekir" dedi.

NİHAN İNAL / Cumhuriyet- 03 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.