Türban zulmü var deniyor, 15 milyon Aleviye zulüm yok mu?

Türban zulmü var deniyor, 15 milyon Aleviye zulüm yok mu?

Türban zulmü var deniyor, 15 milyon Alevi’ye zulüm yok mu?   Baykal: Zorunlu din dersi Aleviler için zulüm değil mi?...

A+A-

Türban zulmü var deniyor, 15 milyon Aleviye zulüm yok mu?Türban zulmü var deniyor, 15 milyon Alevi’ye zulüm yok mu? 
 
Baykal: Zorunlu din dersi Aleviler için zulüm değil mi?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski belediye başkanlarından İhsan Alyanak’ın cenazesine katılmak için önceki gün gittiği İzmir’de partisinin yöneticileri ile sohbet etti. Baykal şu değerlendimelerde bulundu:

Zulüm değil mi? Birileri çıkıp ’Türkiye’de türban zulmü var’ diyor. O zaman 15 milyon Alevi’ye zulüm yok mu? Zorunlu din dersi Aleviler için zulüm değil mi? Dünya’da her isteyen istediği gibi rahat yaşayabiliyor mu? Komünistler, demokratlar zulüm görmedi mi, bugün Aleviler zulüm görmüyor mu? Türkiye’de farklı cinsel tercihi olanlar çok mu rahat yaşayabiliyor. Bir ODTÜ’lünün söylediği söz çok hoşuma gitti. ’Demokratız ama enayi değiliz.’ Altına imzamı atarım.

İki şartla çözülür: Türban sorunu iki şartla çözülür. Birincisi iktidarın laiklik sicili bozuk olmamalı. Aklının arkasında başka bir niyet olmayan hükümet olmalı. Asıl niyetinizi biliyoruz. İkinci şart ise türban dinin gereğidir demeyen bir hükümet olmalıdır. Türbanın insan hak ve özgürlükler ile ilgili bir sorun olduğunu anlayan bir hükümet bu sorunun çözümünü sağlar.

Rapor verdi: Türban tartışmaları başlayınca ben türbanın İslam’ın şartı olmadığını söyledim. Türkiye’ye bunu anlattık ve öğrettik. Herkes türban İslam’ın şartı gibi görüyordu. Türban ne İslam’ın ne de imanın şartı. Üstelik türban takmamak günahlar arasında da sayılmıyor. Bunları anlattım. Dini bilgiler verdim. Dediler ki sen nerden biliyorsun. Saygıdeğer din adamları ile görüştüm. Onlardan destek aldım. Eski Diyanet İşleri Başkanlarımızdan biri bana raporlar hazırladı verdi. Ona göre çalışıp söyledim.

İki kırılma yaşandı: AKP’de iki önemli kırılma var. Birisi son belediyeler yasası. Millet ’bunlar da fazla şımardı’ diyor. İkincisi türban olayı. Türkiye’de türban sorunu yok sorun türbanın gerisinde akıllarda yatan düşüncedir. Toplum ‘biz senin türban bahanesiyle ne yapmak istediğini biliyoruz’ diyor.

Yerel seçimler önem taşıyor: Yerel seçimler tarihi önem taşıyor. Bunu mutlaka başarmamız gerekiyor. Son bir yıl içerisinde hata yapmaz, ciddi çalışır ve iyi hazırlanırsak bunlara gereken dersi veririz. İnsanlara bunlar da yıkılır gerçeğini göstermemiz açısından bu seçimler çok önemli.

TAYYİP EFENDİNİN Mİ ALTERNATİFİ YOKMUŞ

Baykal: Güya bu hükümetin alternatifi yokmuş. Atatürk’ün, İnönü’nün, Menderes’in, Demirel’in alternatifi oldu. Recep Tayyip efendinin ve AKP’nin alternatifi yokmuş, öyle mi? Alternatifler seçimle olur. Her seçim alternatifi çıkartır.

Ali ÖZTUNÇ
VATAN - 7 Mart 2008

'Türbanlıya zulüm varsa Alevilere de var' 
 
'Türbanlıya zulüm varsa Alevilere de var' Baykal, "Laiklik konusunda sicili temiz bir iktidar olursa türban sorunu çözülür" dedi.

ANKARA - CHP lideri Deniz Baykal, 'Türban zulmü var' diyen Başbakan Tayyip Erdoğan'a "5 bin türbanlı kız için ortalığı ayağa kaldırıyorsunuz. Peki o zaman 15 milyon Alevi'ye zulüm yok mu? Zorunlu din dersi Aleviler için zulüm değil mi?" sorusunu sorarak yanıt verdi.

Baykal, önceki gün İzmir'de partililerle sohbet ederken özetle şunları söyledi:

Eşcinseller çok mu rahat: Birileri çıkıp 'Türkiye'de türban zulmü var' diyorlar. Peki o zaman 15 milyon Alevi'ye zulüm yok mu? 5 bin türbanlı kız için ortalığı ayağa kaldırıyorsunuz. Peki zorunlu din dersi Aleviler için zulüm değil mi? Dünyada her isteyen istediği gibi rahat yaşayabiliyor mu? Komünistler baskı görmedi mi, Demokratlar zulüm görmedi mi? Türkiye'de farklı cinsel tercihi olanlar çok mu rahat yaşayabiliyor. Bir ODTÜ'lünün 'Demokratız ama salak değiliz' sözü çok hoşuma gitti. Altına imzamı atarım.

AKP'de iki kırılma: Son günlerde AKP'de iki önemli kırılma var. Birisi son belediyeler yasasıdır. Millet bu yasa yüzünden 'bunlar da fazla şımardı, bu kadarı da fazla' diyor. Çok sayıda belediye başkanı bana geldi. Bunların neredeyse tamamı AKP'li. Sadece Konya'dan 100'e yakın belediye başkanı geldi. 'Aman bizi desteklemeye devam et' dediler. Ümraniye'den gelenlerse AKP'li belediyeden kurtulmak için 'adayınızı belirlemeden bizimle de görüşün, burada kazanırsınız' önerisinde bulundular. İkincisi türban olayıdır. Çünkü gerçekten Türkiye'de türban sorunu yok. Toplum artık AKP'ye 'biz senin türban bahanesiyle ne yapmak istediğini biliyoruz' diyor.

AKP oy kaybederse dağılır: Bu yerel seçimler tarihi önem taşıyor. Bu seçimde eğer biz millete AKP'nin düşüş trendine girdiğini gösterirsek o zaman sonuç alınır. Bunlar son iki seçimde gelebilecekleri yere geldiler. Düşüş olursa dağılma süreci başlar.

ZİHNİ ERDEM
RADİKAL - 7 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.