Türbanlı İngilizce kursu

Türbanlı İngilizce kursu

Türbanlı İngilizce kursuİngilizce öğretmenleri için düzenlenen İngilizce kursunda kullanılan ve ABD hükümetince hazırlanan...

A+A-

Türbanlı İngilizce kursuTürbanlı İngilizce kursu

İngilizce öğretmenleri için düzenlenen İngilizce kursunda kullanılan ve ABD hükümetince hazırlanan eğitim CD'sinde, Mısır, Suriye gibi ülkelerden türbanlı öğretmen ve öğrenci görüntülerine yer veriliyor

İngilizce öğretmenleri için okullarda düzenlenen "Pratik İngilizce Konuşma ve Yöntemleri Kursu"nda kullanılan eğitim CD'sinde yabancı ülkelerden türbanlı öğretmen ve öğrenci görüntülerine yer verildi. Kursun, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile ABD Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlendiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, konuyu soru önergesi vererek TBMM gündemine taşıdı.

Alıştırma çabası mı?

İngilizce öğretiminde Türkiye'ye, Mısır, Suriye, Tayland gibi ülkelerin model olarak sunulmasını eleştiren Baratalı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e "türbanlı öğretmen ve öğrenci görüntülerinin, toplumu türbanlı eğitim ve ılımlı İslam modeline alıştırma çabası olup olmadığını" sordu.

İngilizce öğretmenlerine yönelik olarak başlatılan "Pratik İngilizce Konuşma ve Yöntemleri Kursu" İzmir'de ilk olarak Selma Yiğitalp Lisesi'nde 3-7 Eylül, Kıbrıs Şehitleri İlköğretim Okulu'nda da 10-14 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Kursa katılan İngilizce öğretmenlerinin daha sonra kursa katılmayan öğretmenleri eğiteceği bildirildi.

Mısır örneği

"Sunum" bölümü türbanlı kız öğrencilerden oluşan bir sınıf görüntüsüyle başlayan CD'de ABD, Tayland, Kosta Rika, Suriye ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu ülkelerde İngilizce dersleri sırasında çekilmiş görüntülere yer veriliyor.

ABD hükümeti tarafından hazırlanan ve 6 bölüm halinde yaklaşık 60 dakikadan oluşan CD'de türbanlı öğretmen ve öğrencilerin bulunduğu sınıflardan da görüntüler aktarılıyor. Türbanlı ve başörtülü görüntüler, spot başlıklarla desteklenen CD'nin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

Dil öğretiminde farklı tekniklerin anlatıldığı CD'de, Shakespeare'in Kral Lear adlı eserinden bir bölüm sergileyen öğrencilere yer veriliyor. Bu bölümde bir erkek öğrenci Kral Lear'ı, türbanlı kız öğrenciler de Lear'ın kızlarını canlandırıyor.

'Başka örnek CD yok mu?'

CD'deki görüntülere tepki gösteren Baratalı, Çelik'ten şu sorulara yanıt istedi:

ABD Büyükelçiliği ile bakanlığınızın işbirliğinde yürütülen ve tüm Türkiye'de zorunlu olan, 1 haftalık "Pratik İngilizce Konuşma ve Yöntemleri" kursundan haberiniz var mı?

Bakanlığınız böyle bir kursu kendi olanaklarıyla gerçekleştirme yeteneğinden yoksun mudur? Böyle bir kurs için ABD'nin tercih edilmesinin gerekçeleri nelerdir?

ABD Büyükelçiliği ile işbirliği halinde yürütülen "Pratik İngilizce Konuşma ve Yöntemleri Kursu" bugüne kadar hangi ülkelerde eğitim vermiştir?

ABD'li öğretmenler, hangi kurum ve misyon adına bu hizmeti vermektedirler? Kurs verilen ülkeler arasında Avrupa Birliği üyesi ülkeler var mıdır?

Kurs sırasında gösterilen CD'lerdeki görüntülerde yer alan türbanlı öğretmen ve öğrenciler tamamen tesadüf müdür? Bu CD'lerin dışında, örnek olabilecek başka eğitim CD'leri yok mudur?

CD'lerde yer alan görüntüler, türbanlı eğitime yönelik toplumu hazırlamaya ve ABD'nin ülkemizde dayatmaya kalktığı "ılımlı İslam" modeli için kamuoyu yaratmaya yönelik bir çaba değil midir?

16 Ekim 2007 / Salı
SALİHA ÇOLAK Ankara
MİLLİYET

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.