Türbanlılardan Herkese Mavi Boncuk

Türbanlılardan Herkese Mavi Boncuk

Türbanlılardan ‘Herkese özgürlük’ bildirisiBir grup türbanlı kadın, 301. madde, Alevilerin durumu ve azınlık hakları gibi...

A+A-

Türbanlılardan Herkese Mavi BoncukTürbanlılardan ‘Herkese özgürlük’ bildirisi

Bir grup türbanlı kadın, 301. madde, Alevilerin durumu ve azınlık hakları gibi konularda harekete geçilmesini isteyen bir bildiri yayınladı. Şimdiye kadar 150 kadının imzaladığı bildiride, özgürlüklerin türban sorunuyla sınırlı olmadığı savunuluyor.

İSTANBUL - Türban düzenlemesini izleyen bildiri ve imza kampanyaları zincirine yeni bir halka eklendi. 150 türbanlı kadın, bir bildiri yayınlayarak, tartışmalı türban düzenlemesine ilişkin görüşlerini açıkladı. 

Tamamı türbanlı olan kadınların imzaladığı bildiride şu ifadeler yer aldı: “Üniversitelere başımızı örterek girmekle mutlu olmayacağız. Ta ki; Kürtlerin ve ötekileştirilenlerin kendilerini bu ülkenin asli unsuru hissetmesi için gereken hukuki ve psikolojik ortam oluşturulmadan, 301 davalarını bitirecek düzenleme yapılmadan, azınlık vakıflarının üzerinde pişkince oturanların rahatı bozulmadan, Alevilerin ibadetini kültürel aktivite, ibadet evlerini de kültür merkezi olarak görmekte ısrar etmekten vazgeçilmeden, ............. mutlu olamayacağız.”

Bildiri, bir hadisle noktalanıyor: “Gökler ve yer adaletle ayakta durur.”

HERKES İÇİN ÖZGÜRLÜK

Bildiriyi imzalayan isimlerden olan Havva Yılmaz, metni “başörtülülülerin dili”nden hazırladıklarını söyledi.

Türbanın özgürlük için yeterli olmayacağını ifade eden Yılmaz, “Özgürlükler tek başına anlamlı değil, birinin özgürlüğü tek başına bir şey ifade etmiyor. Elbette üniversiteye girebilmem tek başına önemli bir şey belki ama, tek başına yeterli değil. Ben herkes için aynı şeyi istiyorum” dedi.

ALEVİLERİN TALEPLERİ

Bildiride, Alevilerin taleplerine ilişkin taleplerde dikkat çekiyor. Herkesin ibadet etmeye hakkı olduğunu savunan Yılmaz, “Mesela Aleviler için cemevleri ibadethane kabul edilmiyor, bu çok ayıp bir şey. Herkesin ibadet etmeye, kendi ibadethanesini bir kültür etkinliği olarak değil, bir ibadethane olarak deklare etmeye hakkı var, bunu yaymaya da aynı şekilde” diye konuştu.

301 İMZA HEDEFLENİYOR

Bildiride hedeflenen imza sayısı da oldukça manidar. 301 kişiyi hedeflediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “301 imza toplarsak bizi çok mutlu edecek, ancak daha fazlası da bizim için zarar değil.”

İrfan Bozan
NTV - 15 Şubat 2008 Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.