Türbanlıyı derse almayan öğretim üyesine tazminat

Türbanlıyı derse almayan öğretim üyesine tazminat

Türbanlıyı derse almayan öğretim üyesine tazminat YARGITAY, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde türbanlı öğrencileri derslere...

A+A-

Türbanlıyı derse almayan öğretim üyesine tazminatTürbanlıyı derse almayan öğretim üyesine tazminat

YARGITAY, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde türbanlı öğrencileri derslere almadığı gerekçesiyle haksız yere disiplin cezasına çarptırılan ve sözleşmesi yenilenmeyen öğretim üyesinin, tazminat talebini haklı buldu.

HAKSIZ YERE CEZA

Yerel mahkemenin karşı yöndeki direnme kararını bozan Yargıtay, davacı öğretim üyesinin Anayasa ve yasal ilkeler çerçevesinde görev yaptığına karar verdi. Aygül Oktay adlı öğretim üyesine haksız şekilde “uyarı” cezası verdiği belirlenen soruşturma komisyonu, manevi tazminat ödeyecek.

Yargıtay’ın kararına konu olay 1998 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yaşandı. Fakültede öğretim üyesi olarak görev yapan Aygül Oktay, türbanlı ve tesettürlü öğrencileri derslere almak istemedi. Durumu bir kaç kez fakülte dekanlığına bildiren Oktay, bu girişimlerinden sonuç elde edemeyince türbanlı öğrencilerin kendi dersine girmelerine izin vermedi. Tesettürlü ve türbanlı öğrencilerden dersliği terk etmesini isteyen Oktay, bunu başaramayınca diğer öğrencilerle başka bir sınıfa geçerek burada ders yapmak istedi.

Bu gelişmenin ardından Öğretim Üyesi Aygül Oktay hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Öğrencileri bölmekle suçlanan Aygül Oktay, üniversite soruşturma komisyonu tarafından “uyarı” cezasına çarptırıldı. Bu karara karşı yargıya başvuran Oktay, cezanın iptali için dava açtı. Davayı inceleyen Danıştay, Aygül Oktay’ın talebini haklı buldu ve disiplin cezasının iptaline karar verdi. Davaya son noktayı koyan Hukuk Kurulu ise yerel mahkemenin direnme kararını bozdu ve davacı öğretim üyesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Ersin BAL - ANKARA
AKŞAM - 19 Haziran 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.