Turgay FİŞEKÇİ : Sivas: On Beş Yıl Oldu

Turgay FİŞEKÇİ : Sivas: On Beş Yıl Oldu

Turgay FİŞEKÇİ : Sivas: On Beş Yıl OlduOn beş yıl önce bugün, Sivas’ta, otuz yedi aydın insan, tarihte eşine ender rastlanır bir...

A+A-

Turgay FİŞEKÇİ : Sivas: On Beş Yıl OlduTurgay FİŞEKÇİ : Sivas: On Beş Yıl Oldu

On beş yıl önce bugün, Sivas’ta, otuz yedi aydın insan, tarihte eşine ender rastlanır bir vahşetle diri diri yakılarak öldürüldü.

Güvenlik güçlerinin ve binlerce insanın gözü önünde gerçekleşen bu inanılmaz vahşet, toplumsal bilinçaltımızda onarılmaz bir suçluluk duygusuna yol açtı. Geniş kesimlerde bu olay sanki hiç olmamış gibi unutulmaya çalışılsa da; insanların yakıldığı yer kebapçı olarak varlığını sürdürse de, bu utanç, tarihimizin en kara lekelerinden biri olarak yüzyıllar boyu bizi rahatsız etmeyi sürdürecek.

Çünkü yüzleşmeyi, hesaplaşmayı değil, unutmayı yeğledik.

Ama bu denli yürek yakan bir vahşeti unutmak ne mümkün!

***

İşte bu yıl Genco Erkal’ın büyük bir başarıyla yazıp yönettiği Sivas 93 adlı oyun, son yıllarda sahnelerimizde rastlanmayan bir coşku yarattı. Her gösteriminde salonlar doldu taştı. Toplumun bilinçaltına itilen yüzleşme, hesaplaşma isteği bu oyunla yeniden gün yüzüne çıktı. O anları dakika dakika aktaran oyunla hepimiz, bütün toplum yeniden yandık Sivas’ta, Madımak Oteli’nde.

Sivas olayı, edebiyatta da yankılandı, yankılanmayı da sürdürüyor.

Kemal Özer’in “Yangın Şiirleri” altbaşlığını taşıyan, Temmuz İçin Yaralı Semah (Yordam Kitap) adlı yeni kitabı da bu olay üzerine yazılmış şiirlerden oluşuyor.

***

Kitabın ilk şiiri “Sunu”, bunca yılın sessizliğine bir açıklama getirerek başlıyor: “Dilini düğümleyen sessizlikti bunca yıl / söyleyecek olduğun sözü çünkü / damarlarında taşımalıydın ey ozan”.

Kitapta yer alan şiirler, şairin olaylara kişisel bakışının yanı sıra, tarihsel bağlar, toplumsal göndermelerle örülü. Şairin sesi, kimi zaman, bir eski zaman destancısının sesine dönüşüyor, kimi zaman isyancı bir halk ozanının, kimi zaman da çağın acılarını duyan çağdaş bir şairin sesine.

Temmuz İçin Yaralı Semah, Sivas olayıyla yaşadığımız toplumsal travmaya, edebiyatın penceresinden, benzersiz duyarlıkta yaklaşımlar getiriyor. Okudukça şiirin gücünü duyumsatan, edebiyatın yüceliği yanında sorumluluğunu da anımsatan bir yapıt.

Madımak, orada bir insanlık müzesi olarak duruyor.

O aynada herkes kendine bir kez daha bakmalıdır.

***

Bir yürüyüş eyleyenlerin

yolu bu

uzak dünlerden bugüne


Görecekler sona ermezliğini

bir yangınla çıkanlar

o yolun önüne


Turgay FİŞEKÇİ

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy48604 = 'turgay' + '@';

addy48604 = addy48604 + 'fisekci' + '.' + 'com';

var addy_text48604 = 'turgay' + '@' + 'fisekci' + '.' + 'com';

( '' );

48604 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


CUMHURİYET - 02 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.