Türk-İş, DİSK ve KESK : 1 Mayıs Taksim'de kutlanacak

Türk-İş, DİSK ve KESK : 1 Mayıs Taksim'de kutlanacak

Türk-İş, DİSK ve KESK : 1 Mayıs Taksim'de kutlanacakTürk-İş, DİSK ve KESK 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlama yapacaklarını bildirdi.Üç...

A+A-

Türk-İş, DİSK ve KESK : 1 Mayıs Taksim'de kutlanacakTürk-İş, DİSK ve KESK : 1 Mayıs Taksim'de kutlanacak

Türk-İş, DİSK ve KESK 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlama yapacaklarını bildirdi.

Üç sendikanın genel sekreterleri ve üyelerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup, Taksim Gezi Parkı'nda basın açıklaması düzenledi.
 
Sendikalar adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Milyonlarca işçiyi temsil eden Türkiye'nin emek örgütleri olarak sosyal adalet, sosyal güvenlik, insanca yaşam ve çalışma hakkı için 1 Mayıs 2008'de omuz omuza olacağız" dedi.

Görgün, "1 Mayıs'ı emekçilere 12 Eylül 1980 darbesinden sonra en ağır saldırıların olduğu günlerde karşılıyoruz. 1 Mayıs 2008'i AKP hükümetinin özelleştirmede sınır tanımadığı koşullarda karşılıyoruz. Bizler emek örgütleri olarak sesimizi bu tarihte daha da yükselteceğiz" diye konuştu.
 
"1 Mayıs'ta özelleştirmeye ve güvencesiz çalışmaya dur diyeceğiz" diye sözlerini sürdüren Görgün, "Gücümüzün farkındayız, omuz omuzayız. Bizler 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" ifadesini kullandı.
 
"Taksim için izin" konusu

 
Açıklamanın ardından gazetecilerin "1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için İstanbul Valiliği'nden izin talepleri olup olmadığı" yolundaki sorularını yanıtlayan Görgün, tüm dünyadaki uygar ülkelerde 1 Mayıs'ın o ülkenin büyük kentlerinin en görkemli alanlarında kutlandığını belirtti.
 
Görgün "Türkiye uygar bir ülkedir. Demokrasinin geliştiği bir ülkedir. Türkiye'de de böyle olacak. Elbette girişimlerimiz valilik nezdinde, hükümet nezdinde sürecek. İzin konusu şu an gündemde değil, izne gerek yok. Biz uygar bir ülkeyiz. Türkiye'nin en büyük 1 Mayıs Meydanı'nda 1 Mayıs'ta olacağız. İzin diye bir prosedür söz konusu değil" dedi.
 
Türk-İş: "Herkesi Taksim'e davet ediyoruz"
 
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel de 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istediklerini ve 30 yıldır Taksim'de uygulanan yasağı sağduyu içinde ve ortak akılla aşmayı umduklarını belirterek, herkesi 1 Mayıs'ta Taksim'd ebarış ve kardeşlik içinde 1 Mayıs'ı kutlamaya davet ettiklerini söyledi.
 
Bir gazetecinin "İzin verilmezse ne yapacaksınız?" sorusu üzerine Türkel, "Biz Taksim'deyiz ve izin verileceğini umuyoruz" dedi.
 
Geçen yıl 1 Mayıs'ta istenmeyen olaylar yaşandığı hatırlatılan Türkel, Taksim'e işçilerin demokratik taleplerini dile getirmek için geleceklerini belirterek, "Türkiye'nin üzerine 30 yıldır olumsuzluk olacak diye örtülmek istenen bu kara şalı kaldırmaya geliyoruz. Türkiye'nin demokratikleşmesi, özgürleşmesinin önündeki korkuları kaldırmaya geliyoruz" diye konuştu.
 
KESK: "1 Mayıs tatil olmalı"
 
KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir de "hükümete neden emekçilere ve işçilere Taksim alanını yasakladıklarını sormak gerektiğini" ifade ederek, "Biz 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağız. Sadece bununla da yetinmeyeceğiz. 1 Mayıs'ın tatil edilmesi için de girişimlerimiz olacak. 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Türkiye'nin bu fobiden artık kurtulması gerekiyor" dedi.
 
Daşdemir, geçen yıl Taksim'de meydana gelen olayları da eleştirerek, o tarihte yaşananları "talihsizlik" olarak nitelendirdi.

2007'de olaylı 1 Mayıs
 
2007'de İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları olaylı geçmişti. İstanbullular güne olağanüstü güvenlik önlemleri nedeniyle felç olmuş bir trafikle başlamış, DİSK üyeleri Valilik uyarısına rağmen Taksim'e gelmiş, Taksim ve çevresinde göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 900'e yakın kişi gözaltına alınmıştı.
 
Polisin eylemcilere karşı aldığı tedbirler ile CNN TÜRK kamerasının görüntülediği, kafede oturan Masis Kürkçügil'in bir çevik kuvvet polisi tarafından tokatlanması eleştirilere yol açmıştı.

CNNTÜRK - 8 Nisan 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.