Türkçü derneğin davasında "kafatası ölçümü" tartışması

Türkçü derneğin davasında "kafatası ölçümü" tartışması

Türkçü derneğin davasında 'kafatası ölçümü' tartışması    İzmir Türkçü Toplumcu...

A+A-

Türkçü derneğin davasında 'kafatası ölçümü' tartışmasıTürkçü derneğin davasında 'kafatası ölçümü' tartışması 
 
İzmir Türkçü Toplumcu Buduncular Derneği Başkanı Cenk Tozkoparan, Türk olmayanları aşağıladığı için yargılandığı davanın duruşmasında, kafatasının Türk ölçülerine uyduğunu iddia etti.

İzmir Türkçü Toplumcu Buduncular Derneği hakkında açılan 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' davasında ilginç tartışmalar yaşanıyor. 
 
Davanın sanığı Dernek Başkanı Cenk Tozkoparan, son duruşmada kafatasının ölçülerinin Atatürk'ün Prof. Dr. Afet İnan'a yaptırdığı kafatası ölçümleri ile uyuştuğunu ileri sürdü. 'Kürt nüfusu artışı durdurulsun' şeklinde imza kampanyası düzenleyen Tozkoparan hakkındaki dava, İzmirli 16 avukat, sendikacı ve hekimin suç duyurusu ile açılmıştı. Sanık ayrıca, İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada 'halkı aşağılamak' ve 'Dernekler Kanunu'na muhalefet'ten de yargılanıyor. Bu arada davaya Avrupa Çingene Hakları Merkezi Vakfı da müdahil oldu.

Dernek tarafından hazırlandığı iddia edilen bir bildiride "Ey Türk kadını ve erkeği, Türklük için bir çocuk daha yap, çünkü sen azalıyorsun, hainler, kapkaççılar, uyuşturucu satıcıları çoğalıyor. Biz Arap ve Batı kültürü arasında sıkışan Türk insanına kendisini yeniden sevmeyi öğrenecek tek yolun ta kendisiyiz. Biz Kürt ve Çingene çetelerine ve yobazlara hak ettiği cevabı verecek Türkçü, toplumcu buduncularıyız." şeklinde ifadelerin yer alması tepkiye yol açmıştı. Tozkoparan'ın avukatı ise Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut. Turgut, Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Davanın ikinci duruşmasında müdahil avukatlardan Murat Dinçer'in "Zannediyorum kendinizi Türk olarak tanımlıyorsunuz. Bu, genetik ve ırksal anlamda bir tanımlama mıdır?" şeklindeki sorusuna Tozkoparan, şöyle cevap verdi: "Her anlamda, manevi olarak, ruhen, kültürel anlamda, genetik olarak kendimi Türk olarak düşünüyor ve öyle hissediyorum." Dinçer'in bu konuda genetik inceleme yapıp yapmadığını sorması üzerine Tozkoparan, şunları söyledi: "Kendimle ilgili olarak şüphe duymadığım için çok ince bir genetik test yaptırmadım. Ama Atatürk'ün 1935'te Prof. Afet İnan'a Türklerin genetik ve fiziksel olarak antropolojik olarak yaptırdığı kafatası ölçümlerinden haberimiz vardır. Bu ölçümlerle de örtüştüğümü söyleyebilirim."
 
Erkan Acar / ZAMAN - 12 Haziran 2008, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.