Türkiye barışı için buluşacak

Türkiye barışı için buluşacak

Türkiye barışı için buluşacak Barış Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İstanbul, Diyarbakır ve Adana’da...

A+A-

Türkiye barışı için buluşacak Türkiye barışı için buluşacak

Barış Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İstanbul, Diyarbakır ve Adana’da miting düzenliyor

Türkiye Barış Meclisi (TBM), “Ölümlere seyirci kalmamak ve barışın herkes için en onurlu ve insani çözüm olduğunu haykırmak” için herkesi 31 Ağustos’ta İstanbul, Diyarbakır, Adana, Bursa ve Trabzon’da yapılacak 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerine çağırdı.

TBM, dün basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda aydın, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan TBM sözcüsü Metin Bakkalcı, 1 Eylül’ün, 2. Dünya Savaşı sonrası “aynı acıların tekrar yaşanmaması” dileğiyle Dünya Barış Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenlerin yeniden “bir daha asla” deme iradesi göstermesi gerektiğini söyledi.

Kürt sorununu silahlı yöntemlerle bastırmakta sergilenen ısrarlı tutumun operasyonların devam etmesine ve her gün kan akmasına neden olduğunu belirten Bakkalcı, “Herkes tarafından eşit, özgür ve barış içinde, yaşamını güvence altına alacak köklü bir anayasa değişikliği ve gerçek bir demokratikleşme süreci yerine, sorunları öteleyen bir yaklaşım sergileniyor. Cumhuriyet tarihi boyunca başta Kürtler olmak üzere bu ülke topraklarında yaşayan tüm halklara; farklı inanç ve kültürlere, her türden muhaliflere yönelik gerçekleştirilen inkar, ayrımcılık ve yok etmeleri; katliamlar, faili meçhulleri, suikastları tümüyle masaya yatıran, bir geçmişle yüzleşme ve gerçekleri ortaya çıkarma süreci yerine, olayların sorumluluğunu sadece belli bir dönem içinde belli kişilerin bireysel hırs, tutum ve komploları ile sınırlı tutan bir yüzeysel yaklaşım, sorunu kimi güç odaklarının arasındaki çatışmayı çözmeye sıkıştıran bir anlayış ortaya konuyor” şeklinde konuştu.

İnsanca yaşanabilecek bir Türkiye için

Operasyon ve çatışmalarla çözümsüzlükte ısrar nedeniyle 2008 yılının ilk yarısında 178 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Bakkalcı, “Savaşa harcanan her kuruş ekmeğimizi küçültüyor. Bizim emeğimiz ve alınterimizden götürüyor. Savaş ekonomisi sadece siyaseti değil bütün ilişkileri kirletiyor. Türkiye sorunlarını içerde diyalog yoluyla çözememenin ağır bedelini, uluslararası arenada yeni bağımlılıklar getiren pazarlıklarla ödüyor. Bu koşullarda Türkiye’nin gerçek barışa olan ihtiyacı, kendini her geçen gün daha fazla dayatyor. Bu ülkede tüm hakların, inanç ve kültürlerin eşit, özgür ve barış içinde birlikte yaşaması yönündeki taleplerimizin yok sayılmasına, duymazlıktan gelinmesine artık tahammülümüz kalmadı” dedi.

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Türkiye’nin her köşesinden barış çağrıları yapmak üzere buluşarak, barışın herkes için en onurlu ve insani çözüm olduğunu bir kez daha haykıracaklarını belirten Bakkalcı, barıştan, özgürlüklerden ve emekten yana olan herkesi “İnsanca yaşanabilecek bir Türkiye” için İstanbul, Adana ve Diyarbakır’da yapılacak mitinglere ve Bursa ile Trabzon’da gerçekleştirilecek barış buluşmalarına davet etti.

‘Barış, demokrasinin ön şartı’

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de, demokrasi güçlerine barış için büyük görev düştüğünü vurgulayarak, Türkiye’nin şeffaflaştırılması ve çetelerden kurtulması için yapılacakların önemine dikkat çekti. KESK Genel Başkanı Sami Evren Ergenekon soruşturmasıyla bir kez daha açığa çıkan kontrgerilla ve JİTEM gibi örgütlenmelerin hep barışa karşı eylemler içinde bulunduklarını belirterek, karanlık güçlerin açığa çıkması için yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Barışın hem insan hakları ve özgürlüklerin yeşermesi, hem de demokrasinin sağlanması için bir ön şart olduğunu kaydeden İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, TBM’nin girişimlerinin önemli olduğunu söyledi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, TBM’nin taleplerinin, hakları yok sayılan Alevilerin de talepleri olduğunu belirtirken, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya ise, TBM’nin girişimlerinin yerel seçimlerde emek, barış ve demokrasi güçleri için örnek teşkil etmesi gerektiğini kaydetti.

TBM'ye geniş destek

Basın toplantısına KESK Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek, SHP Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Şenoğlu, ve TTB Merkez Konseyi üyesi Hülya Biriken ile Halkevleri, ÖDP, EHP, SDP, Sosyalist Parti Girişimi, ESP, 78'liler Girişimi, Devrimci 78'liler Federasyonu ve 10 Aralık Hareketi temsilcileri de katıldılar.

(Ankara/EVRENSEL) - 20 Ağustos 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.