Türkiye Dersim konferansının iptali için baskı yapıyor

Türkiye Dersim konferansının iptali için baskı yapıyor

Türkiye Dersim konferansının iptali için baskı yapıyor Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 13 Kasım’da gerçekleştirilecek olan “Dersim...

A+A-

Türkiye Dersim konferansının iptali için baskı yapıyorTürkiye Dersim konferansının iptali için baskı yapıyor

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 13 Kasım’da gerçekleştirilecek olan “Dersim 38 ve Sonrası” konulu konferansın iptal edilmesi için Türkiye’nin diplomatik baskı yaptığı ifade edildi.

AP Sol Grubun ev sahipliğinde Dersim Yeniden İnşa Derneği, Demokratik Aleviler Federasyonu’nun organize ettiği konferansa bir hafta kala Türkiye’nin konferansı iptal etme girişimi de arttı. Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın AB Dönem Sözcüsü Fransa Lideri Sarkoz’yle konferansın iptal edilmesi için görüştüğü ileri sürüldü. Ayrıca Türkiye’nin Belçika Büyükelçiliği, AP Sol Grup Başkanı nezdinde girişimlerde bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Konferansın açıklanan programına göre Avrupa Parlamentosu’nda AP Milletvekili Sol Grup Üyesi Feleknas Uca, Bremen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ronald Münch, Adalet ve Demokrasi için Avrupa Ermeni Federasyonu Başkanı Hilda Çobayan, Yazar Haydar Işık, AB Türkiye Yurttaşlık Komisyonu Üyesi Hans Branscheidt, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Tarihçi Yazar Ayşe Hür konferansta birer sunum yapacak. Konferansın kapanış konuşmasını DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk yapacak.

‘Aynı gün Ermeni konferansı yapılıyor’

Konferansın yapılacağı 13 Kasım günü Avrupa Parlamentosu’nda ayrıca “Türkiye’deki Ermeni tarihi mirasın yeniden keşfedilme günü” başlıklı bir başka konferans düzenlenecek. Konferansa Avrupa Komisyonu’ndan Michale Leigh, Av. Fethiye Çetin, Osman Köker, Tarih Profesörü Patrick Donabedian, Osmanlı tarihi konusunda çalışmalarıyla dikkat çeken Ara Sarafhan ve Almanya’dan tarihçi Vahe Tachjian katılacak. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 3 Kasım günü basın mensuplarına konferansla ilgili, “Avrupalı dostlarımızdan beklediğimiz ‘terör’ örgütüyle mücadelede yanımızda yer almalarıdır” demişti. Babacan, AP çatısı altında “teröre” destek anlamına gelebilecek organizasyonların düzenlenmemesi için ilgililerle temas halinde olduklarını belirtmişti. (HABER MERKEZİ)

KAYNAK : EVRENSEL - 7 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.