Türkiye Keçiören olmasın!

Türkiye Keçiören olmasın!

Türkiye Keçiören olmasın! Zabıtalardan ölesiye dayak yiyen Metin Şahin, tepkisini dükkanına astığı afişlerle gösteriyor.İçki...

A+A-

Türkiye Keçiören olmasın! Türkiye Keçiören olmasın!

Zabıtalardan ölesiye dayak yiyen Metin Şahin, tepkisini dükkanına astığı afişlerle gösteriyor.

İçki satana her türlü eziyet serbest

ANKARA - Tekel bayisi işleten Metin Şahin'in zabıtalarca dükkanını saatinde kapatmadığı için öldüresiye dövülmesiyle gündeme gelen Keçiören'de alkollü içki satın almak, ya da bir restoranda oturup içki içmek çölde vaha bulmak kadar zor. Bulacağınız tekel bayileri de Belediye'nin "sıkı denetimleri" nedeniyle kelimenin tam anlamıyla 'kan ağlıyor.' Ankara'daki başka şubelerinde alkollü içki satan süpermarketler ve akaryakıt istasyonları Keçiören'deki şubelerinde içki satmıyor.

Dayak iddialarının ardından Radikal muhabiri Keçiören'e giderek durumu "yerinde" inceledi. "Zabıtaların hedefi olmadıkları için" isimlerini açıklamak istemeyen Tekel bayilerinin dertlerini dinleyen muhabirimiz, ilçede "alköllü içki servis edilen" restoran aramayı da ihmal etmedi.

Keçiören'in girişindeki Belediye Başkanı Turgut Altınok imzalı tabela, Belediye'nin "temel mesajlarını" veriyor. Hacı Bektaş Veli'nin "Bir olalım, iri olalım, diri olalım" ve Yunus Emre'nin "Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz" sözlerinin en üstünde Hz. Muhammed'in "İçki kötülüklerin anasıdır" hadisi yeralıyor. Keçiören girişindeki benzin istasyonunda alkollü içki satılmıyor. Görevli, aynı markaya ait istasyonlardaki genel durumu şöyle özetliyor: "Bazı istasyonlarda satılıyor, bazılarında satılmıyor, yapılan anlaşmaya bağlı. Bizim anlaşmamız böyle, satmıyoruz..."

Diğer şubelerde var, Keçiören'de yok

Ankara'nın birçok semtinde şubeleri bulunan bir Süpermarket zincirinin Keçiören şubesinde, diğer şubelerin aksine alkollü içki satılmıyor. Mağaza yetkilileri, diğer şubelerde satılmasına rağmen bu şubede neden içki satılmadığı sorusuna, "Bina sahibi izin vermiyor. Kira sözleşmemiz bu şekilde, bina sahibi sözleşme imzalarken alkol satılmama şartı koymuş. Burada yok ama diğer bütün şubelerimizde alkollü içki satılıyor" yanıtını veriyor.

Tekel bayisine beyaz önlük cezası

Bir tekel bayisi sahibi sorularımızı yanıtladıktan sonra "Bak, ismimi yazmayacaksınız değil mi" diye ısrarla sordu ve ekledi: "Son zamanlarda durumumuz kötüleşti, çok sıkıştırıyorlar. Geçen gün geldiler, satış sırasında beyaz önlük giymediğim için 3 gün mühürlediler dükkanı. Dışarıda dönerci, yan tarafta lokantacı giymiyor beyaz önlüğü, ona ceza yok, ben beyaz önlük giymedim diye dükkanı kapatıyorlar."

Bayi sahibi, tekel bayilerini zabıtanın sürekli gözaltında tuttuğunu anlatıyor: "Saat gece 23.00'ü 1 dakika geçsin dayanıyorlar kapıya, anında basıyorlar cezayı. Dükkanın dışında en ufak bir şey, mesela bir bira kasası görünmemesi gerekiyor, görünürse yine ceza. Baktığınızda kanunsuz iş yok, her şey kanuna göre. Ruhsat alırken sorun yok, zorluk çıkarmıyorlar; ama ruhsatı aldığının ertesi günü geliyor zabıta hoşgeldin ziyaretine..."

Zabıtanın zaman zaman açık sözlü olduğunu anlatan bayı sahibi, "Geçen yılbaşında geldi zabıtalar, 'Biz de emir kuluyuz kusura bakma, ceza yazmak zorundayız' dediler, yazdılar cezayı. Yılbaşında çalışmamızın cezasını çektik" diye özetliyor durumunu.

Kapatma tehdidi

Başka bir tekel bayisi sahibi de zabıtaların gece 23.00'den sonra dükkanı açık tuttukları için kestikleri cezalardan şikayetçi: "Çok sıkıntılıyız. 2 gün önce 23.00'ü 5 dakika geçtiği için geldiler 250 YTL ceza kestiler. Bir de bir daha aynı ceza kesilirse süresiz kapatacaklarmış dükkanı. Biz namusumuzla çalışıyoruz, dükkanın önünde alkol aldırmıyoruz, komşularımızla hiçbir sorunuzum yok. Niye bizi bu kadar engelliyorlar anlamıyorum. Biz yasak bir şey mi satıyoruz? İçki satmak suçsa toptan kaldırsınlar."

Yerde hukuka, yukarıda Allah'a güveniyoruz

Keçiören Belediyesi zabıtalarının öldüresiye dövdüğü Metin Şahin'in işlettiği tekel bayisinin önüne geldiğimizde bizi yine belediye zabıtaları karşılıyor. Şahin'in dükkanının camlarına "Şehir eşkıyalarının başı Turgut Altınok, kararmış ampulun arkasına saklanma, gel şeffaf ekranda belediyeciliği tartışalım. Kim mat olursa Ankara'yı terk etmeyen namerttir", "Zulme karşı 222 gün daha savaşacağım. Turgut gidecek, şehir eşkıyalığı bitecek" yazılı pankartlar asılmış.

Zabıtalar bunların indirilmesini istiyor. Metin Şahin'in annesi "Tamam, indireceğiz" diyerek gönderiyor zabıtaları. Oğlunun suçunun 'tekel maddesi satmak' olduğunu söyleyen anne Şahin, zabıtaların oğlunu sıkıştırıp sopalarla dövdüğünü, 'Abi kapatacağım, vurmayın' demesine rağmen vurmaya devam ettiklerini anlatıyor. "Yerde hukuka, yukarıda Allah'a güveniyoruz. Bizim ruhsatımız 01.00'e kadar çalışma izni veriyor, elimizde mahkeme kararları var, tanımıyorlar" diyen anne Şahin, tüm bunlara rağmen hukuka güvendiklerini vurguluyor.

HÜSEYİN HAYATSEVER
RADİKAL - 20.08.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.