Türkiye meydanlarda

Türkiye meydanlarda

Türkiye meydanlardaTürban yasağını kaldırmaya yönelik teklifin oylandığı saatlerde yurt genelindeki gösterilerde AKP ve MHP eleştirildi....

A+A-

Türkiye meydanlardaTürkiye meydanlarda

Türban yasağını kaldırmaya yönelik teklifin oylandığı saatlerde yurt genelindeki gösterilerde AKP ve MHP eleştirildi. Sıhhiye'deki mitingde de 'Hükümet istifa', 'Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak' sloganları atıldı
 
Üniversitelerde türban yasağını kaldırmaya yönelik teklifin TBMM'de oylandığı saatlerde, düzenlemeyi protesto etmek için Sıhhiye Meydanı'nda toplanan, polis kayıtlarına göre yaklaşık 25 bin kişi hükümeti istifaya davet etti.

76 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen "Bağımsızlık ve Laiklik" mitingi saat 12.00'de başladı. Sıhhiye Meydanı'na yürüyüşe geçen kalabalık "Birisi türbancı, birisi urgancı, hesap soracağız", "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Hükümet istifa", "Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak", "Biz de Müslümanız", "Tayyip şaşırma, Menderes'i unutma" sloganları attı.

Kalabalığın Türk bayrakları ile birlikte taşıdığı "Şeriat ortaçağdır", "Türban eken çarşaf biçer", "Bu gece 11. noter açık mı?", "Onlarınki aşk hikayesi: AKP-MHP", "Kadınlar türbanlı, erkekler şalvarlı, sen ne giyeceksin Kasımpaşa imamı?" pankartları dikkat çekti.

Alana kurulan dev ekranda, Başbakan Erdoğan'ın Madrid'te yaptığı ve türbanın siyasi simge sayılsa bile yasaklanamayacağını söylediği konuşma yayınlandı. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan, "Anayasa'yı türbanla örtecekler. Ilımlı islam cumhuriyeti kurmayı hedefliyorlar. 'Mustafa Kemal'i ağlama duvarı yaptınız' diyorlar. Biz, O'ndan ateş almaya gidiyoruz" dedi.

'Senin aklın kirli, yobaz'

Gazeteci Tuncay Özkan da Meclis'te türbanı serbest bırakan Anayasa değişiklik teklifini onaylayanların TCK'nın 309 maddesine göre vatana ihanetten yargılanacaklarını iddia etti. Özkan, "Bunlar yargılanmazsa adam değilim. Savcılara suç duyurusunda bulunuyorum. MHP anti-emperyalist diye yola çıktı. Bu değişiklik Tayyip'te bile görülmedi" diye Özkan şunları söyledi: "Adam, eşinden, komşu kadından korkuyor. Aklı olmayanın dini olur mu? İmam efendi ne diyor; 'Çalışan kadın aldatır'. Hoşt köpek. Seni alçak yobaz. Başları bağladılar, köpekleri saldılar. Kadına laf söyleyen adamın ağzını yırtarım. 'La ilahe illallah'. Dinciliği senden mi öğreneceğim yobaz. Senin aklın kirli yobaz."

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Birgül Ayman Güler de "Türban bir hakaret, esaret simgesidir. Allah'ın emri değil. Bu kafaya göre, türban takan kadın tahrik nesnesidir. Adeta bir şeytandır" diye konuştu.

NOTLAR

'Laikliğe bağlılık' andı içirildi

*Miting öncesi 5 bin polis, TBMM çevresinde geniş önlem aldı.

*Ankara dışından 150 otobüsle 7 bin kişinin mitinge geldiği öğrenildi.

*Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Mustafa Akaydın'ın gönderdiği, türbanı laikliğe karşı başkaldırı olarak niteleyen mesaj büyük alkış aldı.

*YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ve SHP lideri Murat Karayalçın'ın da katıldığı mitingte, kürsüden "Aramızda savcılar da var" açıklamasının yapılması üzerine, "Yargı göreve" sloganı atıldı.

*Sadık Gürbüz ve Faruk Demir'in türküleriyle coşturduğu kalabalığa, Türkiye Gençlik Birliği Genel Sekreteri Osman Yılmaz tarafından "Laikliğe bağlılık" andı içirildi.

*Özkan'ın, 'Naile ana Müslüman değil mi?' sözleriyle kürsüye çıkardığı, Mersinli yaşlı kadın başörtüsünü çıkararak "Yüzüm ak, kahrolsun şeriat" diye bağırdı.

*Konuşmaların ardından mitingin bittiğinin açıklanmasına bir grup tepki gösterdi. TBMM'ye yürümek isteyen grup, Sakarya Caddesi'ne kadar geldi. Polisin engellediği grup, 10. Yıl Marşı'nı okuyarak dağıldı.

*Bir başka grup Meclis'in Egemenlik Parkı girişinde bayraklarla bekledi. Oylamaya katılan CHP'li 12 vekil mitingin dağılışına yetişebildi. Vekillerin etrafını saran grup, CHP'li Nur Serter ve Necla Arat'tan TBMM'ye yürümek için öncülük etmelerini istedi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YILDIZ YAZICIOĞLU TOLGA ŞARDAN Ankara

Her yerde protesto var

*Ankara: Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan DTP İl Kadın Meclisi, Kadın Dayanışma Vakfı, ÖDP'li Kadınlar, Ankaralı Feministler ve Antikapitalist grupları, "Jin, Jiyan, Azadi" ve "İnançlara değil savaşlara karşıyız" sloganları attı.

*İzmir: Alevi Baktaşi ve Yöre Dernekleri Platformu ile Kamu Emekçileri Sendikası'nın Konak'ta eski Sümerbank önünde düzenlediği 'Türbana hayır ' mitingine, yağmura rağmen yaklaşık bin kişi katıldı.

*Muğla: Milas'ta Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen türban karşıtı 'Karanlığa Hayır Yürüyüş ve Mitingi'neyağmura rağmen yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

*Sinop: Uğur Mumcu Meydanı'nda CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği ve KESK'in düzenlediği mitinge yaklaşık 1500 kişi katıldı.

*Çorum: KESK tarafından Hürriyet Parkı'nda düzenlenen mitinge yaklaşık 200 kişi katıldı. Mitingde AKP hükümeti ve MHP'yi protesto eden sloganlar atıldı.

*Antalya: Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şubesi 50 kişilik grupla 'Türbana Hayır' eylemi düzenledi.

*Denizli: Sivil Halk İnsiyatifi'nin Delikliçınar Meydanı'nda yapılan protesto eyleminde çoğunluğu kadın yaklaşık 300 kişi, 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganları attı.

*Giresun: Atapark'ta toplanan yaklaşık 100 kişi 'Türkiye laiktir laik kalacak', 'Tayyip türbanı Bahçeli'nin başına tak' şeklinde sloganlar attı. Protestoya, başörtülü kadınların da destek verdiği görüldü.

*Kırklareli: Yaklaşık 300 kişi yaptıkları yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı önünde toplandı.

DHA - MİLLİYET - 10 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.