Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS)

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS)

08 Temmuz 1965’te kurulmuş, 12 Mart 1971 faşist darbesiyle kapatılmıştır.

A+A-
Eğitim emekçilerinin; Encümen-i Muallimin’den bu yana aralıksız süren örgütlü mücadelesinin önemli kilometre taşlarından birisidi.
TÖS;
Eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesindeki ilk sendika olması nedeniyle ayrı bir yere sahiptir. Bu nedenle, Türkiye eğitim tarihinde önemli bir sayfada yerini almıştır.
TÖS;
Eğitimin evrensel insan hakkı, öğretmenliğin nitelikli meslek olduğunu topluma duyuran, her kademe eğitim kurumlarında nitelikli egitim/ öğretimi düzenli tartışma konusu yapabilen güçlü örgütümüzdü…
TÖS;
4-8 Eylül 1968'te Ankara'da Devrimci Eğitim Şurası düzenledi. Öğretmenlerin yanı sıra yazarlar, bilim adamları, üniversite öğretim elemanlarının da katıldığı bu toplantılarda; eğitim ve eğitimle bağlantılı ülkenin birçok sorunu konusunda bildiriler sunuldu, çözüm yolları önerildi.
TÖS;
15 Şubat 1969’da Büyük Eğitim Yürüyüşü düzenledi.
TÖS;
Devrimci öğretmen hareketinin örgütüydü. 15 Aralık 1969’da Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) öncülüğünde örgütlenen Büyük Öğretmen Boykotu, 15-18 Aralık 1969 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Büyük Öğretmen Boykotu, eğitim emekçilerinin demokratik mücadeleye getirdikleri katkı açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.
TÖS;
Sendikalı sendikasız tüm eğitim çalışanlarını kucaklamıştı. 1969'daki bu 4 günlük greve (boykot) üye sayısından fazla öğretmen katılmıştı. Zira; 1969 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan 160 bin civarında öğretmenden, 109-110 bininin greve/boykota katılmış olması, eylemin örgütleniş ve hayata geçiriliş aşamalarının ne kadar başarılı bir şekilde yürütüldüğünü göstermektedir. (TÖS’ün üye sayısı, 80 bin civarındadır.)
Büyük Öğretmen Boykotu; kamu emekçilerinin toplu sözleşmeli ve grevli sendika talebinin ortaya çıkmasında önemli bir yere sahiptir.
Bilimsel, halktan yana ve demokratik bir eğitimi, sömürüsüz bir toplum düzenini savunan öğretmenlerin geçmişte verdikleri ödünsüz mücadeleler, geleceğimizi aydınlatmak açısından önem taşımaktadır.

A.E. Pekşen

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.