Türkiye Sivas'ı unutmadı!

Türkiye Sivas'ı unutmadı!

Türkiye Sivas'ı unutmadı! Ülkenin dört bir yanında on binlerce kişi, katliamı ve arkasındaki zihniyeti bir kez daha lanetledi. Gerçek...

A+A-

Türkiye Sivas'ı unutmadı! Türkiye Sivas'ı unutmadı!

Ülkenin dört bir yanında on binlerce kişi, katliamı ve arkasındaki zihniyeti bir kez daha lanetledi. Gerçek sorumluların ortaya çıkarılması istendi

15 yıl önce Sivas’ta 35 kişinin diri diri yakıldığı Madımak Oteli’ne akın eden 50 bin kişi tek ses tek yürek oldu. Yıllardır acıları dinmeyen aileler göz yaşları dökerken, sazlar çalındı, ağıtlar yakıldı. Madımak önünde katliamın aydınlatılması talebi ortaklaşırken devletin Alevilerden özür dilemesi ve Madımak’ın müze yapılması talebi Sivas’tan Ankara’ya iletildi.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ın Madımak Oteli’nde katledilenlerin ölümlerinin 15. yılında Sivas’ta düzenlenen anma etkinliğinde yurt dışından ve Türkiye’nin pek çok yerinden gelen on binlerce kişi bir araya geldi. Büyük mitinge için sabah saatlerinde hayatını kaybedenlerin aileleri, Alevi dernekleri, çeşitli siyasi partiler ile kitle örgütleri anma yürüyüşünün yapılacağı Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Tanıtma Vakfı önünde bir araya geldi.

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ve milletvekilleri Şerafettin Halis, İbrahim Binici, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, sanatçı Zeynep Tanbay, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, sanatçılar Suavi, Mazlum Çimen’in aralarında bulunduğu kitle “Madımak müze olacak”, “Katiller halka hesap verecek”, “2 Temmuz’u unutmadık, unutmayacağız” dövizleri taşıyarak Madımak Oteli’ne kadar yürüdü.

Siyah çelenk bırakıldı

Otel önüne gelen kitle, buraya siyah çelenk ve karanfiller bıraktı. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarından bir kişi fenalık geçirdi. “Acıları balla yedik, yanan nefeslerle Sivaslılar sizleri özler, sönmeyen nefeslerle” yazılı beyaz bir kukla bırakılan otelin giriş katına yapılan lokantanın camları ise bir grup tarafından kırılmak istenince kısa süreli gerginlik yaşandı. Bölge polis tarafından ablukaya alınırken alanın etrafında keskin nişancılar ve özel harekat timleri konuşlandırıldı.

Hesap verildiği zaman

Tertip komitesi adına konuşan tertip komitesi başkanı KESK Dönem Sözcüsü Önder Doğan, katliamın aydınlatılmadığından Türkiye’nin hâlâ benzer olayları yaşadığını belirterek “Sivas’ı unuttuğumuz için Gazi’yi yaşadık. Bunlara sessiz kaldığımız için linç furyaları başladı. Tuzla tersanelerinde işçilerin ölmemeleri için, Kürt sorununun silahsız çözümü için buradayız. Aleviler ve Kürtlerin kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için buradayız. Türkiye’nin Büyük Ortadoğu Projesi batağına düşmemesi için buradayız. 15 yıl önce de buradaydık. Şimdi yine buradayız” diye konuştu. Katliamın gerçek sorumlularının halka hesap vermediğini belirten Doğan, bu hesap verildiği zaman Sivas’ın kardeşliğin şehri olacağını kaydetti.

Et kokusundan kurtulmalı

Katliamda hayatını kaybeden aileler adına konuşan Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin, “Doğduğumuz bu toprakları uğrunda ölecek kadar çok seviyoruz. Eşlerimizi, kardeşlerimizi bu şehirde türkü söylemeleri için, Pir’ine sahip çıksın diye gönderdik. Artık Sivas, bu isten, et kokusundan kurtulmalıdır. Türkü söylemek, semah dönmek hiç kimseye zarar getirmez. Bu otel ibret olsun diye müze yapılmalıdır” derken her şeye rağmen kin tutmayacaklarını kaydetti. Daha sonra Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda Madımak’ın halen müze olmamasının Türkiye için bir utanç kaynağı olduğu ve et lokantasının kapatılarak burasının müze yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca CHP? Genel Başkanı Deniz Baykal’ın mitinge katılmamsı kınandı.

Birlikte mücadele

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna konuşmasında Kürtlerin ve Alevilerin aynı kaderi paylaştığını, bunun için birlikte mücadele etmeleri gerektiğini söyledi. Ayna, “Katilleri iyi tanırsak onlardan da hesap sorabiliriz” dedi.

Yaşanan katliamların gerçek sorumlularını yargılanıncaya ve Türkiye’nin gerçekten laik bir ülke oluncaya kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirten EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Türkiye’de birlik sağlanmadığı sürece bu tür katliamların devam edeceğini belirtti. Demokratik güçlerin birlikte mücadele ederek bu tür katliamların sorumlularını ortaya çıkarabileceğinin belirten Tüzel, “Birleşmeliyiz ki Sivaslar, Çorumlar, Susurluk, Şemdinli olmasın” dedi.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da, Madımak’ın müze yapılması gerektiğine vurgu yaparak, ortak mücadele çağrısında bulundu.

Türkiye Barış Meclisi Üyesi Yıldız İmrek, devletin Alevilerden ve bu halktan özür dilemesi gerektiğini söyledi. (Sivas/EVRENSEL)

Notlar.... Notlar....

* Yürüyüşte Sivas’ta hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve bağlamalar taşındı.

* Bazı katılımcılar Hacıbektaş Veli’nin fotoğraflarının bulunduğu rozetler taktı.

* Kitle Madımak Oteli’nin önüne geldiğinde göz yaşlarını tutamayanlar oldu. Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Nurcan Şahin’in annesi Fadime Şahin otelin önünde fenalaştı.

* Sivas’ın dört bir yanına mobesse kameraları yerleştirildi. Daha önce kamera ile izlenmeyen Sivas dün ilk defa kameralarla izlendi.

Türkiye’nin dört bir yanında katliam kınandı

Sivas Katliamı, Türkiye’nin birçok yerinde yapılan basın açıklamaları ve anma etkinlikleri ile lanetlendi. Anmalarda yapılan konuşmalarda, katliamın yaralarının sarılmadığı ifade edilirken, asıl sorumluların kamuoyuna açıklanması ve adaletin yerini bulması istendi.

Bezirci mezarı başında anıldı

Madımak Oteli’nde katledilen Asım Bezirci’nin Zincirlikuyu’daki mezarı başında yapılan anmada katliamın sorumlularının hala yargılanmadığına dikkat çekildi. Anma da konuşan Refika Bezirci, Asım Bezirci’nin kendileri gibi düşünmeyenlere yaşama hakkı tanımayanlar tarafından organize bir şekilde katledildiğini ifade ederek katillerin hala yargılanmadığına dikkat çekti.

Bezirci, 15 yıldır taleplerimize çağrılarımıza kulak tıkayan yetkililer Madımak otelinin müze yapılması talebine olumlu bir yanıt vermelidirler’’ dedi.

Binlerce kişi yürüdü

İstanbul Okmeydanı’nda önceki akşam ellerinde Sivas’ta katledilenlerin fotoğraflarını taşıyan yaklaşık bin kişi, alkış ve sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından Dikilitaş Parkı’nda bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başlayan etkinliğin ardından yapılan konuşmada, Sivas’ta insanlık tarihinin en utanç verici katliamlarından biri yaşandığı ifade edilerek “Onlar Türkiye’nin aydınlarının, emekçilerinin seslerini kısmak, bilinçlerini kapatmak, kardeş kavgasını körüklemek için yakıldılar” denildi.

Yangın hâlâ sürüyor

Önceki akşam Ankara Keçiören’de düzenlenen anmayı ise Pir Sultan Abdal Derneği, Eğitim Sen 3 No’lu Şube, Ovacık-Der, CHP, DTP, EMEP, ÖDP, SDP, Keçiören Dayanışma Evi ve Keçiören Halkevi üyeleri bir araya gelerek düzenledi. Katliamı lanetlemek için Danışment’te toplanan yüzlerce kişi, Özgürlük Sokak Pazar Meydanı’na yürüdü. Sivas’ta öldürülenler adına yapılan saygı duruşundan sonra konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Sekreteri Hasan Yaz, “Yangın daha bitmedi. Bugün Madımak Oteli’ne et lokantası açanlar yangını sürdürüyorlar” dedi.

Aydınlara büyük görev düşüyor

Güzeltepe’de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin yaptığı etkinliğe ise, Sivas Katliamı’ndan sağ kurtulan yazar Aydoğan Yavaşlı konuşmacı olarak katıldı. İzmir Güzeltepe Mahallesindeki ev kadınlarının ve halkın ilgiyle izlediği etkinlikte konuşan Yavaşlı, Sivas’ın halen kanayan bir yara olarak toplumun belleğinde durduğunu söyledi. Yavaşlı, “Bu ülkenin aydınları ve yazarlarına daha fazla görev düşüyor. Aydınlanmanın, ilerlemenin, demokrasi ve gerçek laikliğin yolunu açmak gerekiyor. Bunun için aydın ve yazarlar yanacaksa eğer bu bedelleri de ödemeyi bilmeliyiz” dedi.

Ayrıca Güzeltepe’de bulunan Uğur Mumcu parkında akşam saatlerinde toplanan yaklaşık 150 kişi ellerinde meşalelerle yürüyüş yaptı. Güzeltepe Halkevi önüne kadar yürüyüş düzenlendi. Eylem sokakta yapılan sinevizyon gösteriminin ardından müzik dinletisi ile sona erdi.

Sivas katliamının 15. yıldönümü nedeniyle İzmir Buca Kuruçeşme’de de meşaleli yürüyüş düzenlendi. Akşam saat 21.00’de Hacı Bektaş Veli Kültür Kültür Dayanışma Derneği önünde toplanan 150 kişilik grup sloganlarla Buca-koop meydanına yürüdü. Eyleme, EMEP, DTP, SDP, ÖDP, ESP, ÖVDER ve Eğitim-Sen 5 No’lu Şube katıldı. (HABER MERKEZİ)

Malatya: Malatya’da Pir Sultan Abdal Kültür ve Sanat Derneği (PSAKD) Şubesi öncülüğünde, Cemal Gürsel Mezarlığı önünde KESK, Tek Gıda-İş, İHD, DTP, EMEP, ÖDP, SHP ve ESP temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi Sivas’ta katledilenleri andı.

Kocaeli: Emek Partisi Esentepe Temsilciliği Derince Esentepe Gençlik Kıraathanesi’nde anma düzenledi.

Mersin: Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, Mersin Taşbina önünde basın açıklaması yaptı.

İskenderun: İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu tarafından dün yapılan basın açıklamasında da Sivas Katliamı lanetlendi.

Şanlıurfa: Şanlıurfa Demokrasi Platformu, Sarayönü Postanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Elazığ: Elazığ’da sendika, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 200 kişi Hozat Garajı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında “Sivas şehitleri ölümsüzdür” sloganı atılırken katliamın lanetlendiği dile getirildi.

Zonguldak: Zonguldak Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla yaklaşık 200 kişinin katılımıyla yapılan anmada da Sivas Katliamı’nın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması istendi.

EVRENSEL - 3 Temmuz 2008

ON BİNLER KATLİAMIN HESABINI SORDU
 
Madımak Oteli’ne 2 Temmuz 1993’teki saldırıda aralarında yazarların da bulunduğu yaşamını yitiren 35 kişi için düzenlenen anma törene için yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Madımak Oteli’nde katledilenlerin ölümlerinin 15. yılında Sivas’ta anma etkinliği düzenlendi. Sivas’ta sabah erken saatlerden itibaren Türkiye’nin pek çok yerinden, yaşamını yitirenlerin aileleri, Alevi dernekleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri anma yürüyüşünün yapılacağı Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Tanıtma Vakfı önünde bir araya geldi. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ve milletvekilleri Şerafettin Halis, İbrahim Binici, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, sanatçılar Suavi, Mazlum Çimen’in aralarında bulunduğu 30 bin kişi Madımak Otel’ine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Sivas’ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yanı sıra “Bu kaçıncı ölmem hain, Pir Sultan ölür ölür dirilir”, “Pir Sultanlar Ölmez binler yetişir”, “Madımak müze olsun”, “Katiller halka hesap verecek”, “Sivas ve 19 Aralık’ta diri diri yakanlar şimdi işbirliği yapıyor” pankartları açılırken, sık sık “Pir Sultanlar ölmez binler yeşerir”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Madımak müze olsun”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Madımak Otel’in önünde bir anma töreni düzenlendi.

“GÖZLERİMİZ GÜNAY’I ARADI”

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeleriyle ilçe başkanları Sivas katliamının 15. yılı dolayısıyla Madımak Otel’in önünde saygı duruşunda bulunarak yanan otele karanfil bıraktı. Ardından bir açıklama yapan Tekin, Sivas’a gelerek anma etkinliklerine katılmak isteyenlerin engellendiğini bildirerek, “Bugün Sivas’a girmekte zorlanan yüzlerce insan var. Her yer polis kuşatması altında. Bugün alınan önemler, keşke 15 yıl önce de alınsaydı. İnsanlarımızın diri diri yakılması da engellenmiş olurdu” dedi.

Tekin, Sivas katliamının bir insanlık suçu olduğunu söyleyerek, katliamı, gelecek kuşakların böyle anacağını belirtti. Tekin şunları söyledi: “Sivas katliamının yaşandığı yıllarda, mevcut hükümeti kıyasıya eleştiren dönemin Ertuğrul Günay’ı bugün bakanlık koltuğunda oturuyor. Gözlerimiz sayın Günay’ı aradı. Ama kendisini göremedik. Dün katliamı ve hükümeti eleştirirken, bugün nedense sessizliğe gömüldü. Ya dünkü tavrı yanlıştı ya da bugün durduğu yer yanlış. Kültür Bakanı olarak Madımak’ın müze yapılması istemine kulaklarını tıkıyor. Ancak o kulağını tıkasa da tarih bunu not ediyor.”

SİVAS’TA YİTENLER İÇİN ADANA’DA SERGİ
   
2 Temmuz 1993’te Madımak’ta katledilen aydın, sanatçı ve yazarlar, 15’inci ölüm yıldönümlerinde Adana’da açılan sergiyle anıldı. Adana 2 Temmuz 93 Platformu, Sivas Katliamı’nın 15’inci yıldönümü nedeniyle, Madımak’ta yaşamını yitirenlerin fotoğralarından oluşan sergiyi Adana Büyükşehir Belediye Tiyatro’su Fuaye Salonu’nda açtı. Yaşamlarını kaybedenlerin resimlerinden ve dönemin foğtoraflarından oluşan sergiyi sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ziyaret ederken, açılışta kısa bir konuşma yapan Adana Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Metin Çelik, 2 Temmuz’un Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirtti. Çelik, “Ne yazık ki Türkiye’de her an böylesi katliamların yaşanabileceği bir potansiyel var. Siyasal ve sosyal yaşamı pekiştirmeye dair hiçbir çaba yok. 2 Temmuz’u unutamak isteyenler var ama biz unutmadık ve bu akşam saat 22.00’de oraya gidip şehitlerimizi anacağız” diye konuştu. Konuşmaların ardından katliamda yaşamını yitirenler için açılan anı defterine katılımcılar, duygularını yazdı.DİHA

BİRGÜN - 3 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.