Türkiye'de bir sol geleneği: Birleşmeden bölünmek

Türkiye'de bir sol geleneği: Birleşmeden bölünmek

Türkiye'de bir sol geleneği: Birleşmeden bölünmek ANKARA - Sol muhalefeti kucaklayacak çatı partisi projesi daha oluşmadan görüş...

A+A-

Türkiye'de bir sol geleneği: Birleşmeden bölünmek Türkiye'de bir sol geleneği: Birleşmeden bölünmek

ANKARA - Sol muhalefeti kucaklayacak çatı partisi projesi daha oluşmadan görüş farklılıkları başladı. Çatısı altına DTP, EMEP, SDP ve ÖDP'yi alması beklenen partide şimdiden, yönetim ile ilgili tartışmalar sertleşti. Projeye karşı çıkan bazı DTP'liler, 'çatı partisi' yerine yeni parti kurma çalışmalarına hız verilmesini istiyor.

DTP, ÖDP, EMEP ve SDP'nin katılımıyla oluşturmaya çalışılan 'çatı partisi' DTP'de görüş ayrılığına neden oldu. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal gibi bazı DTP'lilerin desteklediği daha kapsayıcı bir parti fikri, DTP yönetiminde tartışma yarattı.

Yeni parti istiyorlar

Bazı milletvekilleri, böyle kapsayıcı bir partinin fanteziden ileri gidemeyeceğini ve aynı çatı altında ortak bir çalışma sürdürülmesinin mümkün olamayacağı görüşünü ifade ediyor. Benzeri görüşler diğer partilerde de telaffuz ediliyor. Çatı projesine soğuk bakan milletvekilleri, bunun yerine enerjilerinin kapatma davasına karşı yeni parti kurma çalışmalarına verilmesini istiyor.

Avrupa örneği anlatıldı

DTP içerisinde bir grup da çatı partisinin devamının zorluğuna dikkat çekerek, son genel seçimde seçim ittifakında bile zorlandıklarını ifade ediyor. Parti üyeleri arasındaki kafa karışıklığı ve kaygıları gidermek amacıyla DTP yönetimi, dün Parti Genel Merkezi'nde geniş kapsamlı bir toplantı yaptı. Bazı milletvekilleri ve MYK üyeleri ile parti kurmaylarının katıldığı toplantıda, Almanya'dan gelen akademisyen Murat Çakır, DTP'lilere Avrupa'da çatı partisi örneklerini anlattı.

Öte yandan çatı partisinin yerel seçimlere yetişmesi için projeye hız verileceği belirtildi. Bunun için çatı altında toplanan gruplar ve partilerin temsilcileri komisyonlar oluşturacak.

RADİKAL - 20 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.