Türkiyedeki Alevi Kurumları

Türkiyedeki Alevi Kurumları

Türkiyedeki Alevi Kurumları   AKP'li Reha Çamuroğlu'nun vereceği alevi iftarı ile ilgili temsil tartışmaları sürüyor....

A+A-

Türkiyedeki Alevi Kurumları  Türkiyedeki Alevi Kurumları 
 
AKP'li Reha Çamuroğlu'nun vereceği alevi iftarı ile ilgili temsil tartışmaları sürüyor. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneğinin verilerine göre alevi kurum ve kuruluşları.
 
Kaç Alevi Kurumu Var

- AKP'li Reha Çamuroğlu 200 Alevi Kurumunu iftara davet edeceklerini yazdı. Arkasından gazeteler 200 Alevi Kurumunun iftara davet edildiği haberlerini geçti.

- Taha Akyol Milliyet'teki köşesinde Cem Vakfı'nın protokol listesinde 600 Alevi Derneği var diye yazdı.

Peki kaç Alevi Kurumu var ?

Hubyar Haber Merkezi olarak araştırdık. Çalışmamızda Alevi Kamuoyunu yakından tanıyan Ali KENANOĞLU' ndan faydalandık.

Kaynak Kişiler ; Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, Alevi Dernekleri Federasyonu Yürütme Kurulu üyesi Metin Tarhan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, ve Cemevleri Birliği Federasyonu çalışmalarında yer almış bulunan Baki Güngör ile görüşülerek hazırlanmıştır.

Alevi Kurumu Tanımı ; b> Alevi – Bektaşi ismiyle veya Alevi Yol önderlerinin ismiyle kurulmuş olan, tüzüklerinde ve fili çalışmalarında Alevilikle ilgili gündemleri bulunan, Alevilikle ilgili konuları çalışma amaçları olarak belirleyen ve filen bu faliyetler içerisinde yer alan kurumları Alevi Kurumu (örgütü) olarak tanımlıyoruz.

I – Federasyonlar

a- Alevi Bektaşi Federasyonu; merkezi Ankara' da bulunan bu Federasyona Hacı Bektaş Veli Dernekleri ve Pir Sultan Abdal Dernekleri gibi çok şubeli kurumlar ile Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Yalıncak Sultan Derneği, Çamşıhı Hüseyin Abdal Derneği gibi bölgesel ve Ocaksal etkinliği güçlü olan derneklerle birlikte toplam 148 dernek bağlı bulunmaktadır. (şubeler dahil) Ayrıca 30 şubeli Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı bu federasyonla işbirliği içerisinde çalışmaktadır.

b- Alevi Vakıfları Federasyonu; Merkezi İstanbul' da bulunan bu Federasyonda başta çok şubeli etkin Cem Vakfı olmak üzere, özellikle İstanbul' da etkin olan Vakıflarımız bu federasyon bünyesinde yer almaktadır. Alevi Vakıflar Federasyonu'nun bünyesinde (şubelerle birlikte) toplan 54 vakıf bulunmaktadır.

c- Alevi Dernekleri Federasyonu ; Merkezi İstanbul' da olacak olan ve henüz kuruluşu tamamlanmayan, ama kurulacağı deklare edilen Federasyon, özellikle İstanbul' da bulunan Karacaahmet, Garip Dede, Erikli Baba gibi kitleselliği olan dergah yapılaşmalarının içerisinde bulunduğu bir federasyon olacak. Bu federasyona bağlanmak için müracaat eden dernek sayısı 20 kurum olarak açıklanmaktadır. (Şubeler dahil)

d- Cemevleri Birliği Federasyonu ; İzmir' Samet Dede Türbesi Cemevi Yaptırma Derneği'nin başını çektiği Federasyon kuruluş çalışmalarını sürdürmektedir. Kurulacağı deklare edilmiştir. 7 derneğin bu federasyon içerisinde yer aldığı bildirilmektedir.

II- Bağımsız Alevi Kurumları ;

Hiçbir Federasyona bağlı olmayan bağımsız Alevi kurumlarının en büyüğü 30 şubesi ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı' dır. Alevi Bektaşi Federasyonu ile birlikte çalışan ve her dönemde bir veya birkaç yöneticisini bu Federasyona yönetici olarak vermektedir.

Bu vakfın dışında İstanbul' da Şahkulu, Malatya' da Hacıbektaş Derneği , Ehlibeyt Vakfı gibi bağımsız kurumların da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı haricinde sayılarının 20 civarında olduğu bilinmektedir.

Böylecene Türkiye' de toplam Alevi Kurumu sayısının 148+54+20+7+30+20 = 279 olduğu görülmektedir.

Bilgi : Alevi köyleri ve köylüleri tarafından kurulmuş bulunan Köy ve diğer yöre Derneklerini gerek amaçları, gerekse fiili çalışma konuları bakımından Alevi Kurumu olarak kabul etmek mümkün değildir. Zaten Köy Dernekleri'nin de Alevi Kurumu oldukları iddiası bulunmamaktadır.

Hubyar.org
Hubyar Haber Merkezi
Özel araştırması
08 Ocak 2008

http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=149544

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.