Türkiye'ye 'din hanesi' uyarısı geliyor

Türkiye'ye 'din hanesi' uyarısı geliyor

Türkiye'ye 'din hanesi' uyarısı geliyorNüfus cüzdanının din hanesine “Alevi” yazılması istemiyle açtığı...

A+A-

Türkiye'ye 'din hanesi' uyarısı geliyorTürkiye'ye 'din hanesi' uyarısı geliyor

Nüfus cüzdanının din hanesine “Alevi” yazılması istemiyle açtığı dava reddedilince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuran ve Türkiye’yi nüfus cüzdanlarındaki din hanesi nedeniyle mahkûm ettiren Sinan Işık, AİHM kararının geçen sürede uygulanmadığını belirterek, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne başvurdu.

AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle yükümlü olan komite, Türkiye’yi nüfus cüzdanlarından din hanesini kaldırması için uyaracak. Türkiye, komitenin talebini yerine getirmezse, Avrupa Konseyi’nden atılmaya kadar uzanan yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.

Işık’ın, din hanesine “İslam” yerine “Alevi” ibaresini koydurma talebi üzerine mahkemenin görüş istediği Diyanet İşleri Başkanlığı, “Aleviliğin bir din değil mezhep” olduğunu belirtti. Mahkeme de Işık’ın başvurusunu reddetti. Yargıtay’dan da aynı sonuç çıkınca Işık, 2005’te AİHM’ye başvurdu. AİHM, nüfus cüzdanlarında “din” hanesinin bulunmasının başlı başına insan hakları ihlali olduğuna ve devletin bu konuda tarafsız olması gerektiğine hükmetti. Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen de karar için, “Karar bağlayıcı. Bu davada, kararın uygulanması için Türkiye’nin yasasını değiştirerek nüfus cüzdanlarından din hanesini kaldırması gerekecek” demiş.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU / Ankara - Milliyet - 30 Kasım 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.