Türkiyeye laik demeyin lütfen

Türkiyeye laik demeyin lütfen

Türkiye’ye ’laik’ demeyin lütfen ABD’li ’çok önemli’ bir kaynak, AKP’den ABD yönetimine, Türkiye...

A+A-

Türkiye’ye ’laik’ demeyin lütfenTürkiye’ye ’laik’ demeyin lütfen

ABD’li ’çok önemli’ bir kaynak, AKP’den ABD yönetimine, Türkiye ile ilgili açıklamalarda ’laik’ ifadesinin ’kullanılmaması’ yolunda talep geldiğini iddia etti. Bush da, Gül’ün ziyaretinde bu ricaya uydu.

AKP’nin, ABD’den, Türkiye’den söz ederken ’laik demokrasi’ ifadesi yerine ’demokrasi’ sözcüğünü tercih etmesini istediği öğrenildi. Hürriyet’e konuşan ABD’li ’güvenilir’ bir kaynak, konuyu ’önemli’ bir ABD yetkilisi ile yaptığı görüşme sırasında öğrendiğini söyledi. Bu kaynağın aktardığına göre, Amerikalı yetkili, AKP Hükümeti’nin, ’laik demokrasi’ ifadesinin Washington tarafından vurgulanmasından ’rahatsız olduğunu’ belirtti.

AB YOLUNDAYIZ, GEREK YOK

Yine aynı ABD yetkilisine göre, AKP’nin neden rahatsız olduğu Washington’a şu şekilde aktarıldı: ’Siz Avrupa ülkelerinden söz ettiğinizde demokrasi ve demokratik gibi sözcüklere vurgu yapıyorsunuz. Bu doğru ve güzeldir. Türkiye de AB ile tam üyelik müzakeresi yapan bir ülkedir. Türkiye’ye gelince neden -laik- eklemesine gerek duyuyorsunuz? Biz bir demokrasiyiz ve demokratik bir ülkeyiz." Hürriyet’e konuşan kaynak, Amerikalı yetkilinin kimliğini belirtmedi, sadece ’önemli’ demekle yetindi.

’KASIT ARANMASIN’ DENMİŞTİ

Gerçekten de, ABD Başkanı George W. Bush, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile son görüşmesi çerçevesinde yaptığı açıklamalarda, ’laik’ tanımlamasını kullanmadı. Hürriyet’in o günlerde bu nüansı sorduğu üst-düzeyli bir ABD yetkilisi, durumu, "Başkan Bush Türkiye uzmanı değil. 191 ülke ile ilgili açıklamalar yapıyor. Burada kasıt aramak büyük hata olur" demişti.
 
Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON
HÜRRİYET - 30 Ocak 2008 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.