Türkiye'ye Sol Gerek

Türkiye'ye Sol Gerek

Türkiye'ye Sol GerekNECDET SARAÇ / BİRGÜN    ‘Ne darbe ne şeriat’ diyen Prof. Türkan Saylan’ın hem...

A+A-

Türkiye'ye Sol GerekTürkiye'ye Sol Gerek

NECDET SARAÇ / BİRGÜN
   
‘Ne darbe ne şeriat’ diyen Prof. Türkan Saylan’ın hem de hukuk adına Veli Küçük gibi ‘faili meçhul cinayetlerle’ adı özdeşleşen kişilerle aynı iddianamede anılmaması için Türkiye’ye sol gerek!

Adı 1978 Balgat, Bahçelievler ve Maraş katliamları ile bütünleşen bir kişinin ‘ulusal kahraman’ ilan edilecek aşamaya gelmemesi için Türkiye’ye sol gerek!

12 Mart, 12 Eylül gibi darbeleri yapmış olmasına rağmen, sanki bunlar olmamış gibi, özeleştiri yapmadan herkese demokrasi dersi vermeye kalkan bir Genelkurmay Başkanı olmaması için Türkiye’ye sol gerek!

12 Eylül generalleri orta yerde durur iken, palavradan darbe karşıtı söylemler gerçekleştirmek yerine, 27 yıldır kaldırılmayan geçici 15. Maddenin kaldırılabileceğini ve generallerin de yargılanabileceğini göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

Bugüne kadar işlenmiş bütün siyasi cinayetlerin ve katliamların ‘faili meçhul cinayet’ olmaktan çıkarak ‘faili belli’ olmasının mümkün olduğunu göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

‘Baba beni okula gönder’ kampanyaları yerine ‘Deniz Feneri’ başta olmak üzere yüzlerce yolsuzluk dosyasının nasıl deşifre edileceğinin ve yolsuzluk yapan bütün kurum ve kişilerin nasıl cezalandırılacağını görmek için Türkiye’ye sol gerek!

Daha 25 yıl önce ‘Kürt ismi kırt kart seslerinden türemiştir’ diyerek bunları yıllarca savunanların arkasından da sanki bu tezi kendileri üretmemiş gibi Kürt meselesinde ahkam kesmemeleri için Türkiye’ye sol gerek!

Türkiye sınırları içinde yaşayan Kürtlerin temsilcileri parlamentoda iken, onlarla tokalaşmayıp, çözüm için onlarla oturup konuşma yerine, gerçeklerden kaçarak uçakla binlerce mil yapıp Bağdat ve Kerkük’te yaşayan Kürt yöneticilerle konuşmak ve ‘çözümü dışarıda aramamak’ için Türkiye’ye sol gerek!

Türkiye’de farklı kimliklerin, kültürlerin ve inançların olduğunu kabul etmenin, ayrışmayı değil, daha sağlıklı ve eşit koşullarda yan yana yaşamayı sağlayacağını göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

12 Eylül hukukunun yarattığı Anayasası’nın ve en önemlisi onun ruhunun ortadan kaldırılabilmesi ve demokratik, laik bir Türkiye’nin önünün açılabilmesi için Türkiye’ye sol gerek! Seçim sisteminin ve siyasi partiler yasasının değiştirilebilmesi için Türkiye’ye sol gerek!

Yasama, yürütme ve yargı arasında güçler ayrılığının ve bağımsızlığının uygulanabilir olduğunu göstermek, başı sıkışanın yasal olmayan mecralar yerine yasalara sığındığı, yargıcının vereceği kararın hukuki olacağını, emniyet güçlerine de güvenilebileceğini göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

İşçilerin, emekçilerin taleplerine çözüm bulabilmek, halktan yana bir ekonomik program  için Türkiye’ye sol gerek!

Eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında yaşanan tahribatları gidermek, bu alanlarda halktan yana alternatif politikalar üretmek, yoksulluğu ortadan kaldırmak için Türkiye’ye sol gerek!

Diyanet işleri Başkanlığı, Kuran Kursları, zorunlu din dersleri gibi resmi politikalarla toplumun dokusunu değiştiren, siyasal İslam lehine toplumu muhafazakarlaştıran ve farklılıkları ortadan kaldıran politikaları değiştirebilmek için Türkiye’ye sol gerek!

Kendisine benzemeyeni, kendisi gibi inanmayanı, kendisi gibi kültürel özellikleri olmayanı dışlayarak, çoğunluk avantajını da kullanarak baskı altına alarak kültürel, inançsal ve etnik alanlarda tek tipliği yaratan politikalara karşı ırkçılığın ve ayrımcılığın cezalandırılabilir olduğunu göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

Eğitim, sağlık ve enerji gibi alanlarında özelleştirme yapılmadan da kamu yararına adım atılacağını göstermek, madenlerin, limanların ve tarımın Türkiye için yararlı kulanılabileceğini göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

NATO’ya karşı sahte çıkışlar yerine ‘6. Filo’dan kurtulmanın’ mümkün olduğunu göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

Üniversitelerin kurumsal olarak özerk, eğitim olarak özgür olabileceğini gösterebilmek için Türkiye’ye sol gerek!

Diyanete ve savunmaya milyar dolar ayrılmadığında dinin elden gitmediğini, ülkenin işgal edilmediğini, tersine buralara ayrılan devasa bütçelerin eğitimde kullanılarak, eğitim seferberliği ile Türkiye’nin uluslararası standarlarda başarı hanesinin nasıl yükselebileceğini göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

Kürt, Alevi, Ermeni, MGK, Ordu, Diyanet, YÖK, Kıbrıs, AB gibi konularda bugüne kadarki statükocu anlayışların değişmesi için yapılan tartışmaların, ülkeyi bölmeyeceğinin, ülkenin dış mihraklara peşkeş çekilmeyeceğinin görülebilmesi için Türkiye’ye sol gerek!

Farklı inançlara, örneğin Alevilere eşit yurttaşlık hakkı tanımanın, Alevilere yönelik ayrımcı ve önyargılı yaklaşımları ortadan kaldırmanın ayrılığı değil, birliği geliştirdiğini görmek için Türkiye’ye sol gerek!

Cemevlerini aynen, Cami, Kilise, Havra, Sinagog, Mescit gibi bir inanç merkezi olarak kabul edilmesinin, sorun yaratıcı değil, sorun çözücü olduğunu göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

Maraş veya Madımak katliamları gibi Türkiye’nin ayıbı olan katliamları teşhir etmenin, bu tür katliamlar bir kez daha olmasın diye müzeler açmanın, belgeseller yapmanın, broşürler çıkarmanın ayrılıkları ve düşmanlıkları körüklemek yerine toplumda utanma duygusunu artırarak, toplumsal vicdanı yeniden ayakları üzerine oturtabilmesi için Türkiye’ye sol gerek!

Cemaate ve dayıya ihtiyaç hissetmeden okuyabilen ve yeteneğiyle iş bulabilen, kariyer yapabilen, sorgulayan ama aynı zamanda da uygulayabilen bir gençliğin olduğunu göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

Dayanışmanın, yardımlaşmanın, imecenin önemli toplumsal değerler olduğunu yeniden göstermek ve üstelik bunlar uygulandığında hayatın daha da anlamlı olabileceğini göstermek için Türkiye’ye sol gerek!

NECDET SARAÇ

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy93133 = 'necdetsarac' + '@';

addy93133 = addy93133 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text93133 = 'necdetsarac' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

93133 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


BİRGÜN - 18 Nisan 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.