Türkü Aşkına Ses Yarışması kayıtları başladı

Türkü Aşkına Ses Yarışması kayıtları başladı

Türkü Aşkına Ses Yarışması kayıtları başladı Türkü sevenlerin büyük bir merakla beklediği TÜRKÜ AŞKINA ses yarışması...

A+A-

Türkü Aşkına Ses Yarışması kayıtları başladı

Türkü Aşkına Ses Yarışması kayıtları başladı

Türkü sevenlerin büyük bir merakla beklediği TÜRKÜ AŞKINA ses yarışması kayıtları başladı.

Yol TV’nin organize ettiği TÜRKÜ AŞKINA, Avrupa’daki türkü sevdalılarını biraraya getirecek.

Yol Tv, yeni bir projeye başlıyor: ‘‘TÜRKÜ AŞKINA’’ adlı, halk müziği yarışmasına! Bu, modaya uyma hevesiyle ortaya çıkan bir proje değil elbette. Alışılagelmiş ses yarışmalarının ötesinde bir etkinlik! Amacı açık ve net. Kapsamı ve etki alanı belirli. Günübirlik değil, zincirleme bir etkinlikler projesi.

Bilindiği gibi, Avrupa’daki Alevi örgütlenmesinin temel direği, Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamının belli başlı kentlerinde, kasaba ve hatta köylerinde kurulu bulunan Alevi kültür merkezleridir. Bu merkezlerin bünyesinde, yıllardır birçok etkinlik yapılıyor. Etkinliklerin önemlice bir kısmının aktif kitlesi ise gençlerden oluşuyor. Bağlama başta olmak üzere enstrüman ve halkoyunları kursları, koro ve tiyatro çalışmaları gibi.

Alevi kültür merkezlerinin çalışmalarını az çok izleyen herkes bilir ki Aleviler açısından ‘Telli Kuran’ olarak nam salan baglama öğrenmek, çalmak; türkü ve deyiş söylemek, hem en yaygın hem de en verimli müzik eğitimi konumunda. Alevi kültür merkezlerinde yetişmiş ve alanında ustalaşmanın yollarını arayan, ilerlemek için gerekli olanakların sunulmasını bekleyen çok sayıda genç var. Çok iyi bağlama çalan, çok iyi türkü ve deyiş yorumlayan çok sayıda genç! Artık bulundukları mekânlara sığmıyor, sıçramak istiyor bu gençler! Başarılarının yeni menziline doğru ilerleme için yol, yöntem, olanak arıyor. Yeteneğini sergilemek, başarısını ortaya koymak istiyor.

Alevi kültür merkezlerinin bugüne kadar süregelen çalışmaları, kültürel bir atılımın asgari zeminini yaratmıştır. Her bir merkez, bu atılımın temel taşı, temel mekânıdır. Öyleyse, en alttakinden en üsttekine, derneklerden federasyonlara, federasyonlardan konfederasyonlara; dergilerden radyolara ve televizyonlara kadar, bütün kurumlar el birliğiyle bu yetenekli gençlerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak projeleri omuzlamak zorundadır. Avrupa’daki Alevi örgütlülüğüne ve medya kuruluşlarına gerçekten büyük bir görev düşüyor. Yeni Âşık Veyseller, yeni Âşık Daimiler, yeni Âşık Mahsunilerin, bu potansiyelin içinden çıkabileceği unutulmamalı.

Gençlerin kazanımları çok yönlü olacak 

‘‘TÜRKÜ AŞKINA’’, sadece bir müzikal proje değil. Alışılagelmiş bir ses yarışmasının ötesinde bir etkinlik olacaktır. Bunun çok açık ve net bir şekilde anlaşılabilmesi için, projenin kapsamını ve etki alanını, maddeler halinde sıralamak gerekirse:

• Yarışmaya katılmak üzere yaşanacak olan hazırlık süreci, gençlerimizin kendi inanç, tarih ve kültürlerini öğrenme ve incelemelerine olanak sağlayacaktır. Gençlerimizin Alevi kimliğinin oluşması, buna bağlı olarak bir özgüven kazanmalarının yol açılacaktır.

• Hazırlık aşamasında, yarışma sırasında ve yarışma sonrasındaki süreçte, yüzlerce genç tanışmış, arkadaşlık kurmuş ve bir dayanışma içine girmiş olacaktır. Bu anlamlı diyalog ve birlikte bulunma hali, onların zararlı yönlere ve tehlikelere yönelmelerine karşı, kendi çapında etkili bir teminat olarak önemsenmelidir.

• Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda, Alevi örgütlenmesine yeni gençler katılmış olacaktır. Yarışmanın oynayacağı en önemli rollerden biri budur. Yarınların yöneticisi olabilecek genç tabana ulaşmanın yeni bir yoludur bu.

• Bu projeyle ulaşılacak yeni genç taban, hem Yol Tv’ye hem de Avrupa Alevi hareketi için yeni, daha da büyük bir heyecan ve canlılık kazandıracaktır. Unutulmamalı ki Alevi kültür merkezlerinde yetişen çok sayıda genç yetenek, başkaları tarafından yapılan birçok yarışmada yer alıyor.

• Bu çalışma sırasında, gençlerin sorunları, gelecek kaygıları sürekli gündemde kalacaktır. Gençler, kendi sorunları ve gelecek tasarım ve tasavvurları karşısında, daha aktif sorumluluklar alma konusunda da yarışacaktır. Çok kültürlü, farklı ama eşit bir temelde sağlanması gereken uyum sorunu ve tartışmaları üzerinden, Avrupa kamuoyunda da önemli bir gündem maddesi oluşturabilecektir.

• Bu yarışma gençlerin egitilmesinde, yetişmesinde önemli etken olacaktır. Gençlerin kendi özüyle, kendi değerleriyle bütünleşerek, asimilasyona karşı dik durus sergileyecektir.

• Bu yarışmada dereceye girenlere çok sayıda olanak sunulacak. Klip çekimi, albüm yapımı, tatil gibi ödülü, Avrupa’da yapılacak Alevi örgütlenmesi gecelerinde konukluk, Yol Tv’de yapılacak müzik ağırlıklı programlara canlı katılım ve tanıtım gibi.

Bir zincirleme etkinlikler projesi 

Bu günübirlik değil, aynı zamanda zincirleme bir etkinlikler projesidir. Türkü Aşkına ses yarışması, farklı zamanlarda, farklı kategorilerde sürdürülecektir. İlk yarışma olan ‘TÜRKÜ AŞKINA’, bir ses yarışmasıdır. Bir sonraki yarışma, halkoyunları alanında yapılacaktır. Onu, ‘Ses ve Bağlama’ ile ‘Bağlama’ yarışmaları izleyecektir.

Yüzyıllık direnişlerin taşıyıcısı olmuş ezgileri, deyişleri çalıp yorumlamakta yarışmak, her Alevi genci için büyük bir onurdur. Karanlığa karşı aydınlık yüzünü siper edegelmiş bir toplumun, her yeni dönemde elbette yeni ışıltılara ihtiyacı olacaktır. Bu etkinlikler zinciri, dört bir koldan kendilerini tanımlama ve tanıtma seferberliği yaşayan Aleviler’in bu çabasına önemli katkılar sunacaktır.

Bu yarışma, kadim bir inanç, tarih, felsefe ve kültür olan Alevilik ile ilgili binlerce sözün özünü bağlamanın tellerinde çınlatmaya; genç ve temiz hançeresinden pürüzsüz haykırmaya davettir.

Türkü Aşkına Ses Yarışmasının Jürisi :

  • Zafer Gündoğdu
  • Güler Duman
  • Erol Parlak
  • Erdal Erzincan
  • Emre Saltuk
  • Ozan Emekci
  • Ali Çağan

Yarışmaya katılmak için geniş bilgi: www.turkuaskina.com 

YOL HABER - Alevi.com - 5 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.