Türkülerin başkenti: Sivas

Türkülerin başkenti: Sivas

Türkülerin başkenti: SivasSivas, nice ünlü halk şairi, ozan ve aşık yetiştirdi.Türkü repertuvarı açısından oldukça...

A+A-

Türkülerin başkenti: SivasTürkülerin başkenti: Sivas

Sivas, nice ünlü halk şairi, ozan ve aşık yetiştirdi.

Türkü repertuvarı açısından oldukça zengin olan ve bu konuda Türkiye'nin sayılı yöreleri arasında yer alan Sivas, ''Türkülerin Başkenti'' olarak görülüyor.

Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Şemseddin Sivasi, Ruhsati, Kul Himmet, Sefil Selimi, Aşık Talibi gibi nice halk şairi, ozan ve aşık yetiştiren Sivas, bu özelliğinden dolayı ''Aşıklar Diyarı'' olarak biliniyor.

Çok sayıda aşığın yetişmesinin yanı sıra türkü repertuvarı açısından da oldukça zengin olan ve bu konuda Türkiye'nin sayılı illeri arasında yer alan Sivas, kimilerince de ''Türkülerin başkenti'' olarak adlandırılıyor.

''Madımak oylum oylum'', ''Mehrali Bey'', ''Ötme bülbül ötme'', ''Sarardım ben sarardım'', ''Seher vakti çaldım yarin kapısını'', ''Yeşil ördek gibi daldım göllere'' gibi tanınmış çok sayıda türkünün yöresi konumunda bulunan Sivas'ta, notaya dökülenlerin yanı sıra notaya dökülmeyi bekleyen çok sayıda türkünün de bulunduğu belirtiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu Şefi Uğur Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ın tam Anadolu'nun kavşak yeri konumunda bulunduğunu söyledi.

Sivas'ın türkü yönünden zengin olmasının nedeninin doğu, batı, kuzey ve güneyin birleştiği bir kavşak noktasında bulunmasından kaynaklandığını anlatan Kaya, ''Sivas, adeta Türkülerin başkenti. Çünkü bu kadar çok ozanı, aşığı ve türküyü bağrında bulunduran başka bir ilimiz yok'' dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya'nın araştırmasına göre Sivas'ta yaklaşık bin civarında aşık olduğunu ifade eden Kaya, bunun yaklaşık 200'ünü kadın aşıkların oluşturduğunu söyledi.

Sivas'ın bu anlamda övünecek çok şeyi olduğunu ifade eden Kaya, ''Biz kültürel değerlerimizi görmemezlikten gelmemeliyiz. Türkülerimizi, günlük türkülerle karıştırmamız lazım'' dedi.

TRT'de kayıtlı repertuvardaki 5 bine yakın türkünün yaklaşık 350'sinin Sivas yöresine ait olduğunu dile getiren Kaya, ''bunun yaklaşık 320'si sözlü, diğerleri ise saz eserleri olarak bildiğimiz sözsüz eserlerden oluşuyor'' diye konuştu.

Sivas yöresine ait kayıt altına alınmayan ve notaya dökülmeyen de çok fazla sayıda türkü olduğunu ifade eden Kaya, türkülerin notaya dökülmesi konusunda Ahmet Turan Şan, Kubilay Dökmetaş ve kendisinin çeşitli çalışmaları olduğunu belirtti.

A.A. - GERÇEK GÜNDEM - 25 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.