Tuzla'da işçiler eylemde

Tuzla'da işçiler eylemde

Tuzla'da işçiler eylemdeİş cinayetleri bugün protesto edilecek. İşçiler ‘insanca koşullarda çalışma’ isteklerini...

A+A-

Tuzla'da işçiler eylemdeTuzla'da işçiler eylemde

İş cinayetleri bugün protesto edilecek. İşçiler ‘insanca koşullarda çalışma’ isteklerini bir kez daha dile getirmek ve hükümeti uyarmak için 16 Haziran’da da greve çıkacak

İstanbul Haber Servisi - Art arda yaşanan “işçi cinayetleri” nedeniyle bir türlü çözüm üretilmeyen ve kanayan yara haline gelen Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde işçiler bugün eylem yapacak. “Sesimizi duyun, artık ölmek istemiyoruz” diyen tersane işçileri, bir haftada 2 işçiye mezar olan Selah Tersanesi’ni tabutla protesto edecek. İşçiler, iş kazalarında gerekli önlemleri almamakla suçladıkları patronlarını protesto için tersane kapısına bir şişe kan bırakacak. Her an ölümle burun buruna yaşayan tersane işçileri, “insanca koşullarda çalışma” isteklerini bir kez daha dile getirmek ve hükümeti uyarmak için 16 Haziran’da da greve çıkacak. DİSK’e bağlı Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Başkanı Cem Dinç, işçilerin teker teker ölüme gönderildiğini vurgulayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i istifaya çağırdı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) İstanbul İl Örgütü ve Yursever Cephe İşçi Birliği üyesi yaklaşık 300 kişilik grup, Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde birbiri ardına meydana gelen işçi ölümlerini protesto ederek tersane işçilerine 15 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Kartal Meydanı’nda düzenleyecekleri “Büyük İşçi Mitingi”ne katılmaya çağırdı.

Bir hafta içinde 2 kişinin yaşamını yitirdiği 4 kişinin de yaralandığı Tuzla’daki Selah Tersanesi önünde dün öğle saatlerinde toplanan TKP’liler “Ölümlerin sebebi sermaye düzeni”, “Patronlar için ölmeyeceğiz”, “İşçiler birleşin iktidara yerleşin” sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan TKP İstanbul İl Örgütü Merkez Yürütme Kurulu üyesi Kemal Parlak, “9 ayda 25, bir saat arayla 2 iki kişi öldü. Rakamlar büyüyor, ölümler artıyor” dedi.

9 Mayıs’ta Selah Tersanesi’nde bir işçinin öldüğü kazadan kısa bir süre sonra 17 Mayıs’ta 24 saat içinde Deniz Kaşıkeman, ve Desan Tersanesi’nde çalışan Murat Çalışkan’ın yaşamlarını yitirmesi tepkilerin yükselmesine neden oldu.

Geçen şubat ayında iki günlük grev gerçekleştiren DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası 16 Haziran’da greve çıkma kararı aldı. Sendikadan yapılan açıklamada, 28 Şubat’ta DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin de içinde bulunduğu bir heyetin, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) yöneticileriyle görüştüğü anımsatıldı. Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerinin nedenlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, Tuzla’daki ölümlerin devam edeceğine yönelik sözlerini eleştirerek Bakan Çelik’in açıklamalarıyla, konuya ilişkin tedbirsizliğini ve diğer makamların almadığı önlemleri meşrulaştırmaya çalıştığını söyledi.

Soysal, “Bölgede halen yeterli önlem alınmıyor, kayıt dışılık ve ölümler devam ediyor. Bakan orada 40 bin çalışanın olduğunu yeni mi keşfetti? Bugüne kadar bunları niye söylemedi ve hâlâ neden sessiz kalınıyor” diye sordu.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çelik’in bugüne kadarki tespitleriyle, bugün geldiği noktanın çeliştiğine işaret ederek “Bugüne kadar bu sorunların üzerine gitmeyen bakanlık bu işten sorumlu, topu taca atarak işten çıkamaz. Burada çare tedbir almaktır. Ancak tek taraflı yaklaşımla, farklı görüşlere tahammülsüzlükle bu işler çözülemez” diye konuştu.

CUMHURİYET - 20 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.