TYS'den Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemlere Destek

TYS'den Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemlere Destek

TYS'den Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemlere DestekTürkiye Yazarlar Sendikası, Alevi örgütlerinin mahkeme kararlarına rağmen zorunlu din...

A+A-

TYS'den Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemlere DestekTYS'den Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemlere Destek

Türkiye Yazarlar Sendikası, Alevi örgütlerinin mahkeme kararlarına rağmen zorunlu din derslerini kaldırmayan hükümete karşı giriştiği eylemleri desteklediği açıkladı ve tüm üyelerini eylemlere katılmaya çağırdı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), mahkeme kararlarına rağmen zorunlu din derslerini kaldırmayan hükümete karşı eyleme giden Alevi örgütlerine destek verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) hafta sonu Taksim'de oturma eylemi yapmıştı.

İki örgüt, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİMH) ve Danıştay kararlarını hatırlatıp, "Zorunlu din dersi uygulaması bir insan hakları ihlalidir. Eğitim hakkına; din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır" demişti.

"Kültürel yoksunluk"

Sendika yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

  • "TYS, 'din kültürü' adı altında tek bir mezhebin kültürünün ve uygulamalarının öğrenimde 'zorunlu' kılınmasının büyük bir kültürel yoksulaşma getirdiğini;
  • Zorunlu din dersinin gerçekte bilimsel ve demokratik olması gereken eğitimi güdükleştirip zedelediğini;
  • Farklı inançlardan, kültürlerden öğrencilerin kendi kültürlerini ifade etme olanaklarını yok ederek, onları tek mezhebin buyruğu ve baskısı altına ittiğini;
  • Bütün bunların ve 'zorunlu din dersi' uygulamasının öteki yanlışlarının toplumun bütün katmanlarında irkiltici etkiler yarattığını görerek Alevi örgütlerinin bu eylemini, doğrudan doğraya katılama kararı alarak desteklemektedir."

Örgütler, yeni eğitim yılı başlaya dek her hafta oturma eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı. TYS de üyelerine eylemlere katılma çağrısında bulundu.(EÜ/EZÖ)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
26 Ağustos 2008, Salı

İLGİLİ HABERLER :

TYS : Zorla Din Değil, Özgür Eğitim

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.